
Składniki
1 sztuka
null
null
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
Krok 2
Umieść je w żaroodpornym naczyniu i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez 50 minut. Wyjmij i poczekaj niech wystygną.
Krok 3
Kiedy są już chłodne, przekrój je na pół, wyjmij miąższ łyżeczką i odłóż.
Krok 4
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej. Wsyp nasiona kminku i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając.
Krok 5
Dodaj chilli, sól, jogurt oraz mięte i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Dodaj miąższ z bakłażanów i smaż przez 6 minut, ciągle mieszając. Sok musi się wchłonąć.
Krok 7
Podawaj udekorowane listkami mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej