Lekka sałatka koperkowa z cytrusami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekka sałatka koperkowa z cytrusami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
60 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki. Z koperku oderwij końcówki i umieść wszystko w misce z wodą i kostkami lodu na 10 minut. Po tym czasie dokładnie obsusz.

Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - Krok 1

Krok 2

Obierz pomarańczę tak, aby nie było białych błonek i pokrój ją na mniejsze kawałki. Zachowaj sok.

Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z sokiem ze świeżej pomarańczy, a także z olejem.

Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki i podawaj. Sałatka jest doskonałym dodatkiem do ryb z grilla.

Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 13.07.2016

    NOWOSCI PRZYPRAWA Z CYTRYNAMI - SAŁATKA

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekka sałatka koperkowa z cytrusami Lekka sałatka koperkowa z cytrusami

Ekspresowy dodatek do wielu dań. Jeżeli jeszcze nie znasz orzeźwiającej sałatki koperkowej z cytrusami –koniecznie wypróbuj ją w swoim domu. Kruche liście sałaty, pachnący koperek i soczyste owoce decydują o wspaniałym charakterze tej potrawy. Jeżeli myślisz, że jej przygotowanie będzie czasochłonne, mylisz się. Tylko 15 minut dzieli cię od sięgnięcia po miskę z gotową sałatką. Wystarczy, że umyjesz, osuszysz, a następnie podzielisz na mniejsze części sałatę lodową, dodasz posiekany koperek, owoce i gotowe. Aby sałata była jeszcze bardziej ldelikatna i krucha, przed przygotowaniem dania zamocz ją w wodzie i kostkami lodu na ok. 10 minut. Jeżeli chodzi o cytrusy, warto wybrać czerwoną pomarańczę, która stworzy ciekawe połączenie smaków i barw, ale równie dobrze możesz dodać mandarynki czy kawałki grejpfruta.