Bakłażan w jogurcie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan w jogurcie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 2

Umieść je w żaroodpornym naczyniu i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez 50 minut. Wyjmij i poczekaj niech wystygną.

Krok 3

Kiedy są już chłodne, przekrój je na pół, wyjmij miąższ łyżeczką i odłóż.

Krok 4

W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej. Wsyp nasiona kminku i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając.

Krok 5

Dodaj chilli, sól, jogurt oraz mięte i wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Dodaj miąższ z bakłażanów i smaż przez 6 minut, ciągle mieszając. Sok musi się wchłonąć.

Krok 7

Podawaj udekorowane listkami mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa pomidorowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej