Cukinia smażona

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

86

398 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

942 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1839 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i pokrój cukinię w plastry 1-1,5 centymetrowe. Usmaż na oleju.

Cukinia smażona - Krok 1

Krok 2

Odsącz na ręczniku papierowym.

Cukinia smażona - Krok 2

Krok 3

Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, pieprzem, posiekaną miętą oraz odrobiną octu balsamicznego. Podawaj na zimno z grzankami oraz świeżo startym parmezanem.

Cukinia smażona - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Lech Test

    Lech Test

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia smażonaCukinia smażona

Plastry smażonej cukinii mogą stać się smacznym dopełnieniem obiadu, kolacji lub ciekawym dodatkiem do klasycznych kanapek. Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, która została wyselekcjonowana we Włoszech – znakomicie sprawdza się jako składnik sałatek, surówek, zup, a nawet deserów. Przygotowując przystawkę, pokrój warzywo w plastry i usmaż na patelni. Następnie odsącz nadmiar tłuszczu, układając cukinię na papierowych ręcznikach i dopraw ją do smaku. Warzywo skrop odrobiną octu balsamicznego i posyp drobno posiekaną miętą, która doda przekąsce wyrazistego aromatu. Dopraw do smaku uniwersalną warzywną przyprawą i podawaj na zimno z grzankami i startym na grubych oczkach tarki parmezanem. Smażona cukinia może zastąpić również klasyczną obiadową surówkę, pasować też będzie podana na ciepło jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs. Wypróbuj naszą propozycję na oryginalną i smaczną przekąskę, doskonałą dla fanów warzywnych potraw. Napisz w komentarzu, z czym podasz plastry smażonej cukinii.