Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą
łatwe
16 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1.5 kilograma
0.5 kilograma
6 sztuk
1 sztuka
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz ziemniaki, pokrój w plastry. Boczek pokrój w drobna kostkę i dopraw przyprawami. Kiełbasę pokrój w ćwiartki. Obierz cebulę, drobno pokrój (zmieszaj z kiełbasą). Zmieszaj jajko z mlekiem.
Krok 2
W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami na przemian: ziemniaki, boczek, ziemniaki, kiełbasa, ziemniaki.
Krok 3
Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą piecz w średnio nagrzanym piekarniku (180 st.) przez 80 minut.
Krok 4
Sprawdź czy ziemniaki się usmażyły, a następnie zalej mieszaniną jajka z mlekiem i piecz kolejne 10-15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej