
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
200 gramów
150 gramów
50 gramów
2 sztuki
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
50 gramów
1 pęczek
1 pęczek
50 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z obu cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij z sok. Posiekaj natkę kolendry, kapary, czosnek i natkę pietruszki. Pokrój w kostkę czerwoną cebulę oraz rozdrobnij suszone pomidory. Upraż na suchej patelni orzeszki pinii. Oliwki przekrój na pół. Kaszę bulgur ugotuj według zaleceń producenta i wystudź.

Krok 2
W kielichu miksera umieść ciecierzycę, połowę soku z cytryny, połowę przyprawy Harissa Knorr, pastę tahini, szczyptę soli oraz część czosnku. Dodaj kilka łyżek wody. Całość rozdrobnij, a następnie połącz z natką kolendry. Gotową pastę nałóż na dno słoików.

Krok 3
W drugiej misce wymieszaj oliwę, suszone pomidory, resztę czosnku, pozostałą przyprawę Harissa Knorr, sok i skórkę z cytryny oraz sól. Dodaj rodzynki, orzeszki pinii, oliwki, kapary, kaszę bulgur i natkę pietruszki.

Krok 4
Wszystko dokładnie wymieszaj i ułóż w słoiku na warstwie hummusu.


Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać także ugotowane krewetki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z bulgurem i hummusem
Sałatka z bulgurem i hummusem to pyszna propozycja na każdą porę dnia. Odpowiednio dobrane składniki nadadzą jej oryginalny smak, od którego trudno będzie się oderwać.
Dla kogo?
Nikogo nie trzeba przekonywać, ale to przepis dla każdego! Kasza bulgur i hummus w towarzystwie aromatycznych dodatków smakują wybornie.
Na jaką okazję?
Znakomite rozwiązanie na lunch do pracy. Sałatka równie dobrze sprawdzi się na śniadanie czy kolację.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca z puszki to bardzo praktyczny produkt, którego możesz użyć na wiele sposobów. Będzie pasować do sałatki i zupy, a po zmiksowaniu stanie się składnikiem hummusu. Warto mieć ją zawsze w domu!
Dla urozmaicenia:
Smak sałatki możesz wzbogacić, dodając smażone lub gotowane krewetki.