Szybka kukurydza z chili przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szybka kukurydza z chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kukurydzę oczyść, odetnij końcówki i gotuj na parze przez ok. 15-20 minut.

Szybka kukurydza z chili - Krok 1

Krok 2

Chili oraz zioła posiekaj, zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok.

Szybka kukurydza z chili - Krok 2

Krok 3

W rondelku rozpuść masło, dodaj olej, posiekane chili, skórkę i sok z cytryny oraz przyprawę Adobo Knorr. Wymieszaj. Sosem polej na talerzu miękką kukurydzę i posyp posiekanymi ziołami.

Szybka kukurydza z chili - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie lubisz pikantnych potraw papryczkę chili możesz zastąpić zwykłą papryką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka kukurydza z chiliSzybka kukurydza z chili

Kukurydza to nie tylko kolby z wody serwowane na plaży czy popularny popcorn jedzony podczas seansów filmowych. Jeśli lubicie złociste, miękkie i słodkie ziarna, wykorzystajcie nasz przepis na doskonałą, szybką przekąskę. Jest nią kukurydza z chili, którą przygotujecie w 20 minut! Pikantna papryczka doskonale łączy się ze słodyczą kukurydzy, tworząc zestawienie, które przypadnie do gustu zarówno miłośnikom delikatnych potraw, jak i osobom ceniącym intensywny smak dań.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika słodkiej, delikatnej kukurydzy w nowej, pikantnej, odsłonie.

Na jaką okazję?

Na przyjęcie, na przekąskę, a także na domowy seans filmowy.

Czy wiesz, że?

Olej z pestek winogron produkowany jest głównie w Hiszpanii, Chile, we Włoszech oraz w Stanach Zjednoczonych. Znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystywany jest między innymi do produkcji preparatów nawilżających skórę.

Dla urozmaicenia:

Jeśli wolisz łagodniejszą wersję kukurydzy, wówczas chili zastąp zwykłą papryką czerwoną.