Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
80 gramów
200 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 pęczek
6 łyżek
200 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz. Przetnij każde wzdłuż na połówkę i wyjmij żółtka.
Krok 2
Twarożek wymieszaj ze śmietaną, dodaj posiekane żółtka i dopraw do smaku.
Krok 3
Podziel serową masę na trzy części: pierwszą wymieszaj z chrzanem, drugą z koncentratem pomidorowym, a trzecią z drobno posiekaną natką pietruszki.
Krok 4
Przygotowanymi farszami napełnij dekoracyjnie jajka.
Krok 5
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z jogurtem, dodaj posiekany szczypior (2 kawałki pozostaw do dekoracji) i dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Na środku półmiska wyłóż sałatę. Dookoła ułóż nafaszerowane połówki jaj. Całość skrop przygotowanym sosem i udekoruj pozostałym szczypiorkiem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kolorowy talerz faszerowanych jaj
Szukasz inspiracji na smaczną przekąskę z jajek? Kolorowy talerz faszerowanych jaj to pyszny sposób na ich przygotowanie, nie tylko na święta wielkanocne. Na bazie twarożku przygotujesz aż trzy różne rodzaje nadzienia, dzięki czemu przekąska będzie różnorodna. Zobacz naszą recepturę na kolorowe jajka faszerowane i przekonaj się o walorach tego dania.
Dla kogo?
Jeżeli lubisz jajka w wielu odsłonach, to koniecznie wypróbuj tego dania. Jesteśmy pewni, że miło się zaskoczysz! Farsz do jajek ma nie tylko ciekawe kolory i składniki, ale również doskonały smak. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji! Kolorowy farsz do jajek dodatkowo posyp grubo posiekanym szczypiorkiem.
Na jaką okazję?
Kolorowe farsze do jajek nie umkną uwadze gości, gdy położysz je na imieninowym stole. Uważaj, bo mogą szybko zniknąć z talerzy! Jajka faszerowane kolorowe mogą być również smaczną przekąską lub kolacją. Zaserwuj je, gdy tylko najdzie Cię ochota. Pycha!
Czy wiesz, że?
Ugotuj jajka, obierz je ze skorupek i przekrój na połówki. Delikatnie wyjmij żółtka i wykorzystaj je do przyrządzenia farszu. Kiedy jego podstawowa wersja będzie gotowa, podziel ją na trzy części i dopraw do smaku dodatkami w różnych kolorach: białym chrzanem, czerwonym przecierem pomidorowym oraz zieloną pietruszką
Dla urozmaicenia:
Poszczególne składniki dowolnie zmieniaj, by urozmaicić farsz. Sprawdzi się np. szczypiorek, czosnek albo mielone orzechy włoskie. Wykładaj twarogową pastę w połówki jajek, a następnie ułóż je na liściach sałaty, udekorowanych sosem paprykowo-ziołowym. Faszerowane jaja będą doskonałym dodatkiem do deski wędlin, a także pieczywa.