Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

204 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

325 osób wydrukowało

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

6 łyżek

4 sztuki

4 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z indyka pokrój na długie cienkie pasy (ok. 10 cm x 4 cm). Mięso przełóż do miski, dodaj połowę oliwy i Przyprawę do grillowanego kurczaka Knorr. Nada ona potrawie odpowiedniego smaku. Mięso odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj czosnek, czerwoną cebulę pokrój w piórka, ogórka i oscypka przekrój na cztery części. Cukinię również przekrój na cztery części i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój grubą kostkę. Z cytryny otrzyj skórkę wyciśnij sok.

Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Podsmaż na niej czosnek i szalotkę, dodaj jarmuż i smaż chwilę, aż jarmuż zmieni kolor. Całość podlej jedną lub dwoma łyżkami wody. Smaż, aż woda zupełnie odparuje.

Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - Krok 3

Krok 4

Na plaster zamarynowanego indyka nałóż podsmażony jarmuż kawałek ogórka i oscypka. Całość ściśle zroluj, zawiń w szynkę parmeńską.

Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - Krok 4

Krok 5

Pokrojoną cukinię przełóż do miski dodaj do niej sok z cytryny, otartą skórkę i pozostałą część przyprawy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - Krok 5

Krok 6

Roladki z indyka ponadziewaj na szpikulce na przemian z cukinią. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych około 20 minut pod przykryciem tak, aby mięso było dopieczone w środku.

Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Roladki z piersi indyka nie powinny być ani zbyt długie, ani zbyt grube. Inaczej ciężko będzie je dopiec w środku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiemSzaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem

Mięso drobiowe z powodzeniem przyrządzisz na grillu. Pamiętaj jedynie, że jest dość chude, więc należy uważać, aby go nie wysuszyć. Co zrobić, by było soczyste i apetyczne? Przede wszystkim należy grillować je z odpowiednimi dodatkami, jak np. szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem. Szynka, którą owija się mięsne roladki, sprawia, że stają się one chrupiące, a jednocześnie soczyste w środku. Nadziej je oscypkiem, jarmużem i ogórkiem kiszonym, dzięki którym całe danie zyska bogatszy smak, a także stanie się bardziej kolorowe. Zacznij przygotowywanie od zamarynowania pokrojonego w cienkie paski indyka – natrzyj go przyprawą i oliwą, a następnie odstaw na jakiś czas, by smaki przeniknęły w głąb mięsa. Przyprawą oraz sokiem z cytryny natrzyj również kawałki cukinii – to warzywo o dość neutralnym smaku, które dzięki tym dodatkom zyska na wyrazistości. Indyka zawijaj w roladki, obkładaj plastrami szynki i nadziewaj na patyczki na przemian z cukinią. Szaszłyki z piersi indyka serwuj z surówką z kapusty pekińskiej. To naprawdę udane połączenie – spróbuj!