Pomidorowe antipasti przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidorowe antipasti

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

73 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj pomidorki. Przekrój na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Krok 2

Obierz czosnek i dodaj do pomidorów.

Krok 3

Oliwę wymieszaj z octem, solę, cukrem oraz przyprawą Knorr i polej pomidory.

Krok 4

Piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu przełóż pomidorki do słoika.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z serem feta, mozzarella lub burrata. Świetnie pasuje do grillowanych mięs i ryb.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidorowe antipastiPomidorowe antipasti

Włoskie przystawki, podawane przed głównym posiłkiem, to świetny pomysł także na warzywny dodatek do dań. Antipasti idealnie komponują się z mięsem czy innymi warzywami, tworząc unikatowe, oryginalne i wyjątkowo smaczne połączenie. Pomysłów na przystawki jest niezliczona ilość. Warto posiłkować się tradycyjnymi recepturami, które możecie wzbogacić o ulubione składniki, zioła czy przyprawy. Dziś zabieramy Was w podróż do Włoch, proponując wyjątkowy przepis na pomidorowe antipasti. Wycieczka zajmie nam nie więcej niż pół godziny. W tak krótkim czasie przygotujecie ten niesamowity i aromatyczny dodatek.

Dla kogo?

Dla każdego! Pomidorowe antipasti posmakuje miłośnikom tradycji oraz nowoczesności w kuchni. Sprawdzi się także wśród osób, które nie lubią spędzać wielu godzin na gotowaniu.

Na jaką okazję?

Potrawa jest idealną przystawką do obiadu, a także wytwornej kolacji. Możecie je zaserwować jako oryginalną i smaczną przekąskę.

Czy wiesz, że?

Antipasti są tradycyjną włoską przekąską, która przygotowywana jest w niewielkich ilościach. Tradycyjnie serwuje się sałatkę caprese, carpaccio czy melona zawiniętego w szynkę parmeńską. Przystawki mogą być także podawane w formie półmiska, zawierającego różnorodne ich wersje.

Dla urozmaicenia:

Pomidorowe antipasti możesz zaserwować z serem feta, burrata lub mozzarellą.