Jarskie przekąski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jarskie przekąski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
162 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Majonez wymieszaj w miseczce z zawartością opakowania Knorr i jogurtem.

Krok 2

Warzywa zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w długie cienkie paski. Wymieszaj z sezamem.

Krok 3

Każdy z chlebków pokrój na 6 równych części. Na każdą z nich nałóż odrobinę majonezu, a następnie przygotowane warzywa.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jarskie przekąski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jarskie przekąski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jarskie przekąski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jarskie przekąski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jarskie przekąski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jarskie przekąski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jarskie przekąski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jarskie przekąski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Grzyby duszone w śmietanie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jarskie przekąskiJarskie przekąski

Tzw. finger foods są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego efektownie wyglądają. Podstawą jarskiej przekąski tego typu jest chleb pita. To płaskie pieczywo pszenne, wywodzące się z Bliskiego Wschodu, świetnie nadające się do przyrządzania niewielkich kanapek. Przygotuj do nich pastę na bazie gęstego majonezu oraz naturalnego jogurtu, dodaj także sos czosnkowy. Żeby przekąska była bardziej kolorowa i apetyczna, zetrzyj na tarce o grubych oczkach warzywa: świeżego ogórka oraz marchewkę. Dobrze będzie pasować także rzodkiewka, poszatkowana czerwona cebula czy kalarepa. Posyp warzywa sezamem (dobrze wcześniej uprażyć go na patelni, żeby zyskał intensywniejszy smak i złocisty kolor) i wymieszaj. Chlebek pita pokrój na nieduże trójkąty. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę sosu, a następnie warzywa z sezamem. Jarskie przekąski serwuj z dodatkiem pokrojonych w słupki warzyw: papryki, marchewki oraz ogórków małosolnych. Mogą być dodatkiem np. do wędzonego łososia czy grillowanego kurczaka. Przygotuj je i sprawdź, jakie są pyszne!