Burrito przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burrito

Autor: Karolina Karolina

ratingratingratingratingrating

6

heart
28 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

1 opakowanie

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżeczki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

pierś kurczaka kroimy w drobne kawałki,smażymy na oleju,przyprawiamy solą,papryką ostrą w proszku

Krok 2

cebule kroimy w talarki,paprykę wydrążamy kroimy w kawałki,czosnek obieramy,kroimy drobno

Krok 3

kukurydze odsączamy z zalewy,płukamy wodą,tak samo postępujemy z fasolką

Krok 4

do garnka dajemy paprykę,kukurydze,fasolkę gotujemy 15 mimut,następnie dodajemy cebule,czosnek,pierś z kurczaka,papryczkę chili- gotujemy aż całość będzie miękka.(farsz)

Krok 5

farsz doprawiamy do smaku pieprzem,solą,papryką ostrą,vegetą

Krok 6

placki tortilla smarujemy od wewnątrz ketchupem,posypujemy odrobiną startego sera,nakładamy farsz,zwijamy w rulon,posypujemy serem z wierzchu

Krok 7

całość gotowych placków układamy na brytfance,zapiekamy w piekarniku 30 minut 180*C

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burrito - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BurritoBurrito

Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku, ale inspirowana kuchnią teksańską. Takie połączenie nazywa się Tex-Mex i zazwyczaj oznacza dość ostre, mięsne dania. Burrito w Polsce często nazywane jest również tortillą, ponieważ placek w obu daniach jest dokładnie taki sam – pszeniczny, owinięty wokół mięsnego farszu. Zazwyczaj w burrito podaje się mielone mięso wołowe, ale równie dobrze smakuje z kurczakiem czy wieprzowiną. Pokrój je w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż nabierze rumianego koloru i zacznie intensywnie pachnieć. Podczas przyrządzania dopraw mięso papryką – to nieodłączna przyprawa dań kuchni meksykańskiej. W zależności od gustu użyj ostrej lub słodkiej wersji. Nieodłącznym składnikiem kuchni meksykańskiej jest również surowa papryka – pokrój ją więc w paski i dołóż do farszu. Nie zapomnij także o dodaniu żółtego sera. Sprawdzi się również mozzarella, która roztopi się wśród gorącego farszu. Gotowe nadzienie zawiń w placki tortilli, wcześniej posmarowane sosem. Użyj takiego, który lubisz najbardziej, pasuje niemal każdy – od pomidorowego, przez słodko-kwaśny, po czosnkowy. Danie podawaj na ciepło i już dziś wypróbuj nasz przepis.