Kanapka z awokado i szarpanym łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanapka z awokado i szarpanym łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
224 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z łososia ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Skrop oliwą oraz przyprawą do ryb Knorr. Gotuj na parze przez ok 20 minut.

Kanapka z awokado i szarpanym łososiem - Krok 1

Krok 2

Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Dojrzałe awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki, łyżką wyjmij miąższ i rozgnieć go w misce. Dodaj przyprawę Adobo Knorr i cebulkę. Wymieszaj.

Kanapka z awokado i szarpanym łososiem - Krok 2

Krok 3

W tosterze lub na patelni przygotuj dwie grzanki.

Kanapka z awokado i szarpanym łososiem - Krok 3

Krok 4

Na grzance połóż pastę z awokado. Gotowego łososia nakładaj na kanapkę widelcem szarpiąc na mniejsze kawałki.

Kanapka z awokado i szarpanym łososiem - Krok 4

Krok 5

Na wierzchu kanapki połóż listki kolendry, skrop oliwą i posyp szczyptą przyprawy Adobo Knorr. Podawaj jako lekki obiad lub przekąska w ciągu dnia.

Kanapka z awokado i szarpanym łososiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiej kanapki z awokado możesz również dodać plastry pomidora. Zobacz przepis!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z awokado i szarpanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z awokado i szarpanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z awokado i szarpanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z awokado i szarpanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z awokado i szarpanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z awokado i szarpanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z awokado i szarpanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapka z awokado i szarpanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z awokado i szarpanym łososiemKanapka z awokado i szarpanym łososiem

Czy kanapki mogą być odkrywcze i oryginalne? Oczywiście! Przykładem jest nasza dzisiejsza propozycja na kanapkę z awokado i szarpanym łososiem. Z pewnością posmakuje miłośnikom oryginalnych dań, które sprawdzą się zarówno w porze obiadowej, jak i na śniadanie. Kanapki cechują prostota i krótki czas przygotowania. Wystarczy poświęcić maksymalnie 30 minut, aby danie pojawiło się na waszym stole. Kanapki z awokado i łososiem są również idealną propozycją na pyszny lunch do pracy.

Dla kogo?

Dla każdego zwolennika szybkiej, prostej i pysznej kuchni!

Na jaką okazję?

Kanapki z szarpanym łososiem i awokado to doskonały pomysł na oryginalny lunch. Przygotujcie je również na śniadanie lub zabierzcie ze sobą do pracy. Są także świetną propozycją na wzbogacenie menu domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Kolendra to przyprawa znana od najdawniejszych czasów. Jej nasiona znaleziono nawet w grobowcu faraona Tutenchamona. Do europejskich kuchni trafiła za sprawą starożytnych Rzymian i Greków, którzy rozpowszechnili ją na całym kontynencie. Dziś jest jedną z najpopularniejszych przypraw, stosowaną przede wszystkim w kuchni azjatyckiej, portugalskiej, marokańskiej i gruzińskiej.

Dla urozmaicenia:

Kanapkę możecie wzbogacić plastrami pomidora.