Samodzielne zrobienie twarogu to nic trudnego. Może kojarzyć się z babcinymi recepturami i wiejskimi domami, lecz ten swojski smak bez większych trudności można odtworzyć nawet w mieszkaniu w centrum ruchliwego miasta. Jak zrobić twaróg i jakiego mleka do niego użyć? Nadaje się do tego każdy rodzaj, a może wyłącznie zsiadłe? Do czego wykorzystać domowy twaróg? Odpowiadamy na wszystkie nurtujące pytania dotyczące tego, jak zrobić twaróg z mleka.

Twaróg – jak zrobić i od czego zacząć?

Postawą każdego twarogu jest mleko. Do zrobienia twarogu w domu można wykorzystać zarówno zsiadłe, słodkie, jak i mieszanki obu rodzajów. Polecamy wybierać produkty u dużej zawartości tłuszczu, na kartonach i butelkach z mlekiem szukajcie oznaczeń 3,2%.

Unikajcie mleka UHT, które zostało pozbawione mikroorganizmów, odpowiadających za zakwaszanie produktu. Nie dysponujecie żadnym innym rodzajem i zastanawiacie się, jak zrobić twaróg z mleka pasteryzowanego? Zawsze warto spróbować, choć konieczne będzie dodanie kilku łyżek kefiru lub jogurtu naturalnego.

Jak zrobić twaróg z zsiadłego mleka? Przepis na domowy twaróg

By uzyskać porcję twarogu o wadze 400-500 g potrzeba 2,5 l mleka.

  1. Mleko wlejcie do dużego, szerokiego garnka i odstawcie w temperaturze pokojowej. Ważne jest, by naczynie przykryć cienką, bawełnianą albo lnianą ściereczką.
  2. Na drugi dzień zbierzcie śmietanę, która pojawiła się na wierzchu. Ponownie przykryjcie i odczekajcie jeszcze jeden dzień.
  3. Jeśli zauważycie, że mleko rozdzieliło się i wyraźnie widać gęstą warstwę to znak, że można działać dalej.
  4. Garnek z zsiadłym mlekiem przełóżcie na kuchenkę i podgrzewajcie na małym ogniu. Nie mieszajcie!
  5. Istotne jest, by nie zagotować zawartości garnka. Gdy osiągnie temperaturę 50⁰C, możecie wyłączyć palnik.
  6. Poczekajcie, aż mleko ostygnie. W tym czasie wyjmijcie durszlak (ewentualnie duże sito) i wyłóżcie go gazą.
  7. Przy pomocy dużej łyżki ostrożnie zbierzcie skrzepy mleka i przełóżcie je do durszlaka.
  8. By zrobić twaróg z zsiadłego mleka, trzeba wykazać się jeszcze odrobiną cierpliwości. Całość powinna odciekać przez kilka godzin w chłodnym miejscu, by wyeliminować nadmiar płynu.

W ten sposób uzyskacie domowy ser twarogowy o zwartej konsystencji.

Jak zrobić twaróg ze słodkiego mleka?

Proces robienia twarogu wygląda podobnie, jak w przypadku opisanym powyżej. Przygotujcie:

- 2,5-3 l mleka,

- 0,5 l kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego.

  1. Mleko wlejcie do dużego garnka i podgrzewajcie przez kilka minut na średnim ogniu.
  2. Gdy będzie ciepłe, możecie zmniejszyć moc palnika do minimum.
  3. Dodajcie kefir, jogurt lub maślankę i wymieszajcie łagodnymi ruchami.
  4. Całość podgrzewajcie do momentu, aż zauważycie oddzielającą się serwatkę.
  5. Zbierzecie ją łyżką cedzakową, a resztę przełóżcie na sito wyłożone gazą.
  6. Odczekajcie kilka godzin. Gotowy twaróg ze słodkiego mleka przechowujcie w lodówce.

Inspiracje na potrawy z twarogiem

Gdy raz zrobicie samodzielnie twaróg, od razu stwierdzicie, że żaden produkt ze sklepu nie może z nim konkurować. Nasze receptury sprawdzą się w najróżniejszych daniach. Jak zrobić twaróg do naleśników i który sposób jest lepszy? Wszystko zależy od was. Skosztujcie naleśników z serem i rodzynkami, do których można dorzucić ulubione owoce i szczyptę cynamonu. Twaróg to niezbędny składnik knedli serowych oraz pierogów ruskich z sosem cebulowym i ziołami – przed przygotowaniem potraw warto wypróbować nasze porady, jak zrobić twaróg samodzielnie w domu. Polecamy wykorzystać go również do pierogów ze szpinakiem i twarogiem – domowe posiłki będą smakować jeszcze lepiej! Czas na kolejną klasykę polskiej kuchni, czyli pyzy z ziemniakami i twarogiem. To prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników mącznych dań. Skoro wiadomo już, jak zrobić twaróg z mleka w nieskomplikowany sposób, spróbujcie zupy z cukinii z twarogiem, czyli nietuzinkowej warzywno-serowej przystawki.