Kolorowe jajka faszerowane: kolorowy farsz do jajek | Przepisy.pl pixel

Kolorowy talerz faszerowanych jaj

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
561 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1782 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1971 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

80 gramów

200 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 pęczek

6 łyżek

200 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz. Przetnij każde wzdłuż na połówkę i wyjmij żółtka.

Kolorowy talerz faszerowanych jaj - Krok 1

Krok 2

Twarożek wymieszaj ze śmietaną, dodaj posiekane żółtka i dopraw do smaku.

Kolorowy talerz faszerowanych jaj - Krok 2

Krok 3

Podziel serową masę na trzy części: pierwszą wymieszaj z chrzanem, drugą z koncentratem pomidorowym, a trzecią z drobno posiekaną natką pietruszki.

Kolorowy talerz faszerowanych jaj - Krok 3

Krok 4

Przygotowanymi farszami napełnij dekoracyjnie jajka.

Kolorowy talerz faszerowanych jaj - Krok 4

Krok 5

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z jogurtem, dodaj posiekany szczypior (2 kawałki pozostaw do dekoracji) i dokładnie wymieszaj.

Kolorowy talerz faszerowanych jaj - Krok 5

Krok 6

Na środku półmiska wyłóż sałatę. Dookoła ułóż nafaszerowane połówki jaj. Całość skrop przygotowanym sosem i udekoruj pozostałym szczypiorkiem.

Kolorowy talerz faszerowanych jaj - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Magdalena

    Magdalena , 12.03.2025

    Każdego roku podaję w święta. Wszystkim smakują. Są ekspresowe, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Chmielewska

    Krystyna Chmielewska , 21.03.2016

    Super przepisy.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy talerz faszerowanych jaj - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy talerz faszerowanych jaj - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy talerz faszerowanych jaj - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy talerz faszerowanych jaj - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy talerz faszerowanych jaj - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy talerz faszerowanych jaj - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy talerz faszerowanych jaj - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowy talerz faszerowanych jaj - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowy talerz faszerowanych jajKolorowy talerz faszerowanych jaj

Szukasz inspiracji na smaczną przekąskę z jajek? Kolorowy talerz faszerowanych jaj to pyszny sposób na ich przygotowanie, nie tylko na święta wielkanocne. Na bazie twarożku przygotujesz aż trzy różne rodzaje nadzienia, dzięki czemu przekąska będzie różnorodna. Zobacz naszą recepturę na kolorowe jajka faszerowane i przekonaj się o walorach tego dania. 

Dla kogo?

Jeżeli lubisz jajka w wielu odsłonach, to koniecznie wypróbuj tego dania. Jesteśmy pewni, że miło się zaskoczysz! Farsz do jajek ma nie tylko ciekawe kolory i składniki, ale również doskonały smak. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji! Kolorowy farsz do jajek dodatkowo posyp grubo posiekanym szczypiorkiem.

Na jaką okazję?

Kolorowe farsze do jajek nie umkną uwadze gości, gdy położysz je na imieninowym stole. Uważaj, bo mogą szybko zniknąć z talerzy! Jajka faszerowane kolorowe mogą być również smaczną przekąską lub kolacją. Zaserwuj je, gdy tylko najdzie Cię ochota. Pycha! 

Czy wiesz, że?

Ugotuj jajka, obierz je ze skorupek i przekrój na połówki. Delikatnie wyjmij żółtka i wykorzystaj je do przyrządzenia farszu. Kiedy jego podstawowa wersja będzie gotowa, podziel ją na trzy części i dopraw do smaku dodatkami w różnych kolorach: białym chrzanem, czerwonym przecierem pomidorowym oraz zieloną pietruszką

Dla urozmaicenia:

Poszczególne składniki dowolnie zmieniaj, by urozmaicić farsz. Sprawdzi się np. szczypiorek, czosnek albo mielone orzechy włoskie. Wykładaj twarogową pastę w połówki jajek, a następnie ułóż je na liściach sałaty, udekorowanych sosem paprykowo-ziołowym. Faszerowane jaja będą doskonałym dodatkiem do deski wędlin, a także pieczywa.