Składniki
600 gramów
1 sztuka
250 gramów
650 gramów
200 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, warzywa opłucz, obierz. Ugotuj mięso z warzywami w małej ilości wody. Wyjmij mięso i przecedź wywar.
Krok 2
Mięso oddziel od kości i pokrój w grubą kostkę.
Krok 3
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na tłuszczu. Ziemniaki również pokrój w kostkę - jednakowo grubą, jak mięso.
Krok 4
Do garnka włóż mięso, podsmażoną cebulę, ziemniaki i zalej przecedzonym wywarem. Dodaj Bulionetkę Knorr i majeranek. Duś na wolnym ogniu do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 5
Następnie dodaj pokrojone ogórki i warzywa z wywaru. Dopraw do smaku w razie potrzeby.
Krok 6
Mąkę wymieszaj ze śmietaną i zaciągnij gotowy gulasz. Podawaj z pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej