Cukinia smażona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia smażona

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

97

418 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

966 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1922 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i pokrój cukinię w plastry 1-1,5 centymetrowe. Usmaż na oleju.

Cukinia smażona - Krok 1

Krok 2

Odsącz na ręczniku papierowym.

Cukinia smażona - Krok 2

Krok 3

Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, pieprzem, posiekaną miętą oraz odrobiną octu balsamicznego. Podawaj na zimno z grzankami oraz świeżo startym parmezanem.

Cukinia smażona - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Lech Test

    Lech Test , 04.06.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia smażona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia smażonaCukinia smażona

Plastry smażonej cukinii mogą stać się smacznym dopełnieniem obiadu, kolacji lub ciekawym dodatkiem do klasycznych kanapek. Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, która została wyselekcjonowana we Włoszech – znakomicie sprawdza się jako składnik sałatek, surówek, zup, a nawet deserów. Przygotowując przystawkę, pokrój warzywo w plastry i usmaż na patelni. Następnie odsącz nadmiar tłuszczu, układając cukinię na papierowych ręcznikach i dopraw ją do smaku. Warzywo skrop odrobiną octu balsamicznego i posyp drobno posiekaną miętą, która doda przekąsce wyrazistego aromatu. Dopraw do smaku uniwersalną warzywną przyprawą i podawaj na zimno z grzankami i startym na grubych oczkach tarki parmezanem. Smażona cukinia może zastąpić również klasyczną obiadową surówkę, pasować też będzie podana na ciepło jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs. Wypróbuj naszą propozycję na oryginalną i smaczną przekąskę, doskonałą dla fanów warzywnych potraw. Napisz w komentarzu, z czym podasz plastry smażonej cukinii.