Kanapka z awokado i szarpanym łososiem
łatwe
131 osób zapisało

Składniki
200 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet z łososia ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Skrop oliwą oraz przyprawą do ryb Knorr. Gotuj na parze przez ok 20 minut.

Krok 2
Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Dojrzałe awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki, łyżką wyjmij miąższ i rozgnieć go w misce. Dodaj przyprawę Adobo Knorr i cebulkę. Wymieszaj.

Krok 3
W tosterze lub na patelni przygotuj dwie grzanki.

Krok 4
Na grzance połóż pastę z awokado. Gotowego łososia nakładaj na kanapkę widelcem szarpiąc na mniejsze kawałki.

Krok 5
Na wierzchu kanapki połóż listki kolendry, skrop oliwą i posyp szczyptą przyprawy Adobo Knorr. Podawaj jako lekki obiad lub przekąska w ciągu dnia.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z awokado i szarpanym łososiem
Czy kanapki mogą być odkrywcze i oryginalne? Oczywiście! Przykładem jest nasza dzisiejsza propozycja na kanapkę z awokado i szarpanym łososiem. Z pewnością posmakuje miłośnikom oryginalnych dań, które sprawdzą się zarówno w porze obiadowej, jak i na śniadanie. Kanapki cechują prostota i krótki czas przygotowania. Wystarczy poświęcić maksymalnie 30 minut, aby danie pojawiło się na waszym stole. Kanapki z awokado i łososiem są również idealną propozycją na pyszny lunch do pracy.
Dla kogo?
Dla każdego zwolennika szybkiej, prostej i pysznej kuchni!
Na jaką okazję?
Kanapki z szarpanym łososiem i awokado to doskonały pomysł na oryginalny lunch. Przygotujcie je również na śniadanie lub zabierzcie ze sobą do pracy. Są także świetną propozycją na wzbogacenie menu domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Kolendra to przyprawa znana od najdawniejszych czasów. Jej nasiona znaleziono nawet w grobowcu faraona Tutenchamona. Do europejskich kuchni trafiła za sprawą starożytnych Rzymian i Greków, którzy rozpowszechnili ją na całym kontynencie. Dziś jest jedną z najpopularniejszych przypraw, stosowaną przede wszystkim w kuchni azjatyckiej, portugalskiej, marokańskiej i gruzińskiej.
Dla urozmaicenia:
Kanapkę możecie wzbogacić plastrami pomidora.