Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami
łatwe
234 osoby zapisały

Składniki
4 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marynata : w miseczce wymieszaj sos teriyaki, mód, łyżeczkę przyprawy orientalnej, szczyptę soli oraz pieprzu.
Krok 2
Filet z kurczaka nakłuj z dwóch stron za pomocą wykałaczki i oblej marynatą. Odstaw na 30 - 60 minut.
Krok 3
Warzywa umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki: brokuły na różyczki, paprykę na paski a cebulę i marchewkę na plasterki.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 185° C (bez termoobiegu). Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową.
Krok 5
Do naczynia przełóż pokrojone warzywa, lekko je posól. Połóż na warzywach filet z kurczaka i oblej całość resztą marynaty. Przykryj naczynie szczelnie folią aluminiową.
Krok 6
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok 30 - 40 minut (w zależności od grubości fileta). Przed podaniem pokrój mięso na plasterki o oblej sosem powstałym podczas pieczenia. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































