Gicz cielęca w kapuście

Autor: garlic garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 szklanka

4 łyżki

1 sztuka

2 szczypty

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

1 pęczek

1 łyżka

2 sztuki

2 ziarna

1 kilogram

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i osuszone mięso natrzyj przyprawą Knorr i skrop oliwą. Piecz ok. 2 godzin w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku. W trakcie pieczenia mięso polewaj piwem.

Krok 2

Do garnka włóż kiszoną kapustę, dodaj szklankę soku jabłkowego i 1/2 bulionetki Knorr. Listki laurowe, goździki i ziele angielskie zawiń w gazę, zwiąż (powstanie sakiewka)i wrzuć do kapusty - duś przez godzinę na małym ogniu pod przykryciem, na 10 minut przed końcem dodaj umyte, obrane i posiekane na cząstki jabłka.

Krok 3

Połowę umytych ziemniaków ugotuj w mundurkach, obierz, ostudź i zmiel. Pozostałą część obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz ziemniaczane masy, wbij jajka, dodaj pokruszoną kostkę Knorr, posiekaną natkę pietruszki - wymieszaj.

Krok 4

Z powstałego ciasta formuj w mące kulki, jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj 3 - 4 łyżki mąki pszennej lub 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem 1/2 bulionetki Knorr przez 5 minut.

Krok 5

Ugotowane wyjmuj łyżką cedzakową. Na półmisku ułóż mięso i kapustę. Pyzy podawaj w miseczce obok.

0

Opinie o przepisie

1 osoba ogląda przepis:
Ciasto orzechowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gicz cielęca w kapuścieGicz cielęca w kapuście

Wyrazisty smak mięsa, połączony z dobrze doprawioną kiszoną kapustą, to propozycja dla osób lubiących cielęcinę pod różnymi postaciami. Gicz cielęca w tej wersji sprawdzi się jako wyśmienite danie główne, świetne do zaserwowania podczas uroczystego obiadu, ale też na co dzień. Jej przygotowanie należy rozpocząć od oczyszczenia i zamarynowania mięsa, które dzięki przyprawom staje się delikatnie pikantne. Do kapusty duszonej z dużą ilością ziół dodaje się też sok jabłkowy i jabłka, dzięki czemu staje się słodko-kwaśna i intensywnie pachnie. Dopełnieniem całości są pyzy ziemniaczane, których łagodny smak świetnie kontrastuje z pikantnym mięsem i kiszoną kapustą. Potrawę możesz ponadto posypać świeżym rozmarynem lub tymiankiem. Dodatkiem do giczy cielęcej w kapuście mogą być również gotowane ziemniaki lub kopytka. Mięso ułożone na kapuście warto ozdobić ćwiartkami jabłka lub natką pietruszki. Sprawdź, jak przygotować to smaczne mięsne danie. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem i podziel się opinią.