Warzywne burgery z topinamburu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywne burgery z topinamburu

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

250 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Topinambur umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Mrożone warzywa rozmroź, odciśnij nadmiar wody i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z 100ml letniej wody i połącz z wszystkimi warzywami.

Krok 3

Formuj małe burgery. Powinno wyjść ok 16 sztuk. Oprósz ziarnami sezamu i smaż na patelni nieprzywierającej z olejem po 5 minut z każdej strony.

Krok 4

Przygotuj dip ziołowy. Posiekaj szczypiorek. Połącz jogurt z twarożkiem. Dodaj szczypiorek oraz pieprz. Burgery Podawaj z sosem na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast topinambura możesz użyć ziemniaków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne burgery z topinamburu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne burgery z topinamburu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne burgery z topinamburu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne burgery z topinamburu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne burgery z topinamburu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne burgery z topinamburu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne burgery z topinamburu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne burgery z topinamburu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tofu z cukinią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne burgery z topinamburuWarzywne burgery z topinamburu

Burgery już dawno przestały być postrzegane w kategoriach kiepskiej jakości przekąski rodem z barów szybkiej obsługi. Dziś zrobienie burgera to prawdziwa sztuka kulinarna, a kucharze prześcigają się w pomysłach na ich atrakcyjne podanie i wykorzystanie niebanalnych dodatków. Tym razem podaruj sobie użycie mięsa mielonego – przepis na warzywne burgery z topinamburu skradnie twoje serce.

Dla kogo?

Burger to specjał, który nie jest zarezerwowany wyłącznie dla mięsożerców. W wersji roślinnej smakuje równie dobrze.

Na jaką okazję?

Warzywne burgery z topinamburu to przysmak bardzo wszechstronny. Nadają się idealnie na obiad i kolację. Bez trudu zapakujesz je również do pojemnika i weźmiesz ze sobą jako przekąskę na wynos do pracy lub szkoły.

Czy wiesz, że?

Wykorzystywany w przepisie na burgery warzywne topinambur, nazywany także słonecznikiem bulwiastym, do Europy przybył z Ameryki Północnej.

Dla urozmaicenia:

Burgery warzywne można podawać z rozmaitymi surówkami, np. z kapusty pekińskiej albo białej rzepy.