Cukinia smażona na oleju - przepis w plastrach | Przepisy.pl pixel

Cukinia smażona

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

102

426 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

994 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1984 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i pokrój cukinię w plastry 1-1,5 centymetrowe. Usmaż na oleju.

Cukinia smażona - Krok 1

Krok 2

Odsącz na ręczniku papierowym.

Cukinia smażona - Krok 2

Krok 3

Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, pieprzem, posiekaną miętą oraz odrobiną octu balsamicznego. Podawaj na zimno z grzankami oraz świeżo startym parmezanem.

Cukinia smażona - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Lech Test

    Lech Test , 04.06.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia smażonaCukinia smażona

Plastry smażonej cukinii mogą stać się smacznym dopełnieniem obiadu, kolacji lub ciekawym dodatkiem do klasycznych kanapek. Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, która została wyselekcjonowana we Włoszech – znakomicie sprawdza się jako składnik sałatek, surówek, zup, a nawet deserów. Przygotowując przystawkę, pokrój warzywo w plastry i usmaż na patelni. Następnie odsącz nadmiar tłuszczu, układając cukinię na papierowych ręcznikach i dopraw ją do smaku. Warzywo skrop odrobiną octu balsamicznego i posyp drobno posiekaną miętą, która doda przekąsce wyrazistego aromatu. Dopraw do smaku uniwersalną warzywną przyprawą i podawaj na zimno z grzankami i startym na grubych oczkach tarki parmezanem. Smażona cukinia może zastąpić również klasyczną obiadową surówkę, pasować też będzie podana na ciepło jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs. Wypróbuj naszą propozycję na oryginalną i smaczną przekąskę, doskonałą dla fanów warzywnych potraw. Napisz w komentarzu, z czym podasz plastry smażonej cukinii.