Sałatka z truskawkami i szynką parmeńską suszoną | Przepisy.pl pixel

Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
807 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

10 sztuk

6 plastrów

1 łyżka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr połącz w miseczce z trzema łyżkami wody oraz olejem. Całość dokładnie wymieszaj.

Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką - Krok 1

Krok 2

Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Plastry szynki rozłóż dekoracyjnie na sałacie. Truskawki umyj, osusz i pokrój na połówki. Następnie również rozłóż je na sałacie i całość polej przygotowanym sosem.

Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką - Krok 2

Krok 3

Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni. Gdy nie będą już gorące, posyp nimi sałatkę. Podawaj ją z grillowaną bagietką lub grissini.

Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Irena Palczarska

    Irena Palczarska , 30.06.2016

    Pod warunkiem iż szynka nie będzie miała posmaku zjełczałego sera

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynkąAromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką

Potrzebny ci przepis na rewelacyjną sałatkę? Skorzystaj z naszej sprawdzonej propozycji. Roszponka, suszona szynka i słodkie truskawki, a wszystko posypane prażonym słonecznikiem. Brzmi ciekawie, ale smakuje jeszcze lepiej. Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką zachwyci cię idealnym zbalansowaniem smaków, barw i zapachów. Poza tym przygotujesz ją zaledwie w 15 minut. Wystarczy, że umyjesz roszponkę i wyłożysz dekoracyjnie na półmisek razem z plastrami szynki. Na potrzeby tego przepisu możesz użyć np. suszonej szynki Schwarzwaldzkiej lub parmeńskiej. Do sałatki dodaj jeszcze połówki świeżych truskawek, (poza truskawkowym sezonem możesz użyć winogron) a wszystko posyp prażonymi ziarnami słonecznika. Podsmaż je na suchej patelni bez dodatku tłuszczu, a gdy będą już gorące, posyp nimi sałatkę. Gotową potrawę podawaj z bagietką lub czosnkowym grissini. Pyszności!