
Składniki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 sztuka
4 łyżki
0.5 łyżeczki
0.33 sztuki
0.33 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj ok. 1,5 litra wody z kostką bulionową, solą, cukrem i sodą, która powoduje, że warzywa gotują się szybciej a w domu mniej czuć ich specyficzny zaoach.
Krok 2
Podzielkone na duże różyczki kalafiory gotuj partiami - najpierw biały, potem zielony a na końcu fioletowy. Wyławiaj, osączaj i układaj w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3
Masło stop na patelni i polej kalafiora, posyp sezamem i zapiekaj kilka minut w piekarniku - warzywa mają się tylko podgrzać a sezam lekko zezłocić. Podawaj jako jarzynkę do dań obiadowych albo samodzielne danie na kolację.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej