
Składniki
1 sztuka
100 mililitrów
100 gramów
100 gramów
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 pęczek
50 gramów
dip:
150 mililitrów
80 gramów
1 łyżeczka
0.5 sztuki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij ją w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr kotlety, zalej 200ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Całość odstaw na bok aby masa wystygła.

Krok 2
W misce pomieszaj jogurt, majonez, sok z połówki cytryny, czosnek i oregano.

Krok 3
Paprykę odsącz z zalewy, pokrój w drobną kosteczkę, oliwki przetnij na pół, fetę pokrusz, posiekaj natkę pietruszki. Pokrojone dodatki dodaj do ugotowanej kaszy, dołóż do niej mąkę i jajko, całość pomieszaj.

Krok 4
Z powstałej masy uformuj małe kotleciki. Obtocz je w bułce tartej, a następnie obsmaż na patelni, na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor. Gotowe frikadele podawaj z dipem czosnkowym.


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać łyżkę ziaren słonecznika, nadadzą one kotlecikom chrupkości i sprawią, że danie będzie bardziej pożywne.
- Odpowiedz
 
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kotlety z kaszy bulgur Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne frikadele z serem feta
Szukasz alternatywnych przepisów dla dań mięsnych? Kto powiedział, że musisz rezygnować z tradycyjnych potraw na rzecz nudnych zamienników? Łącz produkty i wydobywaj z nich to, co najlepsze! Frikadele z serem feta to wariacja dla miłośników warzywnych połączeń smaków!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które chcą odpocząć od mięsnych posiłków. Odpowiednio przygotowane także dla wegetarian. Postaw na różnorodność!
Na jaką okazję?
Samo przygotowanie dania zajmie Ci tylko 20 minut. Jeśli wracasz po pracy lub po ciężkim dniu do domu, a ostatnia rzecz, na jaką masz ochotę, jest spędzanie godzin w kuchni, postaw na proste i szybkie w przygotowaniu danie. Warzywne frikadele z serem feta to strzał w dziesiątkę! Wegetarianie zastąpią ser feta swoim ulubionym serem wegetariańskim.
Czy wiesz, że?
Frikadele – co to takiego? To nic innego jak kotlety mielone, które w Małopolsce znane są jako sznycle. W wersji oryginalnej ten przysmak przygotowuje się z mięsa wieprzowego, jajka i bułki tartej.
Dla urozmaicenia:
Do farszu warzywnych frikadele możesz dodać łyżkę ziaren słonecznika. Nadadzą one kotlecikom chrupkości i sprawią, że danie będzie jeszcze smaczniejsze.


































