Lekka sałatka koperkowa z cytrusami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekka sałatka koperkowa z cytrusami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
60 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki. Z koperku oderwij końcówki i umieść wszystko w misce z wodą i kostkami lodu na 10 minut. Po tym czasie dokładnie obsusz.

Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - Krok 1

Krok 2

Obierz pomarańczę tak, aby nie było białych błonek i pokrój ją na mniejsze kawałki. Zachowaj sok.

Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z sokiem ze świeżej pomarańczy, a także z olejem.

Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki i podawaj. Sałatka jest doskonałym dodatkiem do ryb z grilla.

Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 13.07.2016

    NOWOSCI PRZYPRAWA Z CYTRYNAMI - SAŁATKA

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekka sałatka koperkowa z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekka sałatka koperkowa z cytrusami Lekka sałatka koperkowa z cytrusami

Ekspresowy dodatek do wielu dań. Jeżeli jeszcze nie znasz orzeźwiającej sałatki koperkowej z cytrusami –koniecznie wypróbuj ją w swoim domu. Kruche liście sałaty, pachnący koperek i soczyste owoce decydują o wspaniałym charakterze tej potrawy. Jeżeli myślisz, że jej przygotowanie będzie czasochłonne, mylisz się. Tylko 15 minut dzieli cię od sięgnięcia po miskę z gotową sałatką. Wystarczy, że umyjesz, osuszysz, a następnie podzielisz na mniejsze części sałatę lodową, dodasz posiekany koperek, owoce i gotowe. Aby sałata była jeszcze bardziej ldelikatna i krucha, przed przygotowaniem dania zamocz ją w wodzie i kostkami lodu na ok. 10 minut. Jeżeli chodzi o cytrusy, warto wybrać czerwoną pomarańczę, która stworzy ciekawe połączenie smaków i barw, ale równie dobrze możesz dodać mandarynki czy kawałki grejpfruta.