Kotlety z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
164 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

100 gramów

70 gramów

1 sztuka

0.25 pęczka

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

60 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku przesmaż na oleju cebulę pokrojoną w kostkę, grzyby pokrojone małe kawałki i czosnek. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Kotlety z grzybami - Krok 1

Krok 2

Następnie wsyp zawartość opakowania do garnka, gdzie smażyłeś grzyby i zalej 200 ml wody. Gotuj około 15 minut, aż kasza zmięknie.

Kotlety z grzybami - Krok 2

Krok 3

Wystudź i dodaj jajo, mąkę i pokrojoną natkę.

Kotlety z grzybami - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj i formuj kotlety. Smaż na patelni. Podawaj z sosem grzybowym.

Kotlety z grzybami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z grzybamiKotlety z grzybami

Jak przenieść zapach lasu do swojego domu? Przygotuj kotlety z grzybami w roli głównej! Zarówno w sezonie grzybobrania, jak i po nim. Słoik aromatycznych kapeluszy zawsze znajdzie miejsce w domowej spiżarni. Przyrządzenie chrupiących kotletów z grzybami może miło Cię zaskoczyć. Takie połączenie nie ma sobie równych.

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników grzybów, i to w każdej postaci. Czy Ty też masz do nich słabość?

Na jaką okazję?

Kotlety z grzybami dobrze sprawdzą się w roli obiadu dla całej rodziny. Miej w zapasie więcej. Bez dokładki się nie obejdzie!

Czy wiesz, że?

W Polsce występuje aż 1000 gatunków grzybów jadalnych. Ile z nich znasz?

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania kotletów możesz użyć więcej niż jednego rodzaju grzybów.