Szybka kukurydza z chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybka kukurydza z chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
34 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kukurydzę oczyść, odetnij końcówki i gotuj na parze przez ok. 15-20 minut.

Szybka kukurydza z chili - Krok 1

Krok 2

Chili oraz zioła posiekaj, zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok.

Szybka kukurydza z chili - Krok 2

Krok 3

W rondelku rozpuść masło, dodaj olej, posiekane chili, skórkę i sok z cytryny oraz przyprawę Adobo Knorr. Wymieszaj. Sosem polej na talerzu miękką kukurydzę i posyp posiekanymi ziołami.

Szybka kukurydza z chili - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie lubisz pikantnych potraw papryczkę chili możesz zastąpić zwykłą papryką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka kukurydza z chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka kukurydza z chiliSzybka kukurydza z chili

Kukurydza to nie tylko kolby z wody serwowane na plaży czy popularny popcorn jedzony podczas seansów filmowych. Jeśli lubicie złociste, miękkie i słodkie ziarna, wykorzystajcie nasz przepis na doskonałą, szybką przekąskę. Jest nią kukurydza z chili, którą przygotujecie w 20 minut! Pikantna papryczka doskonale łączy się ze słodyczą kukurydzy, tworząc zestawienie, które przypadnie do gustu zarówno miłośnikom delikatnych potraw, jak i osobom ceniącym intensywny smak dań.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika słodkiej, delikatnej kukurydzy w nowej, pikantnej, odsłonie.

Na jaką okazję?

Na przyjęcie, na przekąskę, a także na domowy seans filmowy.

Czy wiesz, że?

Olej z pestek winogron produkowany jest głównie w Hiszpanii, Chile, we Włoszech oraz w Stanach Zjednoczonych. Znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystywany jest między innymi do produkcji preparatów nawilżających skórę.

Dla urozmaicenia:

Jeśli wolisz łagodniejszą wersję kukurydzy, wówczas chili zastąp zwykłą papryką czerwoną.