
Składniki
650 gramów
1 szklanka
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj. Odcedź i odstaw do przestygnięcia, po czym przeciśnij przez praskę.
Krok 2
Do ziemniaków dodaj jajko, mąki, gałkę, sól oraz pieprz. Wyrób na jednolita masę.
Krok 3
Z ciasta formuj małe kulki.
Krok 4
W garnku rozgrzej tyle oleju, by wrzucone kulki były całkowicie zanurzone.
Krok 5
Smaż partiami, wyciągaj kulki na bieżąco, żeby nie zdążyły popękać. Gotowe podawaj do dań mięsnych lub do ciepłej kolacji.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej