Burger po góralsku z żurawiną
NOWY PRZEPIS
łatwe
113 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
200 gramów
3 plastry
3 listków
3 sztuki
20 gramów
20 mililitrów
3 łyżki
1 opakowanie
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę drobno posiekaj i połącz w głębokiej misce z mięsem, fixem Knorr oraz wodą.

Krok 2
Z powstałej masy uformuj burgery o średnicy bułki i grubości 1 cm. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety po 4 min z każdej strony.

Krok 3
Bułki posmaruj masłem i zapiecz przez 5 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Krok 4
Po upieczeniu spodnią część bułki posmaruj konfiturą żurawinową, następnie połóż sałatę, mięso i wędzony ser.

Krok 5
Całość przykryj wierzchnią częścią bułki posmarowaną majonezem. Podawaj z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki do majonezu możesz dodać papryczkę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Knorr Fix Soczyste Burgery
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burger po góralsku z żurawiną
Burgery kojarzone są jednoznacznie z kuchnią amerykańską. Zazwyczaj soczysta wołowina łączona jest z piklami, zieloną sałatą i bekonem. A gdyby tak zestawić to danie z inspiracjami kuchnią góralską? Kompozycja może brzmieć zaskakująco, ale idziemy o zakład, że burger z żurawiną oczaruje twoje podniebienie już po pierwszym gryzie.
Dla kogo?
Burger po góralsku to świetny wybór dla kucharzy, którzy nie boją się mieszać i kombinować. Wybitny smak połączenia wołowego mięsa z kiszoną kapustą, żurawiną oraz wędzonym serem będzie najlepszą nagrodą za odwagę.
Na jaką okazję?
Zaproponuj nietypowego, góralskiego burgera gościom, których zaprosisz na kolację. Doskonale sprawdzi się na zimowych imprezach – przyjęciu sylwestrowym albo karnawałowym balu.
Czy wiesz, że?
W sezonie letnim burgery z żurawiną spróbuj przygotować na grillu podczas spotkania w ogrodzie.
Dla urozmaicenia:
Dodatek wędzonego boczku do hamburgera z żurawiną ucieszy wszystkich fanów solidnych mięsnych posiłków.