
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kukurydzę oczyść, odetnij końcówki i gotuj na parze przez ok. 15-20 minut.

Krok 2
Chili oraz zioła posiekaj, zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok.

Krok 3
W rondelku rozpuść masło, dodaj olej, posiekane chili, skórkę i sok z cytryny oraz przyprawę Adobo Knorr. Wymieszaj. Sosem polej na talerzu miękką kukurydzę i posyp posiekanymi ziołami.


Dobra rada:
Jeśli nie lubisz pikantnych potraw papryczkę chili możesz zastąpić zwykłą papryką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybka kukurydza z chili
Kukurydza to nie tylko kolby z wody serwowane na plaży czy popularny popcorn jedzony podczas seansów filmowych. Jeśli lubicie złociste, miękkie i słodkie ziarna, wykorzystajcie nasz przepis na doskonałą, szybką przekąskę. Jest nią kukurydza z chili, którą przygotujecie w 20 minut! Pikantna papryczka doskonale łączy się ze słodyczą kukurydzy, tworząc zestawienie, które przypadnie do gustu zarówno miłośnikom delikatnych potraw, jak i osobom ceniącym intensywny smak dań.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika słodkiej, delikatnej kukurydzy w nowej, pikantnej, odsłonie.
Na jaką okazję?
Na przyjęcie, na przekąskę, a także na domowy seans filmowy.
Czy wiesz, że?
Olej z pestek winogron produkowany jest głównie w Hiszpanii, Chile, we Włoszech oraz w Stanach Zjednoczonych. Znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystywany jest między innymi do produkcji preparatów nawilżających skórę.
Dla urozmaicenia:
Jeśli wolisz łagodniejszą wersję kukurydzy, wówczas chili zastąp zwykłą papryką czerwoną.


































