
Składniki
1 sztuka
null
null
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
Krok 2
Umieść je w żaroodpornym naczyniu i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez 50 minut. Wyjmij i poczekaj niech wystygną.
Krok 3
Kiedy są już chłodne, przekrój je na pół, wyjmij miąższ łyżeczką i odłóż.
Krok 4
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej. Wsyp nasiona kminku i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając.
Krok 5
Dodaj chilli, sól, jogurt oraz mięte i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Dodaj miąższ z bakłażanów i smaż przez 6 minut, ciągle mieszając. Sok musi się wchłonąć.
Krok 7
Podawaj udekorowane listkami mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej