Burger po góralsku z żurawiną
NOWY PRZEPIS
łatwe
108 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
200 gramów
3 plastry
3 listków
3 sztuki
20 gramów
20 mililitrów
3 łyżki
1 opakowanie
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę drobno posiekaj i połącz w głębokiej misce z mięsem, fixem Knorr oraz wodą.

Krok 2
Z powstałej masy uformuj burgery o średnicy bułki i grubości 1 cm. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety po 4 min z każdej strony.

Krok 3
Bułki posmaruj masłem i zapiecz przez 5 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Krok 4
Po upieczeniu spodnią część bułki posmaruj konfiturą żurawinową, następnie połóż sałatę, mięso i wędzony ser.

Krok 5
Całość przykryj wierzchnią częścią bułki posmarowaną majonezem. Podawaj z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki do majonezu możesz dodać papryczkę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Knorr Fix Soczyste Burgery
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejInne przepisy
Burger po góralsku z żurawiną
Burgery kojarzone są jednoznacznie z kuchnią amerykańską. Zazwyczaj soczysta wołowina łączona jest z piklami, zieloną sałatą i bekonem. A gdyby tak zestawić to danie z inspiracjami kuchnią góralską? Kompozycja może brzmieć zaskakująco, ale idziemy o zakład, że burger z żurawiną oczaruje twoje podniebienie już po pierwszym gryzie.
Dla kogo?
Burger po góralsku to świetny wybór dla kucharzy, którzy nie boją się mieszać i kombinować. Wybitny smak połączenia wołowego mięsa z kiszoną kapustą, żurawiną oraz wędzonym serem będzie najlepszą nagrodą za odwagę.
Na jaką okazję?
Zaproponuj nietypowego, góralskiego burgera gościom, których zaprosisz na kolację. Doskonale sprawdzi się na zimowych imprezach – przyjęciu sylwestrowym albo karnawałowym balu.
Czy wiesz, że?
W sezonie letnim burgery z żurawiną spróbuj przygotować na grillu podczas spotkania w ogrodzie.
Dla urozmaicenia:
Dodatek wędzonego boczku do hamburgera z żurawiną ucieszy wszystkich fanów solidnych mięsnych posiłków.