Cukinia z masłem bazyliowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia z masłem bazyliowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
268 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj cukinię i przekrój na cztery części. Wytnij miąższ i pokrój go delikatnie pod kątem w romby.

Cukinia z masłem bazyliowym - Krok 1

Krok 2

Umyj bazylię, osusz i poszatkuj w cienkie paski.

Cukinia z masłem bazyliowym - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej na patelni masło, dodaj posiekany czosnek, łyżkę przyprawy w płynie Knorr, po czym dodaj cukinię i duś do momentu, kiedy stanie się miękka.

Cukinia z masłem bazyliowym - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia z masłem bazyliowymCukinia z masłem bazyliowym

Z delikatnej, soczystej cukinii przyrządzisz prostą i wyborną przekąskę, która sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym lub jako dodatek do potraw z grilla. Do jej przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników: cukinii, świeżej bazylii, czosnku oraz przyprawy uniwersalnej. Zacznij od umycia warzywa i przekrojenia go wzdłuż na cztery części. Następnie za pomocą łyżeczki usuń część miąższu z pestkami. Pozostałą cukinię pokrój pod kątem, aby kawałki kształtem przypominały romby. Bazylię umyj, osusz i posiekaj jej listki w dość cienkie paski. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij drobno posiekany czosnek z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po chwili dorzuć cukinię i smaż do momentu, kiedy będzie miękka. Na koniec dodaj bazylię, całość dokładnie wymieszaj i podawaj z dodatkiem pieczywa, np. ciabatty. Przyrządzona w ten sposób cukinia będzie też świetnie smakować z chrupiącymi grzankami lub makaronem. Z czym podasz tę potrawę? Koniecznie podziel się propozycjami w komentarzu.