Szybka kukurydza z chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

0

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kukurydzę oczyść, odetnij końcówki i gotuj na parze przez ok. 15-20 minut.

Szybka kukurydza z chili - Krok 1

Krok 2

Chili oraz zioła posiekaj, zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok.

Szybka kukurydza z chili - Krok 2

Krok 3

W rondelku rozpuść masło, dodaj olej, posiekane chili, skórkę i sok z cytryny oraz przyprawę Adobo Knorr. Wymieszaj. Sosem polej na talerzu miękką kukurydzę i posyp posiekanymi ziołami.

Szybka kukurydza z chili - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie lubisz pikantnych potraw papryczkę chili możesz zastąpić zwykłą papryką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka kukurydza z chiliSzybka kukurydza z chili

Kukurydza to nie tylko kolby z wody serwowane na plaży czy popularny popcorn jedzony podczas seansów filmowych. Jeśli lubicie złociste, miękkie i słodkie ziarna, wykorzystajcie nasz przepis na doskonałą, szybką przekąskę. Jest nią kukurydza z chili, którą przygotujecie w 20 minut! Pikantna papryczka doskonale łączy się ze słodyczą kukurydzy, tworząc zestawienie, które przypadnie do gustu zarówno miłośnikom delikatnych potraw, jak i osobom ceniącym intensywny smak dań.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika słodkiej, delikatnej kukurydzy w nowej, pikantnej, odsłonie.

Na jaką okazję?

Na przyjęcie, na przekąskę, a także na domowy seans filmowy.

Czy wiesz, że?

Olej z pestek winogron produkowany jest głównie w Hiszpanii, Chile, we Włoszech oraz w Stanach Zjednoczonych. Znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystywany jest między innymi do produkcji preparatów nawilżających skórę.

Dla urozmaicenia:

Jeśli wolisz łagodniejszą wersję kukurydzy, wówczas chili zastąp zwykłą papryką czerwoną.