Nadziewane bakłażany - faszerowane: przepis | Przepisy.pl pixel

Nadziewane bakłażany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

392 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

763 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

986 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

1 puszka

1 sztuka

150 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte wcześniej bakłażany przekrój na pół, posmaruj z wierzchu oliwą, wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 30 minut. Gdy bakłażany w środku zrobią się miękkie, wydrąż je. Farsz przesiekaj nożem.

Krok 2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, pokrój zioła. Mozzarellę zetrzyj na tarce.

Krok 3

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj farsz z bakłażana, pomidory z puszki, na koniec dodaj Knorr Naturalnie Smaczne Lasagne i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty. Dopraw posiekanymi ziołami i gotowym nadzieniem napełnij bakłażana. Posyp obficie serem.

Krok 4

Bakłażany wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 180° C.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu dodaj posiekane kapary i oliwki.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nadziewane bakłażanyNadziewane bakłażany

Nadziewane bakłażany to zapiekany specjał kuchni wegetariańskiej, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aromatycznych warzywnych farszów. Przygotowuje się je dość szybko, choć warzywa potrzebują chwilę, by się zarumienić, zmięknąć i nabrać wyrazistego smaku. Nadzienie przygotowuje się z cebuli, czosnku, pomidorów i bakłażanów. Dodatkowo można je urozmaicić oliwkami, kaparami lub suszonymi pomidorami. Przesmażonymi na patelni warzywami z dodatkiem ulubionych ziół faszeruje się bakłażany i posypuje dużą ilością startej mozzarelli. Można położyć na wierzchu również kilka listków świeżej bazylii, kolendry lub oregano. Przygotowana w ten sposób potrawa będzie świetnie smakować jako bezmięsny obiad. Dobrym dodatkiem do niego będzie np. kasza kuskus lub pęczak albo pieczone ziemniaki. Jeśli potraktujesz bakłażany jako danie obiadowe, możesz je serwować solo lub z surówką z białej kapusty, świeżymi ogórkami i pomidorami, a także z sałatką z rukoli, papryki i czerwonej cebuli. Nadziewane bakłażany sprawdzą się więc również jako ciepły lunch w pracy. Przygotuj to aromatyczne danie wegetariańskie według naszego przepisu!