Kolorowy kalafior z sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowy kalafior z sezamem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 sztuka

4 łyżki

0.5 łyżeczki

0.33 sztuki

0.33 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj ok. 1,5 litra wody z kostką bulionową, solą, cukrem i sodą, która powoduje, że warzywa gotują się szybciej a w domu mniej czuć ich specyficzny zaoach.

Krok 2

Podzielkone na duże różyczki kalafiory gotuj partiami - najpierw biały, potem zielony a na końcu fioletowy. Wyławiaj, osączaj i układaj w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

Masło stop na patelni i polej kalafiora, posyp sezamem i zapiekaj kilka minut w piekarniku - warzywa mają się tylko podgrzać a sezam lekko zezłocić. Podawaj jako jarzynkę do dań obiadowych albo samodzielne danie na kolację.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy kalafior z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy kalafior z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy kalafior z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy kalafior z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy kalafior z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy kalafior z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy kalafior z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowy kalafior z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Brukselka z kurczakiem
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej