
Składniki
650 gramów
1 szklanka
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj. Odcedź i odstaw do przestygnięcia, po czym przeciśnij przez praskę.
Krok 2
Do ziemniaków dodaj jajko, mąki, gałkę, sól oraz pieprz. Wyrób na jednolita masę.
Krok 3
Z ciasta formuj małe kulki.
Krok 4
W garnku rozgrzej tyle oleju, by wrzucone kulki były całkowicie zanurzone.
Krok 5
Smaż partiami, wyciągaj kulki na bieżąco, żeby nie zdążyły popękać. Gotowe podawaj do dań mięsnych lub do ciepłej kolacji.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej