Burger po góralsku z żurawiną
NOWY PRZEPIS
łatwe
113 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
200 gramów
3 plastry
3 listków
3 sztuki
20 gramów
20 mililitrów
3 łyżki
1 opakowanie
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę drobno posiekaj i połącz w głębokiej misce z mięsem, fixem Knorr oraz wodą.

Krok 2
Z powstałej masy uformuj burgery o średnicy bułki i grubości 1 cm. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety po 4 min z każdej strony.

Krok 3
Bułki posmaruj masłem i zapiecz przez 5 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Krok 4
Po upieczeniu spodnią część bułki posmaruj konfiturą żurawinową, następnie połóż sałatę, mięso i wędzony ser.

Krok 5
Całość przykryj wierzchnią częścią bułki posmarowaną majonezem. Podawaj z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki do majonezu możesz dodać papryczkę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Knorr Fix Soczyste Burgery
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burger po góralsku z żurawiną
Burgery kojarzone są jednoznacznie z kuchnią amerykańską. Zazwyczaj soczysta wołowina łączona jest z piklami, zieloną sałatą i bekonem. A gdyby tak zestawić to danie z inspiracjami kuchnią góralską? Kompozycja może brzmieć zaskakująco, ale idziemy o zakład, że burger z żurawiną oczaruje twoje podniebienie już po pierwszym gryzie.
Dla kogo?
Burger po góralsku to świetny wybór dla kucharzy, którzy nie boją się mieszać i kombinować. Wybitny smak połączenia wołowego mięsa z kiszoną kapustą, żurawiną oraz wędzonym serem będzie najlepszą nagrodą za odwagę.
Na jaką okazję?
Zaproponuj nietypowego, góralskiego burgera gościom, których zaprosisz na kolację. Doskonale sprawdzi się na zimowych imprezach – przyjęciu sylwestrowym albo karnawałowym balu.
Czy wiesz, że?
W sezonie letnim burgery z żurawiną spróbuj przygotować na grillu podczas spotkania w ogrodzie.
Dla urozmaicenia:
Dodatek wędzonego boczku do hamburgera z żurawiną ucieszy wszystkich fanów solidnych mięsnych posiłków.