Pieczeń wołowa z winogronami w czerwonymi winie
średnie
5 osób zapisało

Składniki
1 pęczek
1 szklanka
1 kilogram
150 gramów
2 kilogramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i ścięgien, po czym uformuj przy pomocy sznurka.
Krok 2
Zalej winem, dodaj gałązkę tymianku. Trzymaj w zlewie 2 dni, często obracając.
Krok 3
Stop słoninę i obsmaż na niej pieczeń.
Krok 4
Podlewaj winem i duś z dodatkiem tymianku. Uzupełniaj sos wodą.
Krok 5
Winogrona przekrój na połówki i obsmaż na maśle*. Połącz z sosem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej


























