Sałatka z grillowanym okoniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanym okoniem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
362 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

250 gramów

2 łyżki

80 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Połóż na talerzach. Okonia pokrój na mniejsze porcje i skrop oliwą oraz przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Sałatka z grillowanym okoniem   - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej pozostałą oliwę na patelni i smaż rybę od strony skóry przez kilka minut, aby była chrupiąca.

Sałatka z grillowanym okoniem   - Krok 2

Krok 3

Następnie przełóż rybę na drugą stronę, dodaj całe pomidory i sok z cytryny. Smaż jeszcze minutę.

Sałatka z grillowanym okoniem   - Krok 3

Krok 4

Usmażoną rybę połóż na sałacie. Całość skrop oliwą z patelni i podawaj. Sałatka doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Sałatka z grillowanym okoniem   - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanym okoniem  Sałatka z grillowanym okoniem

Świetnym sposobem na podanie grillowanej ryby jest połączenie jej z prostą sałatką, którą przyrządzisz na bazie miksu sałat – świetnie sprawdzi się taki z roszponką lub rukolą. W daniu z tego przepisu wykorzystany został świeży okoń, ale zastąpisz go także inną rybą słodkowodną, np. szczupakiem lub sandaczem. Dla uzyskania intensywnego smaku, polej ją oliwą i posyp przyprawą uniwersalną. Filety smaż na rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej, najpierw od strony skóry, aby nabrały chrupkości. Następnie przełóż je na drugą stronę i dodaj kilka pomidorków cherry w całości oraz sok wyciśnięty z cytryny. Sałatę opłucz, osusz i rozłóż na talerzach. Na wierzchu umieść rybę z pomidorami, a całość skrop dodatkowo oliwą. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem świeżego białego pieczywa, np. ciabatty lub bagietki. Takie danie będzie doskonałą propozycją na kolację, jak również na przystawkę przed daniem głównym. Mamy nadzieję, że przyrządzanie wybornych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.