Duffinki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duffinki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

650 gramów

1 szklanka

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj. Odcedź i odstaw do przestygnięcia, po czym przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Do ziemniaków dodaj jajko, mąki, gałkę, sól oraz pieprz. Wyrób na jednolita masę.

Krok 3

Z ciasta formuj małe kulki.

Krok 4

W garnku rozgrzej tyle oleju, by wrzucone kulki były całkowicie zanurzone.

Krok 5

Smaż partiami, wyciągaj kulki na bieżąco, żeby nie zdążyły popękać. Gotowe podawaj do dań mięsnych lub do ciepłej kolacji.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duffinki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej