Warzywne frikadele z serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl

Warzywne frikadele z serem feta

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

187 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 mililitrów

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

50 gramów

dip:

150 mililitrów

80 gramów

1 łyżeczka

0.5 sztuki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij ją w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr kotlety, zalej 200ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Całość odstaw na bok aby masa wystygła.

Warzywne frikadele z serem feta - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj jogurt, majonez, sok z połówki cytryny, czosnek i oregano.

Warzywne frikadele z serem feta - Krok 2

Krok 3

Paprykę odsącz z zalewy, pokrój w drobną kosteczkę, oliwki przetnij na pół, fetę pokrusz, posiekaj natkę pietruszki. Pokrojone dodatki dodaj do ugotowanej kaszy, dołóż do niej mąkę i jajko, całość pomieszaj.

Warzywne frikadele z serem feta - Krok 3

Krok 4

Z powstałej masy uformuj małe kotleciki. Obtocz je w bułce tartej, a następnie obsmaż na patelni, na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor. Gotowe frikadele podawaj z dipem czosnkowym.

Warzywne frikadele z serem feta - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać łyżkę ziaren słonecznika, nadadzą one kotlecikom chrupkości i sprawią, że danie będzie bardziej pożywne.

1

Opinie o przepisie

  • Elżbietą Antonia Sośnica Dobrowolska

    Elżbietą Antonia Sośnica Dobrowolska , 23.01.2020

    ciekawe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne frikadele z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne frikadele z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne frikadele z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne frikadele z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne frikadele z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne frikadele z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne frikadele z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne frikadele z serem fetaWarzywne frikadele z serem feta

Szukasz alternatywnych przepisów dla dań mięsnych? Kto powiedział, że musisz rezygnować z tradycyjnych potraw na rzecz nudnych zamienników? Łącz produkty i wydobywaj z nich to, co najlepsze! Frikadele z serem feta to wariacja dla miłośników warzywnych połączeń smaków!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które chcą odpocząć od mięsnych posiłków. Odpowiednio przygotowane także dla wegetarian. Postaw na różnorodność!

Na jaką okazję?

Samo przygotowanie dania zajmie Ci tylko 20 minut. Jeśli wracasz po pracy lub po ciężkim dniu do domu, a ostatnia rzecz, na jaką masz ochotę, jest spędzanie godzin w kuchni, postaw na proste i szybkie w przygotowaniu danie. Warzywne frikadele z serem feta to strzał w dziesiątkę! Wegetarianie zastąpią ser feta swoim ulubionym serem wegetariańskim.

Czy wiesz, że?

Frikadele – co to takiego? To nic innego jak kotlety mielone, które w Małopolsce znane są jako sznycle. W wersji oryginalnej ten przysmak przygotowuje się z mięsa wieprzowego, jajka i bułki tartej.

Dla urozmaicenia:

Do farszu warzywnych frikadele możesz dodać łyżkę ziaren słonecznika. Nadadzą one kotlecikom chrupkości i sprawią, że danie będzie jeszcze smaczniejsze.