Nadziewane bakłażany - faszerowane: przepis | Przepisy.pl pixel

Nadziewane bakłażany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
393 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

764 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

994 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

1 puszka

1 sztuka

150 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte wcześniej bakłażany przekrój na pół, posmaruj z wierzchu oliwą, wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 30 minut. Gdy bakłażany w środku zrobią się miękkie, wydrąż je. Farsz przesiekaj nożem.

Krok 2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, pokrój zioła. Mozzarellę zetrzyj na tarce.

Krok 3

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj farsz z bakłażana, pomidory z puszki, na koniec dodaj Knorr Naturalnie Smaczne Lasagne i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty. Dopraw posiekanymi ziołami i gotowym nadzieniem napełnij bakłażana. Posyp obficie serem.

Krok 4

Bakłażany wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 180° C.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu dodaj posiekane kapary i oliwki.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nadziewane bakłażanyNadziewane bakłażany

Nadziewane bakłażany to zapiekany specjał kuchni wegetariańskiej, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aromatycznych warzywnych farszów. Przygotowuje się je dość szybko, choć warzywa potrzebują chwilę, by się zarumienić, zmięknąć i nabrać wyrazistego smaku. Nadzienie przygotowuje się z cebuli, czosnku, pomidorów i bakłażanów. Dodatkowo można je urozmaicić oliwkami, kaparami lub suszonymi pomidorami. Przesmażonymi na patelni warzywami z dodatkiem ulubionych ziół faszeruje się bakłażany i posypuje dużą ilością startej mozzarelli. Można położyć na wierzchu również kilka listków świeżej bazylii, kolendry lub oregano. Przygotowana w ten sposób potrawa będzie świetnie smakować jako bezmięsny obiad. Dobrym dodatkiem do niego będzie np. kasza kuskus lub pęczak albo pieczone ziemniaki. Jeśli potraktujesz bakłażany jako danie obiadowe, możesz je serwować solo lub z surówką z białej kapusty, świeżymi ogórkami i pomidorami, a także z sałatką z rukoli, papryki i czerwonej cebuli. Nadziewane bakłażany sprawdzą się więc również jako ciepły lunch w pracy. Przygotuj to aromatyczne danie wegetariańskie według naszego przepisu!