Bażant pieczony przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bażant pieczony

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1

2

5 sztuk

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bażanta wypatrosz i umyj dokładnie, oprósz marynata Knorr zewnętrzną oraz wewnętrzną stronę ptaka. Zachowaj wątrobę i serce, które w następnej kolejności posiekaj i utrzyj z masłem na jednolitą masę - dodaj sok z cytryny, pokruszone owoce jałowca i igły rozmarynu.

Krok 2

Gotowym kremem posmaruj równomiernie wnętrze bażanta, potem owiń go w cieniutkie plastry słoniny. Tak przygotowanego ptaka ułóż w brytfannie, dołóż łyżkę masła i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 170 st. C przez ok. 45 - 60 minut. Pod koniec pieczenia usuń słoninę, w ten sposób skórka zrumieni się.

Krok 3

Wytworzony podczas pieczenia naturalny sos rozcieńcz z 300 ml wody, dodaj Sos do pieczeni Knorr i gotuj kilka minut.

Krok 4

Upieczonego bażanta podawaj na półmisku z sosem przelanym do sosjerki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bażant pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bażant pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bażant pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bażant pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bażant pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bażant pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bażant pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej