Czy jaja bażanta można jeść? Czy są jadalne?

Macie możliwość kupić bażancie jaja i zastanawiacie się, czy jaja bażanta można jeść? Te nietypowe jajka są rzadko spotykane w sprzedaży, ale kiedy już się pojawią, warto po nie sięgnąć i wypróbować.

Czy jaja bażanta można jeść, czy nie?

Czy rzadko spotykane jaja bażanta nadają się do jedzenia? Jak najbardziej i co ciekawe, można je wykorzystywać w taki sam sposób, jak kurze, używając do potraw w wersji wytrawnej i na słodko. Bażancie jaja są o połowę mniejsze od kurzych, więc trzeba je też krócej gotować, najlepiej 3-6 minut.

Jajka bażanta są uważane za produkt delikatesowy i już na pierwszy rzut okna różnią się wyglądem od kurzych – mają szarą, oliwkowozieloną, a nawet błękitną barwę i ciekawy smak określany jako „bogaty”. Smak gotowanych bażancich jaj jest dość charakterystyczny i wybija się w potrawie.

Jaja bażanta do jedzenia – jak je wykorzystać?

Jak użyć w kuchni jaja bażanta? Jadalne bażancie jajka mogą być stosowane w przepisach na ciasta i desery, ale też do dań smażonych, w sałatkach i do gotowania na twardo. Z jajkami bażanta przygotujecie nietypowe omlety na śniadanie, a nawet ajerkoniak.

Jaj pochodzących od bażanta warto spróbować w wersji gotowanej z ulubionym zimnym sosem, np. tatarskim, musztardowym lub czosnkowym, a na śniadanie przygotować je w wersji sadzonej lub w koszulkach. Ciekawym doświadczeniem kulinarnym może być też spróbowanie jajecznicy z bażancich jaj z dodatkiem cebulki i szczypiorku lub wiosennej sałatki z jajkami na twardo, zielonym ogórkiem, makaronem ryżowym, rzodkiewką i majonezem.