
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kukurydzę oczyść, odetnij końcówki i gotuj na parze przez ok. 15-20 minut.

Krok 2
Chili oraz zioła posiekaj, zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok.

Krok 3
W rondelku rozpuść masło, dodaj olej, posiekane chili, skórkę i sok z cytryny oraz przyprawę Adobo Knorr. Wymieszaj. Sosem polej na talerzu miękką kukurydzę i posyp posiekanymi ziołami.


Dobra rada:
Jeśli nie lubisz pikantnych potraw papryczkę chili możesz zastąpić zwykłą papryką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybka kukurydza z chili
Kukurydza to nie tylko kolby z wody serwowane na plaży czy popularny popcorn jedzony podczas seansów filmowych. Jeśli lubicie złociste, miękkie i słodkie ziarna, wykorzystajcie nasz przepis na doskonałą, szybką przekąskę. Jest nią kukurydza z chili, którą przygotujecie w 20 minut! Pikantna papryczka doskonale łączy się ze słodyczą kukurydzy, tworząc zestawienie, które przypadnie do gustu zarówno miłośnikom delikatnych potraw, jak i osobom ceniącym intensywny smak dań.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika słodkiej, delikatnej kukurydzy w nowej, pikantnej, odsłonie.
Na jaką okazję?
Na przyjęcie, na przekąskę, a także na domowy seans filmowy.
Czy wiesz, że?
Olej z pestek winogron produkowany jest głównie w Hiszpanii, Chile, we Włoszech oraz w Stanach Zjednoczonych. Znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystywany jest między innymi do produkcji preparatów nawilżających skórę.
Dla urozmaicenia:
Jeśli wolisz łagodniejszą wersję kukurydzy, wówczas chili zastąp zwykłą papryką czerwoną.