Filet z kurczaka w sosie teriyaki z pieczonymi warzywami
łatwe
207 osób zapisało

Składniki
4 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marynata : w miseczce wymieszaj sos teriyaki, mód, łyżeczkę przyprawy orientalnej, szczyptę soli oraz pieprzu.
Krok 2
Filet z kurczaka nakłuj z dwóch stron za pomocą wykałaczki i oblej marynatą. Odstaw na 30 - 60 minut.
Krok 3
Warzywa umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki: brokuły na różyczki, paprykę na paski a cebulę i marchewkę na plasterki.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 185° C (bez termoobiegu). Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową.
Krok 5
Do naczynia przełóż pokrojone warzywa, lekko je posól. Połóż na warzywach filet z kurczaka i oblej całość resztą marynaty. Przykryj naczynie szczelnie folią aluminiową.
Krok 6
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok 30 - 40 minut (w zależności od grubości fileta). Przed podaniem pokrój mięso na plasterki o oblej sosem powstałym podczas pieczenia. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej