Greckie burgery wołowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Greckie burgery wołowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
151 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

397 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetkę wołową Knorrr rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody.

Krok 2

W misce wymieszaj mięso, cebulę, czosnek, zioła oraz sok z cytryny. Dodaj rozpuszczoną Bulionetkę wołową Knorr, która nada burgerom pełen smak i dopraw pieprzem. Masę wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Krok 3

Z masy uformuj burgery i smaż na rozgrzanym grillu lub domowej patelni po 5-7 minut z każdej strony. Gotowe podawaj z tradycyjną bułką oraz pomidorami, czerwoną cebulą i serem feta.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do mięsa możesz dodać odrobinę chilli a burgery będą nieco ostrzejsze.

1

Opinie o przepisie

  • Paweł

    Paweł , 23.02.2016

    Smacznie i zdrowo.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Greckie burgery wołowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pieczona wołowina
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Greckie burgery wołoweGreckie burgery wołowe

Chrupiąca bułka z dodatkiem wołowiny, mięsa o intensywnym smaku, a także z pomidorami, czerwoną cebulą i serem feta, to niezwykle smaczna wersja tego popularnego dania. Greckie burgery wołowe przypadną do gustu osobom lubiącym wyraziste mięsne przekąski. Usmażone mięso możesz serwować w bułce, ale również jako kotlet, np. z ziemniakami, sałatką ze świeżych warzyw i sosem czosnkowym lub ketchupem. W takiej wersji sprawdzi się jako potrawa obiadowa. Jeśli lubisz pikantne dania, do mielonej wołowiny z cebulą, czosnkiem, ziołami oraz sokiem z cytryny dodaj odrobinę chili. Podawane w pieczywie burgery wołowe będą także smaczną kolacją. Lubisz tę potrawę z dużą ilością warzyw? Dołącz do niej zieloną sałatę, pokrojone w plasterki oliwki lub ogórka szklarniowego. Fetę opcjonalnie zastąp serem żółtym. Do burgerów podaj frytki lub pieczone talarki z ziemniaków z ketchupem. Będzie do nich pasowała także surówka colesław lub sałatka ze świeżych warzyw z oliwą. Masz ochotę na soczystego burgera? Przygotuj go według podanego przepisu!