Jak zrobić kozi twaróg?

Ser czy też twaróg kozi to przysmak o wielu wspaniałych właściwościach. Jest wytwarzany w różnych krajach, ale głównie produkuje się go na terenach Francji, która jest uważana za królową koziego sera. Czy wiedzieliście, że nawet Wy możecie przyrządzić ten przysmak we własnym domu? Podpowiadamy, jak zrobić kozi ser. Sprawdźcie sami!

Ser kozi - właściwości produktu

Najpopularniejsze sery są wyrabiane z mleka krowiego. Wiele osób zamyka się na nowe możliwości! Jest nim oczywiście mleko kozie, z którego również można stworzyć wiele pysznych produktów, np. sery. To właśnie ono ma charakterystyczny smak, ciekawą konsystencję i intensywny aromat. Sery z mleka koziego pochodzą głównie z terenów Bliskiego Wschodu. Wyróżniamy kilka popularnych rodzajów koziego sera, są to między innymi:

  • Añejo – meksykański, kozi ser, ma twardą konsystencję i jest obtoczony w papryce. Charakteryzuje się ostrym smakiem.
  • Kozi Brie – ser pleśniowy, który przypomina Brie z mleka krowiego. Ma zachwycającą konsystencję, jest kremowy i puszysty. Warto wspomnieć o jego ciekawym smaku! Charakteryzuje go słodko-cytrusowy aromat.
  • Feta – to jeden z najbardziej popularnych serów. Czy wiedzieliście, że wytwarza się go z mleka owczego z domieszką mleka koziego lub z samego owczego? Jest słony i twardy, uwielbiają go w szczególności Grecy.

Szybko znalazło się wielu fanów serów kozich! Praktycznie na każdej półce sklepowej możemy znaleźć popularną fetę, która jest niezbędna w kuchni greckiej. Wiele osób sięga również po tradycyjny kozi ser, który ma niepowtarzalny aromat. Co, gdyby była możliwość przyrządzenia tego smakołyku w domu?

Jak zrobić kozi twaróg – krok po kroku

Dla chcącego nic trudnego! Przygotowanie koziego twarogu wcale nie musi być trudnym zadaniem. Zaraz się o tym przekonacie. Jak zrobić kozi twaróg? Sprawdźcie nasz przepis na ser kozi i cieszcie się tym smakołykiem w swoim domu.

  • Przygotujcie 5 litrów świeżego mleka koziego, możecie kupić je w hodowli.
  • Wlejcie mleko do garnka i podgrzejcie je do temperatury około 35 stopni Celsjusza.
  • W międzyczasie rozpuście około 1,5 łyżeczki bakterii kwasu mlekowego w wodzie.
  • Mieszankę tę dodajcie do wcześniej podgrzewanego mleka i zostawcie pod przykryciem na cały dzień i noc.
  • Ukwaszone mleko podgrzejcie do temperatury około 40 stopni Celsjusza. Czekajcie na pojawienie się serwatki.
  • Wytworzone ziarno twarogowe przełóżcie do ściereczki i odciśnijcie. Włóżcie do lodówki. Teraz na kilka godzin chłodzenia i gotowe! Cieszcie się smakiem domowego sera koziego!

Ser kozi w potrawach – nasze propozycje

Jak zrobić ser kozi? Nie wahajcie się, tylko spróbujcie go przygotować samodzielnie. Jest to jeden ze składników wielu potraw, dlatego nie mogliśmy zostawić Was bez kulinarnych propozycji. Sprawdźcie sami!

Grzanki z kozim serem i pomidorami to idealna, śniadaniowa opcja. Przygotujecie ją bardzo szybko, a efekt końcowy będzie zachwycający. Chrupiące pieczywo i kozi ser, który już wiecie, jak zrobić, to zawsze dobre połączenie!

Co powiecie na tartę z dynią i kozim serem? Jesteśmy pewni, że nie sposób oprzeć się tej potrawie. Koniecznie spróbujcie!

Czy są z nami fani włoskiej kuchni? Nasza propozycja szczególnie Was zadowoli! Lasagne ze szpinakiem i kozim serem to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Warto otwierać się na nowe smaki! Co powiecie na urozmaicone kopytka? Nieco odmienimy tradycyjny przepis.

Proponujemy Wam kozie kopytka, które są naprawdę pyszne. Smacznego!