Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

14

heart
110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marynata : w miseczce wymieszaj sos teriyaki, mód, łyżeczkę przyprawy orientalnej, szczyptę soli oraz pieprzu.

Krok 2

Filet z kurczaka nakłuj z dwóch stron za pomocą wykałaczki i oblej marynatą. Odstaw na 30 - 60 minut.

Krok 3

Warzywa umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki: brokuły na różyczki, paprykę na paski a cebulę i marchewkę na plasterki.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 185° C (bez termoobiegu). Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową.

Krok 5

Do naczynia przełóż pokrojone warzywa, lekko je posól. Połóż na warzywach filet z kurczaka i oblej całość resztą marynaty. Przykryj naczynie szczelnie folią aluminiową.

Krok 6

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok 30 - 40 minut (w zależności od grubości fileta). Przed podaniem pokrój mięso na plasterki o oblej sosem powstałym podczas pieczenia. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej