Składniki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i pokrój cukinię w plastry 1-1,5 centymetrowe. Usmaż na oleju.
Krok 2
Odsącz na ręczniku papierowym.
Krok 3
Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, pieprzem, posiekaną miętą oraz odrobiną octu balsamicznego. Podawaj na zimno z grzankami oraz świeżo startym parmezanem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia smażona
Plastry smażonej cukinii mogą stać się smacznym dopełnieniem obiadu, kolacji lub ciekawym dodatkiem do klasycznych kanapek. Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, która została wyselekcjonowana we Włoszech – znakomicie sprawdza się jako składnik sałatek, surówek, zup, a nawet deserów. Przygotowując przystawkę, pokrój warzywo w plastry i usmaż na patelni. Następnie odsącz nadmiar tłuszczu, układając cukinię na papierowych ręcznikach i dopraw ją do smaku. Warzywo skrop odrobiną octu balsamicznego i posyp drobno posiekaną miętą, która doda przekąsce wyrazistego aromatu. Dopraw do smaku uniwersalną warzywną przyprawą i podawaj na zimno z grzankami i startym na grubych oczkach tarki parmezanem. Smażona cukinia może zastąpić również klasyczną obiadową surówkę, pasować też będzie podana na ciepło jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs. Wypróbuj naszą propozycję na oryginalną i smaczną przekąskę, doskonałą dla fanów warzywnych potraw. Napisz w komentarzu, z czym podasz plastry smażonej cukinii.