Bażant pieczony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bażant pieczony

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1

2

5 sztuk

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bażanta wypatrosz i umyj dokładnie, oprósz marynata Knorr zewnętrzną oraz wewnętrzną stronę ptaka. Zachowaj wątrobę i serce, które w następnej kolejności posiekaj i utrzyj z masłem na jednolitą masę - dodaj sok z cytryny, pokruszone owoce jałowca i igły rozmarynu.

Krok 2

Gotowym kremem posmaruj równomiernie wnętrze bażanta, potem owiń go w cieniutkie plastry słoniny. Tak przygotowanego ptaka ułóż w brytfannie, dołóż łyżkę masła i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 170 st. C przez ok. 45 - 60 minut. Pod koniec pieczenia usuń słoninę, w ten sposób skórka zrumieni się.

Krok 3

Wytworzony podczas pieczenia naturalny sos rozcieńcz z 300 ml wody, dodaj Sos do pieczeni Knorr i gotuj kilka minut.

Krok 4

Upieczonego bażanta podawaj na półmisku z sosem przelanym do sosjerki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bażant pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bażant pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bażant pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bażant pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bażant pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bażant pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bażant pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bażant pieczony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej