Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

185 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

312 osób wydrukowało

Pobierz pdf

265 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

6 łyżek

4 sztuki

4 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z indyka pokrój na długie cienkie pasy (ok. 10 cm x 4 cm). Mięso przełóż do miski, dodaj połowę oliwy i Przyprawę do grillowanego kurczaka Knorr. Nada ona potrawie odpowiedniego smaku. Mięso odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj czosnek, czerwoną cebulę pokrój w piórka, ogórka i oscypka przekrój na cztery części. Cukinię również przekrój na cztery części i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój grubą kostkę. Z cytryny otrzyj skórkę wyciśnij sok.

Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Podsmaż na niej czosnek i szalotkę, dodaj jarmuż i smaż chwilę, aż jarmuż zmieni kolor. Całość podlej jedną lub dwoma łyżkami wody. Smaż, aż woda zupełnie odparuje.

Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - Krok 3

Krok 4

Na plaster zamarynowanego indyka nałóż podsmażony jarmuż kawałek ogórka i oscypka. Całość ściśle zroluj, zawiń w szynkę parmeńską.

Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - Krok 4

Krok 5

Pokrojoną cukinię przełóż do miski dodaj do niej sok z cytryny, otartą skórkę i pozostałą część przyprawy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - Krok 5

Krok 6

Roladki z indyka ponadziewaj na szpikulce na przemian z cukinią. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych około 20 minut pod przykryciem tak, aby mięso było dopieczone w środku.

Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Roladki z piersi indyka nie powinny być ani zbyt długie, ani zbyt grube. Inaczej ciężko będzie je dopiec w środku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiemSzaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem

Mięso drobiowe z powodzeniem przyrządzisz na grillu. Pamiętaj jedynie, że jest dość chude, więc należy uważać, aby go nie wysuszyć. Co zrobić, by było soczyste i apetyczne? Przede wszystkim należy grillować je z odpowiednimi dodatkami, jak np. szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem. Szynka, którą owija się mięsne roladki, sprawia, że stają się one chrupiące, a jednocześnie soczyste w środku. Nadziej je oscypkiem, jarmużem i ogórkiem kiszonym, dzięki którym całe danie zyska bogatszy smak, a także stanie się bardziej kolorowe. Zacznij przygotowywanie od zamarynowania pokrojonego w cienkie paski indyka – natrzyj go przyprawą i oliwą, a następnie odstaw na jakiś czas, by smaki przeniknęły w głąb mięsa. Przyprawą oraz sokiem z cytryny natrzyj również kawałki cukinii – to warzywo o dość neutralnym smaku, które dzięki tym dodatkom zyska na wyrazistości. Indyka zawijaj w roladki, obkładaj plastrami szynki i nadziewaj na patyczki na przemian z cukinią. Szaszłyki z piersi indyka serwuj z surówką z kapusty pekińskiej. To naprawdę udane połączenie – spróbuj!