Gulasz cielęcy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz cielęcy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

47 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

290 osób wydrukowało

Pobierz pdf

281 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski. Warzywa zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Gulasz cielęcy - Krok 1

Krok 2

Mięso oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu do momentu, aż zrobi się lekko rumiane, dodaj warzywa, całość smaż jeszcze około 3 minut.

Gulasz cielęcy - Krok 2

Krok 3

Całość zalej winem, gotuj chwilę intensywnie tak aby wino prawie zupełnie odparowało.

Gulasz cielęcy - Krok 3

Krok 4

Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, curry oraz Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr. Gulasz zalej dodatkowo szklanką wody. Całość duś pod przykryciem, aż mięso zmięknie (ok. 30 minut)

Gulasz cielęcy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany gulasz idealnie smakuje z kładzionymi kluseczkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz cielęcyGulasz cielęcy

Delikatna, szlachetna cielęcina będzie doskonałą propozycją na wykwintny obiad lub kolację. Dodatkowe walory smakowe uzyska, jeśli użyjesz jej do przygotowania aromatycznego gulaszu. Do przyrządzenia tej potrawy, oprócz cielęciny, wykorzystaj także popularne warzywa: marchew, seler korzeniowy i cebulę. Obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mięso pokrój w cienkie paski, lekko oprósz mąką pszenną i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Gdy będzie już zarumienione, dodaj do niego starte warzywa i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie całość zalej wytrawnym białym winem i gotuj, aż prawie całkowicie odparuje. Do gulaszu idealnie będą pasowały nieco słodkawe korzenne przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa oraz curry, a także esencja do duszonych mięs. Zawartość patelni zalej wodą i duś przez ok. pół godziny. Gotowy gulasz podawaj na ciepło z dodatkiem purée ziemniaczanego, ziołowych kopytek lub włoskich gnocchi. Do dekoracji użyj listków świeżej kolendry. Ugotuj pyszny gulasz cielęcy z naszym przepisem.