Jagnięcina duszona po chorwacku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jagnięcina duszona po chorwacku

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

null

750 gramów

1 sztuka

750 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Umyte i pokrojone mięso w kostkę posmaruj pastą pomidorowo-bakłażanową .

Krok 4

W dużym garnku układaj warstwami – jagnięcinę, ziemniaki, kapustę, pomidory, marchewkę, cebulę i seler.

Krok 5

Każdą warstwę oprósz pieprzem i pietruszką. Zalej ciepłym bulionem. Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Krok 1

Zagotuj 0,5 litra wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 3

Kapustę poszatkuj. Ziemniaki, selera i marchewkę pokrój w kostkę. Pomidory w plastry. Cebulę i natkę pietruszki posiekaj.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagnięcina duszona po chorwacku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagnięcina duszona po chorwacku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagnięcina duszona po chorwacku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagnięcina duszona po chorwacku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagnięcina duszona po chorwacku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagnięcina duszona po chorwacku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagnięcina duszona po chorwacku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagnięcina duszona po chorwacku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kiesełycia
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej