Burrito

Autor: Karolina Karolina

ratingratingratingratingrating

6

28 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

4 sztuki

1 szczypta

4 łyżeczki

1 opakowanie

0.5

1 sztuka

2 łyżeczki

0.5 kilograma

1 sztuka

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

pierś kurczaka kroimy w drobne kawałki,smażymy na oleju,przyprawiamy solą,papryką ostrą w proszku

Krok 2

cebule kroimy w talarki,paprykę wydrążamy kroimy w kawałki,czosnek obieramy,kroimy drobno

Krok 3

kukurydze odsączamy z zalewy,płukamy wodą,tak samo postępujemy z fasolką

Krok 4

do garnka dajemy paprykę,kukurydze,fasolkę gotujemy 15 mimut,następnie dodajemy cebule,czosnek,pierś z kurczaka,papryczkę chili- gotujemy aż całość będzie miękka.(farsz)

Krok 5

farsz doprawiamy do smaku pieprzem,solą,papryką ostrą,vegetą

Krok 6

placki tortilla smarujemy od wewnątrz ketchupem,posypujemy odrobiną startego sera,nakładamy farsz,zwijamy w rulon,posypujemy serem z wierzchu

Krok 7

całość gotowych placków układamy na brytfance,zapiekamy w piekarniku 30 minut 180*C

0

Opinie o przepisie

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BurritoBurrito

Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku, ale inspirowana kuchnią teksańską. Takie połączenie nazywa się Tex-Mex i zazwyczaj oznacza dość ostre, mięsne dania. Burrito w Polsce często nazywane jest również tortillą, ponieważ placek w obu daniach jest dokładnie taki sam – pszeniczny, owinięty wokół mięsnego farszu. Zazwyczaj w burrito podaje się mielone mięso wołowe, ale równie dobrze smakuje z kurczakiem czy wieprzowiną. Pokrój je w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż nabierze rumianego koloru i zacznie intensywnie pachnieć. Podczas przyrządzania dopraw mięso papryką – to nieodłączna przyprawa dań kuchni meksykańskiej. W zależności od gustu użyj ostrej lub słodkiej wersji. Nieodłącznym składnikiem kuchni meksykańskiej jest również surowa papryka – pokrój ją więc w paski i dołóż do farszu. Nie zapomnij także o dodaniu żółtego sera. Sprawdzi się również mozzarella, która roztopi się wśród gorącego farszu. Gotowe nadzienie zawiń w placki tortilli, wcześniej posmarowane sosem. Użyj takiego, który lubisz najbardziej, pasuje niemal każdy – od pomidorowego, przez słodko-kwaśny, po czosnkowy. Danie podawaj na ciepło i już dziś wypróbuj nasz przepis.