Sałatka z pulpecikami i sosem z mango przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pulpecikami i sosem z mango

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

2

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

175 mililitrów

3 łyżki

2 garść

1 łyżka

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mango biedujemy. Do pulpy dodajemy majonez oraz curry i mieszamy łyżką aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.

Krok 2

Do 175 mililitrów wrzącej wody wsypujemy Fix Knorr, łączymy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie tego czasu wrzucamy mięso mielone, mieszamy i formujemy małe kuleczki (o średnicy około 2,5 cm). Gotowe klopsiki obtaczamy w mące, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do czasu aż zarumienią się z każdej strony.

Krok 3

Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Kolendrę drobno siekamy.

Krok 4

Na półmisek wykładamy naprzemiennie listki sałat skropione olejem, warzywa, posiekaną kolendrę oraz kotlety. Całość polewamy sosem a na koniec posypujemy sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej