Pomidorowe antipasti przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pomidorowe antipasti

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

51 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj pomidorki. Przekrój na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Krok 2

Obierz czosnek i dodaj do pomidorów.

Krok 3

Oliwę wymieszaj z octem, solę, cukrem oraz przyprawą Knorr i polej pomidory.

Krok 4

Piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu przełóż pomidorki do słoika.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z serem feta, mozzarella lub burrata. Świetnie pasuje do grillowanych mięs i ryb.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidorowe antipastiPomidorowe antipasti

Włoskie przystawki, podawane przed głównym posiłkiem, to świetny pomysł także na warzywny dodatek do dań. Antipasti idealnie komponują się z mięsem czy innymi warzywami, tworząc unikatowe, oryginalne i wyjątkowo smaczne połączenie. Pomysłów na przystawki jest niezliczona ilość. Warto posiłkować się tradycyjnymi recepturami, które możecie wzbogacić o ulubione składniki, zioła czy przyprawy. Dziś zabieramy Was w podróż do Włoch, proponując wyjątkowy przepis na pomidorowe antipasti. Wycieczka zajmie nam nie więcej niż pół godziny. W tak krótkim czasie przygotujecie ten niesamowity i aromatyczny dodatek.

Dla kogo?

Dla każdego! Pomidorowe antipasti posmakuje miłośnikom tradycji oraz nowoczesności w kuchni. Sprawdzi się także wśród osób, które nie lubią spędzać wielu godzin na gotowaniu.

Na jaką okazję?

Potrawa jest idealną przystawką do obiadu, a także wytwornej kolacji. Możecie je zaserwować jako oryginalną i smaczną przekąskę.

Czy wiesz, że?

Antipasti są tradycyjną włoską przekąską, która przygotowywana jest w niewielkich ilościach. Tradycyjnie serwuje się sałatkę caprese, carpaccio czy melona zawiniętego w szynkę parmeńską. Przystawki mogą być także podawane w formie półmiska, zawierającego różnorodne ich wersje.

Dla urozmaicenia:

Pomidorowe antipasti możesz zaserwować z serem feta, burrata lub mozzarellą.