Cukinia smażona na oleju - przepis w plastrach | Przepisy.pl pixel

Cukinia smażona

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

103

471 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1033 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i pokrój cukinię w plastry 1-1,5 centymetrowe. Usmaż na oleju.

Cukinia smażona - Krok 1

Krok 2

Odsącz na ręczniku papierowym.

Cukinia smażona - Krok 2

Krok 3

Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, pieprzem, posiekaną miętą oraz odrobiną octu balsamicznego. Podawaj na zimno z grzankami oraz świeżo startym parmezanem.

Cukinia smażona - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Lech Test

    Lech Test , 04.06.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia smażonaCukinia smażona

Cukinia smażona w plastrach to smaczna przekąska, która zachwyca prostą formą i wysublimowanym smakiem. Subtelny charakter cukinii podbijają ocet balsamiczny, wyrazisty czarny pieprz oraz rześka mięta. Aromatyczne połączenie sprawia, że z pozoru banalne danie jest istną ucztą dla podniebienia. Doprawiona według naszego przepisu smażona cukinia pozwala wybrzmieć wszystkim składnikom, tworząc harmonijną, niezwykle spójną kompozycję smakową.

Dla kogo?

Przepis na cukinie smażoną polecamy każdemu! Danie przypadnie do gustu miłośnikom warzyw i nie tylko. Zapalonym mięsożercom pozwoli odkryć potencjał niepozornego warzywa. Dla wielu to okazja, by poznać zupełnie nowe smaki i poszerzyć swoje kulinarne horyzonty. Przepis na cukinię smażoną jest bardzo łatwy, a wykonanie zajmuje dosłownie chwilę. To danie jest idealną propozycją dla osób, które nie chcą zbyt wiele czasu spędzać na przygotowaniu przekąsek. 

Na jaką okazję?

Cukinia smażona na oleju może być alternatywą dla innych przekąsek, po które sięgasz. Potrawa sprawdzi się również jako element dania obiadowego, w którym z powodzeniem zastąpi surówkę. Smażone plastry cukinii wypadają rewelacyjnie na kanapkach, solo jako przystawka podczas uroczystego przyjęcia lub przygotowane na drugie śniadanie w pracy.

Czy wiesz, że?

By cukinia smażona na oleju była jędrna i soczysta, a jednocześnie nie obciekała tłuszczem, po zdjęciu z patelni odsącz nadmiar oleju w ręczniku papierowym. Do smażenia warto użyć minimalnej ilości tłuszczu.

Dla urozmaicenia:

Cukinię z patelni można przyrządzić na wiele sposobów. W tym przepisie prezentujemy smażenie w wersji sauté z dodatkiem przypraw. By urozmaicić przekąskę, możesz obtoczyć plastry cukinii w cieście naleśnikowym, a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Jeżeli masz apetyt na więcej, postaw na smakowitą panierkę! W tym celu talarki maczaj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej lub w mące. Sprawdź nasze przepisy i odkryj zupełnie nowe oblicze cukinii. Polecamy na przykład skosztować cukinii z masłem bazyliowym!