Szybka kukurydza z chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybka kukurydza z chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
34 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kukurydzę oczyść, odetnij końcówki i gotuj na parze przez ok. 15-20 minut.

Szybka kukurydza z chili - Krok 1

Krok 2

Chili oraz zioła posiekaj, zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok.

Szybka kukurydza z chili - Krok 2

Krok 3

W rondelku rozpuść masło, dodaj olej, posiekane chili, skórkę i sok z cytryny oraz przyprawę Adobo Knorr. Wymieszaj. Sosem polej na talerzu miękką kukurydzę i posyp posiekanymi ziołami.

Szybka kukurydza z chili - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie lubisz pikantnych potraw papryczkę chili możesz zastąpić zwykłą papryką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka kukurydza z chiliSzybka kukurydza z chili

Kukurydza to nie tylko kolby z wody serwowane na plaży czy popularny popcorn jedzony podczas seansów filmowych. Jeśli lubicie złociste, miękkie i słodkie ziarna, wykorzystajcie nasz przepis na doskonałą, szybką przekąskę. Jest nią kukurydza z chili, którą przygotujecie w 20 minut! Pikantna papryczka doskonale łączy się ze słodyczą kukurydzy, tworząc zestawienie, które przypadnie do gustu zarówno miłośnikom delikatnych potraw, jak i osobom ceniącym intensywny smak dań.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika słodkiej, delikatnej kukurydzy w nowej, pikantnej, odsłonie.

Na jaką okazję?

Na przyjęcie, na przekąskę, a także na domowy seans filmowy.

Czy wiesz, że?

Olej z pestek winogron produkowany jest głównie w Hiszpanii, Chile, we Włoszech oraz w Stanach Zjednoczonych. Znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystywany jest między innymi do produkcji preparatów nawilżających skórę.

Dla urozmaicenia:

Jeśli wolisz łagodniejszą wersję kukurydzy, wówczas chili zastąp zwykłą papryką czerwoną.