Jesień i zima to czas królowania kalafiorów. Wracają do łask po letnich i wiosennych rządach zielonych warzyw, pomidorów i innych. A kalafiory zebrane po pierwszym przymrozku mają w sobie niezwykłą, subtelną słodycz i delikatność. Bardzo lubię te kremowe, piękne warzywa (właściwie kwiaty) bo są uniwersalne i można z nich przygotować wiele różnych dań. Można je wykorzystać jako dodatek do dania głównego lub w postaci zupy, a także jako szybką przekąskę kolacyjną z sosem, na ciepło lub na zimno. Kalafiory często pojawiają się w przepisach na warzywne curry i w zapiekankach.

Kalafior świetnie nadaje się do pieczenia z odrobiną oliwy czy margaryny, na blasze w piekarniku. Pieczenie intensyfikuje smak a kalafior staje się chrupki i kruchy. Pycha. Kalafior dobrze smakuje marynowany w occie z dodatkiem przypraw i ziół. To jest włoski pomysł na kalafior, tak przygotowane pikle z kalafiora nazywają się piccalilli.

Gdy wybieram kalafior zawsze zwracam uwagę na jego wygląd. Powinien być kremowo-biały, zwarty, bez ciemnych plamek. Lubię kalafiory z zielonymi liśćmi. Od razu widać wtedy czy są naprawdę świeże.
Kalafiory dość dobrze znoszą przechowywanie. Można je trzymać w lodówce przynajmniej przez tydzień. Aby jak najdłużej pozostały świeże przed włożeniem do lodówki odcinam wszystkie liście i część łodygi. Dziś przepis na kalafior kolacyjny w postaci smakowitej kremowej zapiekanki z pieczarkami.

Zapiekany kalafior z pieczarkami:

Składniki:
- 1 kalafior świeży lub mrożony, ok. 450 g, podzielony na mniejsze różyczki
- 1 opakowanie sosu serowo-kremowego do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora
- 300 g pieczarek, pokrojone w plasterki
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 50 g tartego sera żółtego
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ pęczka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Ugotuj kalafior do miękkości. Jeżeli używasz mrożonego ugotuj go we wrzącej wodzie bezpośrednio po otwarciu opakowania, przez ok. 1 minutę. Odcedź kalafior. Wysmaruj masłem lub margaryną żaroodporne naczynie do zapiekania. Ułóż kalafior w naczyniu. Podsmaż pieczarki na patelni aż staną się rumiane. Dodaj je do kalafiora. Sos do warzyw Knorr wymieszaj ze śmietanką i gałką muszkatołową. Zagotuj sos a następnie zalej nim kalafior. Całość posyp tartym serem. Zapiekaj przez 5-10 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj posypane posiekaną pietruszką.