Burger po góralsku z żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burger po góralsku z żurawiną

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 gramów

3 plastry

3 listków

3 sztuki

20 gramów

20 mililitrów

3 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę drobno posiekaj i połącz w głębokiej misce z mięsem, fixem Knorr oraz wodą.

Burger po góralsku z żurawiną - Krok 1

Krok 2

Z powstałej masy uformuj burgery o średnicy bułki i grubości 1 cm. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety po 4 min z każdej strony.

Burger po góralsku z żurawiną - Krok 2

Krok 3

Bułki posmaruj masłem i zapiecz przez 5 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Burger po góralsku z żurawiną - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu spodnią część bułki posmaruj konfiturą żurawinową, następnie połóż sałatę, mięso i wędzony ser.

Burger po góralsku z żurawiną - Krok 4

Krok 5

Całość przykryj wierzchnią częścią bułki posmarowaną majonezem. Podawaj z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami.

Burger po góralsku z żurawiną - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostrzejsze smaki do majonezu możesz dodać papryczkę chili. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burger po góralsku z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burger po góralsku z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burger po góralsku z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burger po góralsku z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burger po góralsku z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burger po góralsku z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burger po góralsku z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burger po góralsku z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burger po góralsku z żurawinąBurger po góralsku z żurawiną

Burgery kojarzone są jednoznacznie z kuchnią amerykańską. Zazwyczaj soczysta wołowina łączona jest z piklami, zieloną sałatą i bekonem. A gdyby tak zestawić to danie z inspiracjami kuchnią góralską? Kompozycja może brzmieć zaskakująco, ale idziemy o zakład, że burger z żurawiną oczaruje twoje podniebienie już po pierwszym gryzie.

Dla kogo?

Burger po góralsku to świetny wybór dla kucharzy, którzy nie boją się mieszać i kombinować. Wybitny smak połączenia wołowego mięsa z kiszoną kapustą, żurawiną oraz wędzonym serem będzie najlepszą nagrodą za odwagę.

Na jaką okazję?

Zaproponuj nietypowego, góralskiego burgera gościom, których zaprosisz na kolację. Doskonale sprawdzi się na zimowych imprezach – przyjęciu sylwestrowym albo karnawałowym balu.

Czy wiesz, że?

W sezonie letnim burgery z żurawiną spróbuj przygotować na grillu podczas spotkania w ogrodzie.

Dla urozmaicenia:

Dodatek wędzonego boczku do hamburgera z żurawiną ucieszy wszystkich fanów solidnych mięsnych posiłków.