Mini burgery owsiane
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
61 osób zapisało

Składniki
150 gramów
50 gramów
1 sztuka
300 mililitrów
1 sztuka
150 gramów
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 200 ml wody z kostkę Knorr.
Krok 2
W misce wymieszaj płatki owsiane z siemieniem lnianym. Zalej gorącym bulionem i odstaw pod przykryciem na 15 minut.
Krok 3
Obierz cebulę i pokrój drobno. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych i odciśnij w dłoniach z nadmiaru soku.
Krok 4
Płatki owsiane wymieszaj z cukinią, cebulą i curry Knorr. Uformuj 12 małych, płaskich burgerów.
Krok 5
Gotowe burgery owsiane smaż na patelni z olejem aż będą rumiane z obu stron.

Dobra rada:
Burgery możesz podawać z sałatką lub dipem jako danie główne lub lekką przekąskę w ciągu dnia.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mini burgery owsiane
Popularność wegetariańskich burgerów rośnie w imponującym tempie. Nic dziwnego! Stanowią niezwykle smaczny i efektowny sposób na przemycenie do jadłospisu warzyw i innych wartościowych produktów. W tym przypadku z przepisem na burgery owsiane z siemieniem lnianym udowodnimy, że płatki owsiane sprawdzają się nie tylko w porze śniadania.
Dla kogo?
Macie ochotę na smaczne warzywne danie, ale jednocześnie nie jesteście w nastroju na wyjście do modnej restauracji? Przygotowanie owsianych burgerów we własnej kuchni okaże się dużo bardziej satysfakcjonujące.
Na jaką okazję?
Wreszcie udało się ustalić termin spotkania z dawno niewdzianymi znajomymi i chcecie przygotować poczęstunek, który na długo pozostanie w ich pamięci. Burgery owsiane z siemieniem lnianym nadają się do tego perfekcyjnie.
Czy wiesz, że?
Siemię lniane to ważny składnik diet wegańskich. W różnorodnych potrawach, w tym wypiekach, często jest używane jako zamiennik jajek.
Dla urozmaicenia:
Roślinne burgery z płatków owsianych możecie przygotować także na grillu lub w piekarniku.