Cukinia z masłem bazyliowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

204 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj cukinię i przekrój na cztery części. Wytnij miąższ i pokrój go delikatnie pod kątem w romby.

Cukinia z masłem bazyliowym - Krok 1

Krok 2

Umyj bazylię, osusz i poszatkuj w cienkie paski.

Cukinia z masłem bazyliowym - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej na patelni masło, dodaj posiekany czosnek, łyżkę przyprawy w płynie Knorr, po czym dodaj cukinię i duś do momentu, kiedy stanie się miękka.

Cukinia z masłem bazyliowym - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa w  płynie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa w  płynie Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia z masłem bazyliowymCukinia z masłem bazyliowym

Z delikatnej, soczystej cukinii przyrządzisz prostą i wyborną przekąskę, która sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym lub jako dodatek do potraw z grilla. Do jej przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników: cukinii, świeżej bazylii, czosnku oraz przyprawy uniwersalnej. Zacznij od umycia warzywa i przekrojenia go wzdłuż na cztery części. Następnie za pomocą łyżeczki usuń część miąższu z pestkami. Pozostałą cukinię pokrój pod kątem, aby kawałki kształtem przypominały romby. Bazylię umyj, osusz i posiekaj jej listki w dość cienkie paski. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij drobno posiekany czosnek z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po chwili dorzuć cukinię i smaż do momentu, kiedy będzie miękka. Na koniec dodaj bazylię, całość dokładnie wymieszaj i podawaj z dodatkiem pieczywa, np. ciabatty. Przyrządzona w ten sposób cukinia będzie też świetnie smakować z chrupiącymi grzankami lub makaronem. Z czym podasz tę potrawę? Koniecznie podziel się propozycjami w komentarzu.