Kolorowy kalafior z sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kolorowy kalafior z sezamem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.33 sztuki

0.33 sztuki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj ok. 1,5 litra wody z kostką bulionową, solą, cukrem i sodą, która powoduje, że warzywa gotują się szybciej a w domu mniej czuć ich specyficzny zaoach.

Krok 2

Podzielkone na duże różyczki kalafiory gotuj partiami - najpierw biały, potem zielony a na końcu fioletowy. Wyławiaj, osączaj i układaj w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

Masło stop na patelni i polej kalafiora, posyp sezamem i zapiekaj kilka minut w piekarniku - warzywa mają się tylko podgrzać a sezam lekko zezłocić. Podawaj jako jarzynkę do dań obiadowych albo samodzielne danie na kolację.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy kalafior z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy kalafior z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy kalafior z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy kalafior z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy kalafior z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy kalafior z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy kalafior z sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placuszki warzywne
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej