
Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
4 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Majonez wymieszaj w miseczce z zawartością opakowania Knorr i jogurtem.
Krok 2
Warzywa zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w długie cienkie paski. Wymieszaj z sezamem.
Krok 3
Każdy z chlebków pokrój na 6 równych części. Na każdą z nich nałóż odrobinę majonezu, a następnie przygotowane warzywa.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jarskie przekąski
Tzw. finger foods są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego efektownie wyglądają. Podstawą jarskiej przekąski tego typu jest chleb pita. To płaskie pieczywo pszenne, wywodzące się z Bliskiego Wschodu, świetnie nadające się do przyrządzania niewielkich kanapek. Przygotuj do nich pastę na bazie gęstego majonezu oraz naturalnego jogurtu, dodaj także sos czosnkowy. Żeby przekąska była bardziej kolorowa i apetyczna, zetrzyj na tarce o grubych oczkach warzywa: świeżego ogórka oraz marchewkę. Dobrze będzie pasować także rzodkiewka, poszatkowana czerwona cebula czy kalarepa. Posyp warzywa sezamem (dobrze wcześniej uprażyć go na patelni, żeby zyskał intensywniejszy smak i złocisty kolor) i wymieszaj. Chlebek pita pokrój na nieduże trójkąty. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę sosu, a następnie warzywa z sezamem. Jarskie przekąski serwuj z dodatkiem pokrojonych w słupki warzyw: papryki, marchewki oraz ogórków małosolnych. Mogą być dodatkiem np. do wędzonego łososia czy grillowanego kurczaka. Przygotuj je i sprawdź, jakie są pyszne!