Sałatka z grillowanym okoniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanym okoniem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
362 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

250 gramów

2 łyżki

80 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Połóż na talerzach. Okonia pokrój na mniejsze porcje i skrop oliwą oraz przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Sałatka z grillowanym okoniem   - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej pozostałą oliwę na patelni i smaż rybę od strony skóry przez kilka minut, aby była chrupiąca.

Sałatka z grillowanym okoniem   - Krok 2

Krok 3

Następnie przełóż rybę na drugą stronę, dodaj całe pomidory i sok z cytryny. Smaż jeszcze minutę.

Sałatka z grillowanym okoniem   - Krok 3

Krok 4

Usmażoną rybę połóż na sałacie. Całość skrop oliwą z patelni i podawaj. Sałatka doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Sałatka z grillowanym okoniem   - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanym okoniem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanym okoniem  Sałatka z grillowanym okoniem

Świetnym sposobem na podanie grillowanej ryby jest połączenie jej z prostą sałatką, którą przyrządzisz na bazie miksu sałat – świetnie sprawdzi się taki z roszponką lub rukolą. W daniu z tego przepisu wykorzystany został świeży okoń, ale zastąpisz go także inną rybą słodkowodną, np. szczupakiem lub sandaczem. Dla uzyskania intensywnego smaku, polej ją oliwą i posyp przyprawą uniwersalną. Filety smaż na rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej, najpierw od strony skóry, aby nabrały chrupkości. Następnie przełóż je na drugą stronę i dodaj kilka pomidorków cherry w całości oraz sok wyciśnięty z cytryny. Sałatę opłucz, osusz i rozłóż na talerzach. Na wierzchu umieść rybę z pomidorami, a całość skrop dodatkowo oliwą. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem świeżego białego pieczywa, np. ciabatty lub bagietki. Takie danie będzie doskonałą propozycją na kolację, jak również na przystawkę przed daniem głównym. Mamy nadzieję, że przyrządzanie wybornych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.