Warzywne frikadele z serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywne frikadele z serem feta

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
264 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 mililitrów

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

50 gramów

dip:

150 mililitrów

80 gramów

1 łyżeczka

0.5 sztuki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij ją w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr kotlety, zalej 200ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Całość odstaw na bok aby masa wystygła.

Warzywne frikadele z serem feta - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj jogurt, majonez, sok z połówki cytryny, czosnek i oregano.

Warzywne frikadele z serem feta - Krok 2

Krok 3

Paprykę odsącz z zalewy, pokrój w drobną kosteczkę, oliwki przetnij na pół, fetę pokrusz, posiekaj natkę pietruszki. Pokrojone dodatki dodaj do ugotowanej kaszy, dołóż do niej mąkę i jajko, całość pomieszaj.

Warzywne frikadele z serem feta - Krok 3

Krok 4

Z powstałej masy uformuj małe kotleciki. Obtocz je w bułce tartej, a następnie obsmaż na patelni, na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor. Gotowe frikadele podawaj z dipem czosnkowym.

Warzywne frikadele z serem feta - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać łyżkę ziaren słonecznika, nadadzą one kotlecikom chrupkości i sprawią, że danie będzie bardziej pożywne.

1

Opinie o przepisie

  • Elżbietą Antonia Sośnica Dobrowolska

    Elżbietą Antonia Sośnica Dobrowolska , 23.01.2020

    ciekawe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne frikadele z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne frikadele z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne frikadele z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne frikadele z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne frikadele z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne frikadele z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne frikadele z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne frikadele z serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne frikadele z serem fetaWarzywne frikadele z serem feta

Szukasz alternatywnych przepisów dla dań mięsnych? Kto powiedział, że musisz rezygnować z tradycyjnych potraw na rzecz nudnych zamienników? Łącz produkty i wydobywaj z nich to, co najlepsze! Frikadele z serem feta to wariacja dla miłośników warzywnych połączeń smaków!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które chcą odpocząć od mięsnych posiłków. Odpowiednio przygotowane także dla wegetarian. Postaw na różnorodność!

Na jaką okazję?

Samo przygotowanie dania zajmie Ci tylko 20 minut. Jeśli wracasz po pracy lub po ciężkim dniu do domu, a ostatnia rzecz, na jaką masz ochotę, jest spędzanie godzin w kuchni, postaw na proste i szybkie w przygotowaniu danie. Warzywne frikadele z serem feta to strzał w dziesiątkę! Wegetarianie zastąpią ser feta swoim ulubionym serem wegetariańskim.

Czy wiesz, że?

Frikadele – co to takiego? To nic innego jak kotlety mielone, które w Małopolsce znane są jako sznycle. W wersji oryginalnej ten przysmak przygotowuje się z mięsa wieprzowego, jajka i bułki tartej.

Dla urozmaicenia:

Do farszu warzywnych frikadele możesz dodać łyżkę ziaren słonecznika. Nadadzą one kotlecikom chrupkości i sprawią, że danie będzie jeszcze smaczniejsze.