Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą

Autor: stawik_przepisy

ratingratingratingratingrating

1

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1.5 kilograma

0.5 kilograma

6 sztuk

1 sztuka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki, pokrój w plastry. Boczek pokrój w drobna kostkę i dopraw przyprawami. Kiełbasę pokrój w ćwiartki. Obierz cebulę, drobno pokrój (zmieszaj z kiełbasą). Zmieszaj jajko z mlekiem.

Krok 2

W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami na przemian: ziemniaki, boczek, ziemniaki, kiełbasa, ziemniaki.

Krok 3

Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą piecz w średnio nagrzanym piekarniku (180 st.) przez 80 minut.

Krok 4

Sprawdź czy ziemniaki się usmażyły, a następnie zalej mieszaniną jajka z mlekiem i piecz kolejne 10-15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej