Halibut gotowany na parze w sosie paprykowym
łatwe
63 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z halibuta skrop oliwą i szczyptą soli.
Krok 2
Z papryki wytnij gniazda nasienne i resztę pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz i przekrój na pół.
Krok 3
Warzyw włóż do naczynia miksującego, wlej resztę oliwy i rozdrobnij 1min/obr. 8
Krok 4
Dodaj kostkę Knorr do papryki i wlej szklankę wody.
Krok 5
Teraz umieść na naczyniu miksującym przystawkę Varoma. Umieść w środku filety z halibuta, przykryj i całość gotuj 20min/120C/obr. 4. Rybę podawaj na sosie paprykowym udekorowaną np. koperkiem.

Dobra rada:
W tym czasie możesz również ugotować młode ziemniaki na parze w przystawce Varoma.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Halibut gotowany na parze w sosie paprykowym
Szukacie prostego, ale smacznego sposobu na obiad z rybą w roli głównej? Zaopatrzcie się w halibuta i wygospodarujcie pół godziny na zrobienie pysznego posiłku. Smak ryby przygotowanej na parze w sosie paprykowym wzbogaci gęsty sos paprykowy. Kolorowo i z pomysłem!
Dla kogo?
Nie przepadacie za grubymi panierkami i smażonymi potrawami? Dotychczasowe próby przyrządzenia ryby kończyły się na tym, że mięso było suche i nijakie? Z naszym przepisem na halibuta gotowanego na parze w sosie paprykowym te problemy odejdą w niepamięć.
Na jaką okazję?
Ryby to produkt, który powinien pojawiać się w jadłospisach nie tylko od święta. Dlatego tym bardziej pożądane są receptury takie jak ta na gotowanego na parze halibuta, które nie wymagają dużych nakładów pracy i długiej obróbki.
Czy wiesz, że?
Potoczną nazwą halibuta jest kulbak.
Dla urozmaicenia:
Przyprawami, które wzbogacą smak parzonego halibuta z sosem paprykowym, są: sok z limonki lub cytryny, szalotka, tymianek, kolendra i rozmaryn.