Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą

Autor: stawik_przepisy

ratingratingratingratingrating

1

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1.5 kilograma

0.5 kilograma

6 sztuk

1 sztuka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki, pokrój w plastry. Boczek pokrój w drobna kostkę i dopraw przyprawami. Kiełbasę pokrój w ćwiartki. Obierz cebulę, drobno pokrój (zmieszaj z kiełbasą). Zmieszaj jajko z mlekiem.

Krok 2

W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami na przemian: ziemniaki, boczek, ziemniaki, kiełbasa, ziemniaki.

Krok 3

Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą piecz w średnio nagrzanym piekarniku (180 st.) przez 80 minut.

Krok 4

Sprawdź czy ziemniaki się usmażyły, a następnie zalej mieszaniną jajka z mlekiem i piecz kolejne 10-15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczone ziemniaki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej