Greckie burgery wołowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Greckie burgery wołowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
151 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

401 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetkę wołową Knorrr rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody.

Krok 2

W misce wymieszaj mięso, cebulę, czosnek, zioła oraz sok z cytryny. Dodaj rozpuszczoną Bulionetkę wołową Knorr, która nada burgerom pełen smak i dopraw pieprzem. Masę wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Krok 3

Z masy uformuj burgery i smaż na rozgrzanym grillu lub domowej patelni po 5-7 minut z każdej strony. Gotowe podawaj z tradycyjną bułką oraz pomidorami, czerwoną cebulą i serem feta.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do mięsa możesz dodać odrobinę chilli a burgery będą nieco ostrzejsze.

1

Opinie o przepisie

  • Paweł

    Paweł , 23.02.2016

    Smacznie i zdrowo.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Greckie burgery wołoweGreckie burgery wołowe

Chrupiąca bułka z dodatkiem wołowiny, mięsa o intensywnym smaku, a także z pomidorami, czerwoną cebulą i serem feta, to niezwykle smaczna wersja tego popularnego dania. Greckie burgery wołowe przypadną do gustu osobom lubiącym wyraziste mięsne przekąski. Usmażone mięso możesz serwować w bułce, ale również jako kotlet, np. z ziemniakami, sałatką ze świeżych warzyw i sosem czosnkowym lub ketchupem. W takiej wersji sprawdzi się jako potrawa obiadowa. Jeśli lubisz pikantne dania, do mielonej wołowiny z cebulą, czosnkiem, ziołami oraz sokiem z cytryny dodaj odrobinę chili. Podawane w pieczywie burgery wołowe będą także smaczną kolacją. Lubisz tę potrawę z dużą ilością warzyw? Dołącz do niej zieloną sałatę, pokrojone w plasterki oliwki lub ogórka szklarniowego. Fetę opcjonalnie zastąp serem żółtym. Do burgerów podaj frytki lub pieczone talarki z ziemniaków z ketchupem. Będzie do nich pasowała także surówka colesław lub sałatka ze świeżych warzyw z oliwą. Masz ochotę na soczystego burgera? Przygotuj go według podanego przepisu!