Gulasz cielęcy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

274 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski. Warzywa zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Gulasz cielęcy - Krok 1

Krok 2

Mięso oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu do momentu, aż zrobi się lekko rumiane, dodaj warzywa, całość smaż jeszcze około 3 minut.

Gulasz cielęcy - Krok 2

Krok 3

Całość zalej winem, gotuj chwilę intensywnie tak aby wino prawie zupełnie odparowało.

Gulasz cielęcy - Krok 3

Krok 4

Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, curry oraz Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr. Gulasz zalej dodatkowo szklanką wody. Całość duś pod przykryciem, aż mięso zmięknie (ok. 30 minut)

Gulasz cielęcy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany gulasz idealnie smakuje z kładzionymi kluseczkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz cielęcyGulasz cielęcy

Delikatna, szlachetna cielęcina będzie doskonałą propozycją na wykwintny obiad lub kolację. Dodatkowe walory smakowe uzyska, jeśli użyjesz jej do przygotowania aromatycznego gulaszu. Do przyrządzenia tej potrawy, oprócz cielęciny, wykorzystaj także popularne warzywa: marchew, seler korzeniowy i cebulę. Obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mięso pokrój w cienkie paski, lekko oprósz mąką pszenną i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Gdy będzie już zarumienione, dodaj do niego starte warzywa i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie całość zalej wytrawnym białym winem i gotuj, aż prawie całkowicie odparuje. Do gulaszu idealnie będą pasowały nieco słodkawe korzenne przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa oraz curry, a także esencja do duszonych mięs. Zawartość patelni zalej wodą i duś przez ok. pół godziny. Gotowy gulasz podawaj na ciepło z dodatkiem purée ziemniaczanego, ziołowych kopytek lub włoskich gnocchi. Do dekoracji użyj listków świeżej kolendry. Ugotuj pyszny gulasz cielęcy z naszym przepisem.