Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
80 gramów
200 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 pęczek
6 łyżek
200 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz. Przetnij każde wzdłuż na połówkę i wyjmij żółtka.
Krok 2
Twarożek wymieszaj ze śmietaną, dodaj posiekane żółtka i dopraw do smaku.
Krok 3
Podziel serową masę na trzy części: pierwszą wymieszaj z chrzanem, drugą z koncentratem pomidorowym, a trzecią z drobno posiekaną natką pietruszki.
Krok 4
Przygotowanymi farszami napełnij dekoracyjnie jajka.
Krok 5
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z jogurtem, dodaj posiekany szczypior (2 kawałki pozostaw do dekoracji) i dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Na środku półmiska wyłóż sałatę. Dookoła ułóż nafaszerowane połówki jaj. Całość skrop przygotowanym sosem i udekoruj pozostałym szczypiorkiem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kolorowy talerz faszerowanych jaj
Szukasz inspiracji na smaczną przekąskę z jajek? Kolorowy talerz faszerowanych jaj to pyszny sposób na ich przygotowanie, nie tylko na święta wielkanocne. Na bazie twarożku przygotujesz aż trzy różne rodzaje nadzienia, dzięki czemu przekąska będzie różnorodna, apetyczna i efektowna. Ugotuj jajka, obierz je ze skorupek i przekrój na połówki. Delikatnie wyjmij żółtka i wykorzystaj je do przyrządzenia farszu. Kiedy jego podstawowa wersja będzie gotowa, podziel ją na trzy części i dopraw do smaku dodatkami w różnych kolorach: białym chrzanem, czerwonym przecierem pomidorowym oraz zieloną pietruszką. Poszczególne składniki dowolnie zmieniaj, by urozmaicić farsz. Sprawdzi się np. szczypiorek, czosnek albo mielone orzechy włoskie. Wykładaj twarogową pastę w połówki jajek, a następnie ułóż je na liściach sałaty, udekorowanych sosem paprykowo-ziołowym. Całość dodatkowo posyp grubo posiekanym szczypiorkiem. Faszerowane jaja będą doskonałym dodatkiem do deski wędlin, a także pieczywa. Spróbuj i przekonaj się, jakie to proste!