
Składniki
1 łyżka
10 plastrów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
3 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
5 sztuk
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i osusz. Czosnek obierz. Oba składniki zmiel dwukrotnie w maszynce. Dodaj przyprawy oraz wodę i wymieszaj.
Krok 2
Z masy uformuj 10 paluszków.
Krok 3
Panieruj je w tartej bułce i gotowe ułóż na plasterku boczku. Połóż na wysmarowanej tłuszczem blasze.
Krok 4
Wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 35 minut.
Krok 5
Jabłka obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne i po 20 minutach ułóż je na blasze między paluszkami. Posyp obficie majerankiem. Danie jest gotowe, gdy mięso i jabłka równomiernie się zrumienią.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej