Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

12

heart
105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

188 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marynata : w miseczce wymieszaj sos teriyaki, mód, łyżeczkę przyprawy orientalnej, szczyptę soli oraz pieprzu.

Krok 2

Filet z kurczaka nakłuj z dwóch stron za pomocą wykałaczki i oblej marynatą. Odstaw na 30 - 60 minut.

Krok 3

Warzywa umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki: brokuły na różyczki, paprykę na paski a cebulę i marchewkę na plasterki.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 185° C (bez termoobiegu). Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową.

Krok 5

Do naczynia przełóż pokrojone warzywa, lekko je posól. Połóż na warzywach filet z kurczaka i oblej całość resztą marynaty. Przykryj naczynie szczelnie folią aluminiową.

Krok 6

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok 30 - 40 minut (w zależności od grubości fileta). Przed podaniem pokrój mięso na plasterki o oblej sosem powstałym podczas pieczenia. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej