Ciecierzyca ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciecierzyca ze szpinakiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj i osusz.

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz. Następnie pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż w rondlu z oliwą.

Krok 3

Dodaj przyprawy i podsmaż je ok 1 minuty.

Krok 4

Wlej 500ml wody, dodaj kostkę Knorr i ciecierzycę. Całość gotuj ok 10 minut.

Krok 5

Dodaj szpinak, wymieszaj i podawaj w głębokich talerzach.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania możesz dodać gotowane jajko lub wędzony, usmażony boczek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciecierzyca ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Odsmażane ziemniaki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciecierzyca ze szpinakiemCiecierzyca ze szpinakiem

Szukasz warzywnej przekąski na ciepło, którą z łatwością można zamienić w danie główne, gdy doskwiera większy głód? Przepis na ciecierzycę ze szpinakiem koniecznie musisz zapisać! Na szczęście notatki będą potrzebne tylko podczas pierwszych prób przygotowania potrawy. Jest na tyle prosta i błyskawiczna, że szybko nauczysz się przyrządzać ją z zamkniętymi oczami.

Dla kogo?

Danie w sam raz dla osób, szukających uniwersalnych dań, które łatwo można modyfikować. Podstawowa wersja ciecierzycy z młodym szpinakiem sprawdzi się, gdy będziesz mieć ochotę na wrzucenie czegoś smacznego na ząb. Potrzebujesz konkretów? Do warzyw dodaj jajko albo wędzony boczek.

Na jaką okazję?

Tak, to nie pomyłka. Zrobienie całego dania zajmuje tylko 20 minut, więc bez problemu przygotujesz ciecierzycę ze szpinakiem, gdy wróciłeś do domu później, niż było to w planach.

Czy wiesz, że?

Aby usprawnić sobie pracę w kuchni, ciecierzycę wcześniej ugotuj lub skorzystaj z cieciorki z puszki.

Dla urozmaicenia:

Całość smakuje wyśmienicie z dodatkiem gałki muszkatołowej. Ciecierzycę ze szpinakiem udekorujesz pomidorkami koktajlowymi.