Warzywne burgery z topinamburu
NOWY PRZEPIS
łatwe
18 osób zapisało

Składniki
400 gramów
250 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
1 pęczek
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Topinambur umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Mrożone warzywa rozmroź, odciśnij nadmiar wody i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 2
Fix Knorr wymieszaj z 100ml letniej wody i połącz z wszystkimi warzywami.
Krok 3
Formuj małe burgery. Powinno wyjść ok 16 sztuk. Oprósz ziarnami sezamu i smaż na patelni nieprzywierającej z olejem po 5 minut z każdej strony.
Krok 4
Przygotuj dip ziołowy. Posiekaj szczypiorek. Połącz jogurt z twarożkiem. Dodaj szczypiorek oraz pieprz. Burgery Podawaj z sosem na boku.

Dobra rada:
Zamiast topinambura możesz użyć ziemniaków.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne burgery z topinamburu
Burgery już dawno przestały być postrzegane w kategoriach kiepskiej jakości przekąski rodem z barów szybkiej obsługi. Dziś zrobienie burgera to prawdziwa sztuka kulinarna, a kucharze prześcigają się w pomysłach na ich atrakcyjne podanie i wykorzystanie niebanalnych dodatków. Tym razem podaruj sobie użycie mięsa mielonego – przepis na warzywne burgery z topinamburu skradnie twoje serce.
Dla kogo?
Burger to specjał, który nie jest zarezerwowany wyłącznie dla mięsożerców. W wersji roślinnej smakuje równie dobrze.
Na jaką okazję?
Warzywne burgery z topinamburu to przysmak bardzo wszechstronny. Nadają się idealnie na obiad i kolację. Bez trudu zapakujesz je również do pojemnika i weźmiesz ze sobą jako przekąskę na wynos do pracy lub szkoły.
Czy wiesz, że?
Wykorzystywany w przepisie na burgery warzywne topinambur, nazywany także słonecznikiem bulwiastym, do Europy przybył z Ameryki Północnej.
Dla urozmaicenia:
Burgery warzywne można podawać z rozmaitymi surówkami, np. z kapusty pekińskiej albo białej rzepy.