Składniki
700 gramów
1 opakowanie
6 łyżek
4 sztuki
4 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z indyka pokrój na długie cienkie pasy (ok. 10 cm x 4 cm). Mięso przełóż do miski, dodaj połowę oliwy i Przyprawę do grillowanego kurczaka Knorr. Nada ona potrawie odpowiedniego smaku. Mięso odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
Krok 2
Posiekaj czosnek, czerwoną cebulę pokrój w piórka, ogórka i oscypka przekrój na cztery części. Cukinię również przekrój na cztery części i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój grubą kostkę. Z cytryny otrzyj skórkę wyciśnij sok.
Krok 3
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Podsmaż na niej czosnek i szalotkę, dodaj jarmuż i smaż chwilę, aż jarmuż zmieni kolor. Całość podlej jedną lub dwoma łyżkami wody. Smaż, aż woda zupełnie odparuje.
Krok 4
Na plaster zamarynowanego indyka nałóż podsmażony jarmuż kawałek ogórka i oscypka. Całość ściśle zroluj, zawiń w szynkę parmeńską.
Krok 5
Pokrojoną cukinię przełóż do miski dodaj do niej sok z cytryny, otartą skórkę i pozostałą część przyprawy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Roladki z indyka ponadziewaj na szpikulce na przemian z cukinią. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych około 20 minut pod przykryciem tak, aby mięso było dopieczone w środku.
Dobra rada:
Roladki z piersi indyka nie powinny być ani zbyt długie, ani zbyt grube. Inaczej ciężko będzie je dopiec w środku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem
Mięso drobiowe z powodzeniem przyrządzisz na grillu. Pamiętaj jedynie, że jest dość chude, więc należy uważać, aby go nie wysuszyć. Co zrobić, by było soczyste i apetyczne? Przede wszystkim należy grillować je z odpowiednimi dodatkami, jak np. szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem. Szynka, którą owija się mięsne roladki, sprawia, że stają się one chrupiące, a jednocześnie soczyste w środku. Nadziej je oscypkiem, jarmużem i ogórkiem kiszonym, dzięki którym całe danie zyska bogatszy smak, a także stanie się bardziej kolorowe. Zacznij przygotowywanie od zamarynowania pokrojonego w cienkie paski indyka – natrzyj go przyprawą i oliwą, a następnie odstaw na jakiś czas, by smaki przeniknęły w głąb mięsa. Przyprawą oraz sokiem z cytryny natrzyj również kawałki cukinii – to warzywo o dość neutralnym smaku, które dzięki tym dodatkom zyska na wyrazistości. Indyka zawijaj w roladki, obkładaj plastrami szynki i nadziewaj na patyczki na przemian z cukinią. Szaszłyki z piersi indyka serwuj z surówką z kapusty pekińskiej. To naprawdę udane połączenie – spróbuj!