
Składniki
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj cukinię i przekrój na cztery części. Wytnij miąższ i pokrój go delikatnie pod kątem w romby.

Krok 2
Umyj bazylię, osusz i poszatkuj w cienkie paski.

Krok 3
Rozgrzej na patelni masło, dodaj posiekany czosnek, łyżkę przyprawy w płynie Knorr, po czym dodaj cukinię i duś do momentu, kiedy stanie się miękka.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia z masłem bazyliowym
Z delikatnej, soczystej cukinii przyrządzisz prostą i wyborną przekąskę, która sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym lub jako dodatek do potraw z grilla. Do jej przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników: cukinii, świeżej bazylii, czosnku oraz przyprawy uniwersalnej. Zacznij od umycia warzywa i przekrojenia go wzdłuż na cztery części. Następnie za pomocą łyżeczki usuń część miąższu z pestkami. Pozostałą cukinię pokrój pod kątem, aby kawałki kształtem przypominały romby. Bazylię umyj, osusz i posiekaj jej listki w dość cienkie paski. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij drobno posiekany czosnek z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po chwili dorzuć cukinię i smaż do momentu, kiedy będzie miękka. Na koniec dodaj bazylię, całość dokładnie wymieszaj i podawaj z dodatkiem pieczywa, np. ciabatty. Przyrządzona w ten sposób cukinia będzie też świetnie smakować z chrupiącymi grzankami lub makaronem. Z czym podasz tę potrawę? Koniecznie podziel się propozycjami w komentarzu.