Sałatka z pulpecikami i sosem z mango przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pulpecikami i sosem z mango

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

2

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

175 mililitrów

3 łyżki

2 garść

1 łyżka

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mango biedujemy. Do pulpy dodajemy majonez oraz curry i mieszamy łyżką aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.

Krok 2

Do 175 mililitrów wrzącej wody wsypujemy Fix Knorr, łączymy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie tego czasu wrzucamy mięso mielone, mieszamy i formujemy małe kuleczki (o średnicy około 2,5 cm). Gotowe klopsiki obtaczamy w mące, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do czasu aż zarumienią się z każdej strony.

Krok 3

Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Kolendrę drobno siekamy.

Krok 4

Na półmisek wykładamy naprzemiennie listki sałat skropione olejem, warzywa, posiekaną kolendrę oraz kotlety. Całość polewamy sosem a na koniec posypujemy sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej