Warzywne burgery z topinamburu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywne burgery z topinamburu

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

250 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Topinambur umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Mrożone warzywa rozmroź, odciśnij nadmiar wody i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z 100ml letniej wody i połącz z wszystkimi warzywami.

Krok 3

Formuj małe burgery. Powinno wyjść ok 16 sztuk. Oprósz ziarnami sezamu i smaż na patelni nieprzywierającej z olejem po 5 minut z każdej strony.

Krok 4

Przygotuj dip ziołowy. Posiekaj szczypiorek. Połącz jogurt z twarożkiem. Dodaj szczypiorek oraz pieprz. Burgery Podawaj z sosem na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast topinambura możesz użyć ziemniaków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne burgery z topinamburu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne burgery z topinamburu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne burgery z topinamburu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne burgery z topinamburu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne burgery z topinamburu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne burgery z topinamburu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne burgery z topinamburu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne burgery z topinamburu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne burgery z topinamburuWarzywne burgery z topinamburu

Burgery już dawno przestały być postrzegane w kategoriach kiepskiej jakości przekąski rodem z barów szybkiej obsługi. Dziś zrobienie burgera to prawdziwa sztuka kulinarna, a kucharze prześcigają się w pomysłach na ich atrakcyjne podanie i wykorzystanie niebanalnych dodatków. Tym razem podaruj sobie użycie mięsa mielonego – przepis na warzywne burgery z topinamburu skradnie twoje serce.

Dla kogo?

Burger to specjał, który nie jest zarezerwowany wyłącznie dla mięsożerców. W wersji roślinnej smakuje równie dobrze.

Na jaką okazję?

Warzywne burgery z topinamburu to przysmak bardzo wszechstronny. Nadają się idealnie na obiad i kolację. Bez trudu zapakujesz je również do pojemnika i weźmiesz ze sobą jako przekąskę na wynos do pracy lub szkoły.

Czy wiesz, że?

Wykorzystywany w przepisie na burgery warzywne topinambur, nazywany także słonecznikiem bulwiastym, do Europy przybył z Ameryki Północnej.

Dla urozmaicenia:

Burgery warzywne można podawać z rozmaitymi surówkami, np. z kapusty pekińskiej albo białej rzepy.