Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą
łatwe
17 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1.5 kilograma
0.5 kilograma
6 sztuk
1 sztuka
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz ziemniaki, pokrój w plastry. Boczek pokrój w drobna kostkę i dopraw przyprawami. Kiełbasę pokrój w ćwiartki. Obierz cebulę, drobno pokrój (zmieszaj z kiełbasą). Zmieszaj jajko z mlekiem.
Krok 2
W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami na przemian: ziemniaki, boczek, ziemniaki, kiełbasa, ziemniaki.
Krok 3
Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą piecz w średnio nagrzanym piekarniku (180 st.) przez 80 minut.
Krok 4
Sprawdź czy ziemniaki się usmażyły, a następnie zalej mieszaniną jajka z mlekiem i piecz kolejne 10-15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























