Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką
łatwe
157 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
10 sztuk
6 plastrów
1 łyżka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawartość opakowania Knorr połącz w miseczce z trzema łyżkami wody oraz olejem. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Plastry szynki rozłóż dekoracyjnie na sałacie. Truskawki umyj, osusz i pokrój na połówki. Następnie również rozłóż je na sałacie i całość polej przygotowanym sosem.

Krok 3
Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni. Gdy nie będą już gorące, posyp nimi sałatkę. Podawaj ją z grillowaną bagietką lub grissini.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką
Potrzebny ci przepis na rewelacyjną sałatkę? Skorzystaj z naszej sprawdzonej propozycji. Roszponka, suszona szynka i słodkie truskawki, a wszystko posypane prażonym słonecznikiem. Brzmi ciekawie, ale smakuje jeszcze lepiej. Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką zachwyci cię idealnym zbalansowaniem smaków, barw i zapachów. Poza tym przygotujesz ją zaledwie w 15 minut. Wystarczy, że umyjesz roszponkę i wyłożysz dekoracyjnie na półmisek razem z plastrami szynki. Na potrzeby tego przepisu możesz użyć np. suszonej szynki Schwarzwaldzkiej lub parmeńskiej. Do sałatki dodaj jeszcze połówki świeżych truskawek, (poza truskawkowym sezonem możesz użyć winogron) a wszystko posyp prażonymi ziarnami słonecznika. Podsmaż je na suchej patelni bez dodatku tłuszczu, a gdy będą już gorące, posyp nimi sałatkę. Gotową potrawę podawaj z bagietką lub czosnkowym grissini. Pyszności!