
Składniki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 sztuka
4 łyżki
0.5 łyżeczki
0.33 sztuki
0.33 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj ok. 1,5 litra wody z kostką bulionową, solą, cukrem i sodą, która powoduje, że warzywa gotują się szybciej a w domu mniej czuć ich specyficzny zaoach.
Krok 2
Podzielkone na duże różyczki kalafiory gotuj partiami - najpierw biały, potem zielony a na końcu fioletowy. Wyławiaj, osączaj i układaj w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3
Masło stop na patelni i polej kalafiora, posyp sezamem i zapiekaj kilka minut w piekarniku - warzywa mają się tylko podgrzać a sezam lekko zezłocić. Podawaj jako jarzynkę do dań obiadowych albo samodzielne danie na kolację.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej