Greckie burgery wołowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

119 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

148 osób wydrukowało

Pobierz pdf

342 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetkę wołową Knorrr rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody.

Krok 2

W misce wymieszaj mięso, cebulę, czosnek, zioła oraz sok z cytryny. Dodaj rozpuszczoną Bulionetkę wołową Knorr, która nada burgerom pełen smak i dopraw pieprzem. Masę wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Krok 3

Z masy uformuj burgery i smaż na rozgrzanym grillu lub domowej patelni po 5-7 minut z każdej strony. Gotowe podawaj z tradycyjną bułką oraz pomidorami, czerwoną cebulą i serem feta.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do mięsa możesz dodać odrobinę chilli a burgery będą nieco ostrzejsze.

1

Opinie o przepisie

  • Paweł

    Paweł

    Smacznie i zdrowo.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Greckie burgery wołoweGreckie burgery wołowe

Chrupiąca bułka z dodatkiem wołowiny, mięsa o intensywnym smaku, a także z pomidorami, czerwoną cebulą i serem feta, to niezwykle smaczna wersja tego popularnego dania. Greckie burgery wołowe przypadną do gustu osobom lubiącym wyraziste mięsne przekąski. Usmażone mięso możesz serwować w bułce, ale również jako kotlet, np. z ziemniakami, sałatką ze świeżych warzyw i sosem czosnkowym lub ketchupem. W takiej wersji sprawdzi się jako potrawa obiadowa. Jeśli lubisz pikantne dania, do mielonej wołowiny z cebulą, czosnkiem, ziołami oraz sokiem z cytryny dodaj odrobinę chili. Podawane w pieczywie burgery wołowe będą także smaczną kolacją. Lubisz tę potrawę z dużą ilością warzyw? Dołącz do niej zieloną sałatę, pokrojone w plasterki oliwki lub ogórka szklarniowego. Fetę opcjonalnie zastąp serem żółtym. Do burgerów podaj frytki lub pieczone talarki z ziemniaków z ketchupem. Będzie do nich pasowała także surówka colesław lub sałatka ze świeżych warzyw z oliwą. Masz ochotę na soczystego burgera? Przygotuj go według podanego przepisu!