Sałatka z grillowanym okoniem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

358 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

250 gramów

2 łyżki

80 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Połóż na talerzach. Okonia pokrój na mniejsze porcje i skrop oliwą oraz przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Sałatka z grillowanym okoniem   - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej pozostałą oliwę na patelni i smaż rybę od strony skóry przez kilka minut, aby była chrupiąca.

Sałatka z grillowanym okoniem   - Krok 2

Krok 3

Następnie przełóż rybę na drugą stronę, dodaj całe pomidory i sok z cytryny. Smaż jeszcze minutę.

Sałatka z grillowanym okoniem   - Krok 3

Krok 4

Usmażoną rybę połóż na sałacie. Całość skrop oliwą z patelni i podawaj. Sałatka doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Sałatka z grillowanym okoniem   - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanym okoniem  Sałatka z grillowanym okoniem

Świetnym sposobem na podanie grillowanej ryby jest połączenie jej z prostą sałatką, którą przyrządzisz na bazie miksu sałat – świetnie sprawdzi się taki z roszponką lub rukolą. W daniu z tego przepisu wykorzystany został świeży okoń, ale zastąpisz go także inną rybą słodkowodną, np. szczupakiem lub sandaczem. Dla uzyskania intensywnego smaku, polej ją oliwą i posyp przyprawą uniwersalną. Filety smaż na rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej, najpierw od strony skóry, aby nabrały chrupkości. Następnie przełóż je na drugą stronę i dodaj kilka pomidorków cherry w całości oraz sok wyciśnięty z cytryny. Sałatę opłucz, osusz i rozłóż na talerzach. Na wierzchu umieść rybę z pomidorami, a całość skrop dodatkowo oliwą. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem świeżego białego pieczywa, np. ciabatty lub bagietki. Takie danie będzie doskonałą propozycją na kolację, jak również na przystawkę przed daniem głównym. Mamy nadzieję, że przyrządzanie wybornych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.