Gicz cielęca w kapuście kiszonej - Zobacz na przepisy.pl

Gicz cielęca w kapuście

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3

1 kilogram

1 kilogram

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 szczypty

2 łyżki

1 szklanka

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

2 ziarna

1 pęczek

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i osuszone mięso natrzyj przyprawą Knorr i skrop oliwą. Piecz ok. 2 godzin w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku. W trakcie pieczenia mięso polewaj piwem.

Krok 2

Do garnka włóż kiszoną kapustę, dodaj szklankę soku jabłkowego i 1/2 bulionetki Knorr. Listki laurowe, goździki i ziele angielskie zawiń w gazę, zwiąż (powstanie sakiewka)i wrzuć do kapusty - duś przez godzinę na małym ogniu pod przykryciem, na 10 minut przed końcem dodaj umyte, obrane i posiekane na cząstki jabłka.

Krok 3

Połowę umytych ziemniaków ugotuj w mundurkach, obierz, ostudź i zmiel. Pozostałą część obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz ziemniaczane masy, wbij jajka, dodaj pokruszoną kostkę Knorr, posiekaną natkę pietruszki - wymieszaj.

Krok 4

Z powstałego ciasta formuj w mące kulki, jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj 3 - 4 łyżki mąki pszennej lub 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem 1/2 bulionetki Knorr przez 5 minut.

Krok 5

Ugotowane wyjmuj łyżką cedzakową. Na półmisku ułóż mięso i kapustę. Pyzy podawaj w miseczce obok.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gicz cielęca w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gicz cielęca w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gicz cielęca w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gicz cielęca w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gicz cielęca w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gicz cielęca w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gicz cielęca w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gicz cielęca w kapuścieGicz cielęca w kapuście

Wyrazisty smak mięsa, połączony z dobrze doprawioną kiszoną kapustą, to propozycja dla osób lubiących cielęcinę pod różnymi postaciami. Gicz cielęca w tej wersji sprawdzi się jako wyśmienite danie główne, świetne do zaserwowania podczas uroczystego obiadu, ale też na co dzień. Jej przygotowanie należy rozpocząć od oczyszczenia i zamarynowania mięsa, które dzięki przyprawom staje się delikatnie pikantne. Do kapusty duszonej z dużą ilością ziół dodaje się też sok jabłkowy i jabłka, dzięki czemu staje się słodko-kwaśna i intensywnie pachnie. Dopełnieniem całości są pyzy ziemniaczane, których łagodny smak świetnie kontrastuje z pikantnym mięsem i kiszoną kapustą. Potrawę możesz ponadto posypać świeżym rozmarynem lub tymiankiem. Dodatkiem do giczy cielęcej w kapuście mogą być również gotowane ziemniaki lub kopytka. Mięso ułożone na kapuście warto ozdobić ćwiartkami jabłka lub natką pietruszki. Sprawdź, jak przygotować to smaczne mięsne danie. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem i podziel się opinią.