Mini burgery owsiane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini burgery owsiane

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

50 gramów

1 sztuka

300 mililitrów

1 sztuka

150 gramów

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 200 ml wody z kostkę Knorr.

Krok 2

W misce wymieszaj płatki owsiane z siemieniem lnianym. Zalej gorącym bulionem i odstaw pod przykryciem na 15 minut.

Krok 3

Obierz cebulę i pokrój drobno. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych i odciśnij w dłoniach z nadmiaru soku.

Krok 4

Płatki owsiane wymieszaj z cukinią, cebulą i curry Knorr. Uformuj 12 małych, płaskich burgerów.

Krok 5

Gotowe burgery owsiane smaż na patelni z olejem aż będą rumiane z obu stron.

przepisy.pl

Dobra rada:

Burgery możesz podawać z sałatką lub dipem jako danie główne lub lekką przekąskę w ciągu dnia.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

1

Opinie o przepisie

  • Dawid

    Dawid , 08.08.2021

    Bardzo smaczne. Polecam każdemu!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini burgery owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini burgery owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini burgery owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini burgery owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini burgery owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini burgery owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini burgery owsiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini burgery owsiane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Warzywa po indyjsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mini burgery owsianeMini burgery owsiane

Popularność wegetariańskich burgerów rośnie w imponującym tempie. Nic dziwnego! Stanowią niezwykle smaczny i efektowny sposób na przemycenie do jadłospisu warzyw i innych wartościowych produktów. W tym przypadku z przepisem na burgery owsiane z siemieniem lnianym udowodnimy, że płatki owsiane sprawdzają się nie tylko w porze śniadania. 

Dla kogo?

Macie ochotę na smaczne warzywne danie, ale jednocześnie nie jesteście w nastroju na wyjście do modnej restauracji? Przygotowanie owsianych burgerów we własnej kuchni okaże się dużo bardziej satysfakcjonujące.

Na jaką okazję?

Wreszcie udało się ustalić termin spotkania z dawno niewdzianymi znajomymi i chcecie przygotować poczęstunek, który na długo pozostanie w ich pamięci. Burgery owsiane z siemieniem lnianym nadają się do tego perfekcyjnie.

Czy wiesz, że?

Siemię lniane to ważny składnik diet wegańskich. W różnorodnych potrawach, w tym wypiekach, często jest używane jako zamiennik jajek.

Dla urozmaicenia:

Roślinne burgery z płatków owsianych możecie przygotować także na grillu lub w piekarniku.