
Składniki
650 gramów
1 szklanka
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj. Odcedź i odstaw do przestygnięcia, po czym przeciśnij przez praskę.
Krok 2
Do ziemniaków dodaj jajko, mąki, gałkę, sól oraz pieprz. Wyrób na jednolita masę.
Krok 3
Z ciasta formuj małe kulki.
Krok 4
W garnku rozgrzej tyle oleju, by wrzucone kulki były całkowicie zanurzone.
Krok 5
Smaż partiami, wyciągaj kulki na bieżąco, żeby nie zdążyły popękać. Gotowe podawaj do dań mięsnych lub do ciepłej kolacji.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej

























