Kalafior świetnie nadaje się do pieczenia z odrobiną oliwy czy margaryny, na blasze w piekarniku. Pieczenie intensyfikuje smak a kalafior staje się chrupki i kruchy. Pycha. Kalafior dobrze smakuje marynowany w occie z dodatkiem przypraw i ziół. To jest włoski pomysł na kalafior, tak przygotowane pikle z kalafiora nazywają się piccalilli.
Zapiekany kalafior z pieczarkami:
Składniki:
- 1 kalafior świeży lub mrożony, ok. 450 g, podzielony na mniejsze różyczki
- 1 opakowanie sosu serowo-kremowego do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora
- 300 g pieczarek, pokrojone w plasterki
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 50 g tartego sera żółtego
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Ugotuj kalafior do miękkości. Jeżeli używasz mrożonego ugotuj go we wrzącej wodzie bezpośrednio po otwarciu opakowania, przez ok. 1 minutę. Odcedź kalafior. Wysmaruj masłem lub margaryną żaroodporne naczynie do zapiekania. Ułóż kalafior w naczyniu. Podsmaż pieczarki na patelni aż staną się rumiane. Dodaj je do kalafiora. Sos do warzyw Knorr wymieszaj ze śmietanką i gałką muszkatołową. Zagotuj sos a następnie zalej nim kalafior. Całość posyp tartym serem. Zapiekaj przez 5-10 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj posypane posiekaną pietruszką.
Komentarze (0)