Cukinia smażona na maśle - bez panierki: na szybko | Przepisy.pl pixel

Cukinia z masłem bazyliowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
268 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj cukinię i przekrój na cztery części. Wytnij miąższ i pokrój go delikatnie pod kątem w romby.

Cukinia z masłem bazyliowym - Krok 1

Krok 2

Umyj bazylię, osusz i poszatkuj w cienkie paski.

Cukinia z masłem bazyliowym - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej na patelni masło, dodaj posiekany czosnek, łyżkę przyprawy w płynie Knorr, po czym dodaj cukinię i duś do momentu, kiedy stanie się miękka.

Cukinia z masłem bazyliowym - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia z masłem bazyliowymCukinia z masłem bazyliowym

Z delikatnej, soczystej cukinii przyrządzisz prostą i wyborną przekąskę, która sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym lub jako dodatek do potraw z grilla. Do jej przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników: cukinii, świeżej bazylii, czosnku oraz przyprawy uniwersalnej. Zacznij od umycia warzywa i przekrojenia go wzdłuż na cztery części. Następnie za pomocą łyżeczki usuń część miąższu z pestkami. Pozostałą cukinię pokrój pod kątem, aby kawałki kształtem przypominały romby. Bazylię umyj, osusz i posiekaj jej listki w dość cienkie paski. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij drobno posiekany czosnek z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po chwili dorzuć cukinię i smaż do momentu, kiedy będzie miękka. Na koniec dodaj bazylię, całość dokładnie wymieszaj i podawaj z dodatkiem pieczywa, np. ciabatty. Przyrządzona w ten sposób cukinia będzie też świetnie smakować z chrupiącymi grzankami lub makaronem. Z czym podasz tę potrawę? Koniecznie podziel się propozycjami w komentarzu.