
Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj pomidorki. Przekrój na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2
Obierz czosnek i dodaj do pomidorów.
Krok 3
Oliwę wymieszaj z octem, solę, cukrem oraz przyprawą Knorr i polej pomidory.
Krok 4
Piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu przełóż pomidorki do słoika.

Dobra rada:
Podawaj z serem feta, mozzarella lub burrata. Świetnie pasuje do grillowanych mięs i ryb.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomidorowe antipasti
Włoskie przystawki, podawane przed głównym posiłkiem, to świetny pomysł także na warzywny dodatek do dań. Antipasti idealnie komponują się z mięsem czy innymi warzywami, tworząc unikatowe, oryginalne i wyjątkowo smaczne połączenie. Pomysłów na przystawki jest niezliczona ilość. Warto posiłkować się tradycyjnymi recepturami, które możecie wzbogacić o ulubione składniki, zioła czy przyprawy. Dziś zabieramy Was w podróż do Włoch, proponując wyjątkowy przepis na pomidorowe antipasti. Wycieczka zajmie nam nie więcej niż pół godziny. W tak krótkim czasie przygotujecie ten niesamowity i aromatyczny dodatek.
Dla kogo?
Dla każdego! Pomidorowe antipasti posmakuje miłośnikom tradycji oraz nowoczesności w kuchni. Sprawdzi się także wśród osób, które nie lubią spędzać wielu godzin na gotowaniu.
Na jaką okazję?
Potrawa jest idealną przystawką do obiadu, a także wytwornej kolacji. Możecie je zaserwować jako oryginalną i smaczną przekąskę.
Czy wiesz, że?
Antipasti są tradycyjną włoską przekąską, która przygotowywana jest w niewielkich ilościach. Tradycyjnie serwuje się sałatkę caprese, carpaccio czy melona zawiniętego w szynkę parmeńską. Przystawki mogą być także podawane w formie półmiska, zawierającego różnorodne ich wersje.
Dla urozmaicenia:
Pomidorowe antipasti możesz zaserwować z serem feta, burrata lub mozzarellą.