Sałatka z pulpecikami i sosem z mango przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pulpecikami i sosem z mango

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

2

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

175 mililitrów

3 łyżki

2 garść

1 łyżka

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mango biedujemy. Do pulpy dodajemy majonez oraz curry i mieszamy łyżką aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.

Krok 2

Do 175 mililitrów wrzącej wody wsypujemy Fix Knorr, łączymy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie tego czasu wrzucamy mięso mielone, mieszamy i formujemy małe kuleczki (o średnicy około 2,5 cm). Gotowe klopsiki obtaczamy w mące, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do czasu aż zarumienią się z każdej strony.

Krok 3

Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Kolendrę drobno siekamy.

Krok 4

Na półmisek wykładamy naprzemiennie listki sałat skropione olejem, warzywa, posiekaną kolendrę oraz kotlety. Całość polewamy sosem a na koniec posypujemy sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pulpecikami i sosem z mango - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej