Burrito przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burrito

Autor: Karolina Karolina

ratingratingratingratingrating

6

heart
28 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

1 opakowanie

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżeczki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

pierś kurczaka kroimy w drobne kawałki,smażymy na oleju,przyprawiamy solą,papryką ostrą w proszku

Krok 2

cebule kroimy w talarki,paprykę wydrążamy kroimy w kawałki,czosnek obieramy,kroimy drobno

Krok 3

kukurydze odsączamy z zalewy,płukamy wodą,tak samo postępujemy z fasolką

Krok 4

do garnka dajemy paprykę,kukurydze,fasolkę gotujemy 15 mimut,następnie dodajemy cebule,czosnek,pierś z kurczaka,papryczkę chili- gotujemy aż całość będzie miękka.(farsz)

Krok 5

farsz doprawiamy do smaku pieprzem,solą,papryką ostrą,vegetą

Krok 6

placki tortilla smarujemy od wewnątrz ketchupem,posypujemy odrobiną startego sera,nakładamy farsz,zwijamy w rulon,posypujemy serem z wierzchu

Krok 7

całość gotowych placków układamy na brytfance,zapiekamy w piekarniku 30 minut 180*C

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burrito - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - BurritoBurrito

Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku, ale inspirowana kuchnią teksańską. Takie połączenie nazywa się Tex-Mex i zazwyczaj oznacza dość ostre, mięsne dania. Burrito w Polsce często nazywane jest również tortillą, ponieważ placek w obu daniach jest dokładnie taki sam – pszeniczny, owinięty wokół mięsnego farszu. Zazwyczaj w burrito podaje się mielone mięso wołowe, ale równie dobrze smakuje z kurczakiem czy wieprzowiną. Pokrój je w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż nabierze rumianego koloru i zacznie intensywnie pachnieć. Podczas przyrządzania dopraw mięso papryką – to nieodłączna przyprawa dań kuchni meksykańskiej. W zależności od gustu użyj ostrej lub słodkiej wersji. Nieodłącznym składnikiem kuchni meksykańskiej jest również surowa papryka – pokrój ją więc w paski i dołóż do farszu. Nie zapomnij także o dodaniu żółtego sera. Sprawdzi się również mozzarella, która roztopi się wśród gorącego farszu. Gotowe nadzienie zawiń w placki tortilli, wcześniej posmarowane sosem. Użyj takiego, który lubisz najbardziej, pasuje niemal każdy – od pomidorowego, przez słodko-kwaśny, po czosnkowy. Danie podawaj na ciepło i już dziś wypróbuj nasz przepis.