Pieczeń wołowa z winogronami w czerwonymi winie
średnie
5 osób zapisało

Składniki
1 pęczek
1 szklanka
1 kilogram
150 gramów
2 kilogramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i ścięgien, po czym uformuj przy pomocy sznurka.
Krok 2
Zalej winem, dodaj gałązkę tymianku. Trzymaj w zlewie 2 dni, często obracając.
Krok 3
Stop słoninę i obsmaż na niej pieczeń.
Krok 4
Podlewaj winem i duś z dodatkiem tymianku. Uzupełniaj sos wodą.
Krok 5
Winogrona przekrój na połówki i obsmaż na maśle*. Połącz z sosem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej