Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą

Autor: stawik_przepisy

ratingratingratingratingrating

1

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1.5 kilograma

0.5 kilograma

6 sztuk

1 sztuka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki, pokrój w plastry. Boczek pokrój w drobna kostkę i dopraw przyprawami. Kiełbasę pokrój w ćwiartki. Obierz cebulę, drobno pokrój (zmieszaj z kiełbasą). Zmieszaj jajko z mlekiem.

Krok 2

W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami na przemian: ziemniaki, boczek, ziemniaki, kiełbasa, ziemniaki.

Krok 3

Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą piecz w średnio nagrzanym piekarniku (180 st.) przez 80 minut.

Krok 4

Sprawdź czy ziemniaki się usmażyły, a następnie zalej mieszaniną jajka z mlekiem i piecz kolejne 10-15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
14 osób ogląda przepis:
Sernik z kaszy jaglanej
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej