Pieczeń wołowa z winogronami w czerwonymi winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń wołowa z winogronami w czerwonymi winie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 szklanka

1 kilogram

150 gramów

2 kilogramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i ścięgien, po czym uformuj przy pomocy sznurka.

Krok 2

Zalej winem, dodaj gałązkę tymianku. Trzymaj w zlewie 2 dni, często obracając.

Krok 3

Stop słoninę i obsmaż na niej pieczeń.

Krok 4

Podlewaj winem i duś z dodatkiem tymianku. Uzupełniaj sos wodą.

Krok 5

Winogrona przekrój na połówki i obsmaż na maśle*. Połącz z sosem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń wołowa z winogronami w czerwonymi winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń wołowa z winogronami w czerwonymi winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń wołowa z winogronami w czerwonymi winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń wołowa z winogronami w czerwonymi winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń wołowa z winogronami w czerwonymi winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń wołowa z winogronami w czerwonymi winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń wołowa z winogronami w czerwonymi winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń wołowa z winogronami w czerwonymi winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Murzynek z powidłami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej