Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem
łatwe
293 osoby zapisały
Składniki
700 gramów
1 opakowanie
6 łyżek
4 sztuki
4 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z indyka pokrój na długie cienkie pasy (ok. 10 cm x 4 cm). Mięso przełóż do miski, dodaj połowę oliwy i Przyprawę do grillowanego kurczaka Knorr. Nada ona potrawie odpowiedniego smaku. Mięso odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
Krok 2
Posiekaj czosnek, czerwoną cebulę pokrój w piórka, ogórka i oscypka przekrój na cztery części. Cukinię również przekrój na cztery części i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój grubą kostkę. Z cytryny otrzyj skórkę wyciśnij sok.
Krok 3
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Podsmaż na niej czosnek i szalotkę, dodaj jarmuż i smaż chwilę, aż jarmuż zmieni kolor. Całość podlej jedną lub dwoma łyżkami wody. Smaż, aż woda zupełnie odparuje.
Krok 4
Na plaster zamarynowanego indyka nałóż podsmażony jarmuż kawałek ogórka i oscypka. Całość ściśle zroluj, zawiń w szynkę parmeńską.
Krok 5
Pokrojoną cukinię przełóż do miski dodaj do niej sok z cytryny, otartą skórkę i pozostałą część przyprawy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Roladki z indyka ponadziewaj na szpikulce na przemian z cukinią. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych około 20 minut pod przykryciem tak, aby mięso było dopieczone w środku.
Dobra rada:
Roladki z piersi indyka nie powinny być ani zbyt długie, ani zbyt grube. Inaczej ciężko będzie je dopiec w środku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem
Mięso drobiowe z powodzeniem przyrządzisz na grillu. Pamiętaj jedynie, że jest dość chude, więc należy uważać, aby go nie wysuszyć. Co zrobić, by było soczyste i apetyczne? Przede wszystkim należy grillować je z odpowiednimi dodatkami, jak np. szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem. Szynka, którą owija się mięsne roladki, sprawia, że stają się one chrupiące, a jednocześnie soczyste w środku. Nadziej je oscypkiem, jarmużem i ogórkiem kiszonym, dzięki którym całe danie zyska bogatszy smak, a także stanie się bardziej kolorowe. Zacznij przygotowywanie od zamarynowania pokrojonego w cienkie paski indyka – natrzyj go przyprawą i oliwą, a następnie odstaw na jakiś czas, by smaki przeniknęły w głąb mięsa. Przyprawą oraz sokiem z cytryny natrzyj również kawałki cukinii – to warzywo o dość neutralnym smaku, które dzięki tym dodatkom zyska na wyrazistości. Indyka zawijaj w roladki, obkładaj plastrami szynki i nadziewaj na patyczki na przemian z cukinią. Szaszłyki z piersi indyka serwuj z surówką z kapusty pekińskiej. To naprawdę udane połączenie – spróbuj!