Zapiekanka jajeczna z kukurydzą i makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka jajeczna z kukurydzą i makaronem

Autor: miki102 miki102

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

3 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odsączyć kukurydzę i groszek, rozpuścić masło.

Krok 2

Do jajek dodać pieprz, sól, mleko i cukier. po zmieszaniu dodać kukurydzę i groszek, i delikatnie wymieszać. Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę makaronu i zalać połową uzyskanej masy. Dodać drugą część makaronu i dodać resztę masy.

Krok 3

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez ok. 45 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka jajeczna z kukurydzą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka jajeczna z kukurydzą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka jajeczna z kukurydzą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka jajeczna z kukurydzą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka jajeczna z kukurydzą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka jajeczna z kukurydzą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka jajeczna z kukurydzą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka jajeczna z kukurydzą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej