Jak wykorzystać przeterminowany twaróg? Co zrobić z twarogiem po terminie?
Kupiliście w promocji większą ilość twarogu i skończyła mu się data minimalnej trwałości? Zastanawiacie się, jak wykorzystać przeterminowany twaróg, żeby go nie zmarnować, a jednocześnie zrobić coś pomysłowego? Przygotowaliśmy dla was kilka propozycji.
Jak wykorzystać przeterminowany twaróg?
Przeterminowanego twarogu, jogurtu oraz innych mlecznych wyrobów z zasady nie powinno się jeść, ale jeżeli data minimalnej trwałości został przekroczony o 1-2 dni, to taki produkt raczej nie powinien stracić swoich pierwotnych właściwości i można go jeszcze wykorzystać, zwłaszcza gdy nie był wcześniej otwarty. Ważne jest, czy był prawidłowo przechowywany. Co zrobić z przeterminowanym twarogiem? Możecie go usmażyć z dodatkiem masła i sody oczyszczonej, a nawet z ulubionymi ziołami i przyprawami. Podsmażony twaróg wykorzystacie jako smarowidło na kanapki lub białkowy dodatek do postnego obiadu razem z gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem i z surówką. Do podsmażanego twarogu pasują nie tylko aromatyczne przyprawy, ale też natka pietruszki i jajka.
Przeterminowany twaróg – co zrobić?
Jeśli data minimalnej trwałości twarożku skończył się wczoraj lub przedwczoraj, możecie go jeszcze wykorzystać do przygotowania pasty kanapkowej. Pokrójcie w drobną kostkę świeżego lub konserwowanego ogórka, trochę cebulki, świeżej papryki i rzodkiewkę. Dodajcie do twarogu szczypiorek i odrobinę pieprzu, a następnie wszystko dokładnie wymieszajcie. Taką pastę w razie potrzeby rozrzedzicie jogurtem naturalnym, kefirem lub śmietaną.
Ser biały o ile był oznaczony datą minimalnej trwałości a nie terminem przydatności do spożycia, po tej dacie możecie też wykorzystać do przygotowania gzika, czyli tradycyjnej wielkopolskiej potrawy z twarogu, śmietany i cebuli.
Komentarze (0)