Gicz cielęca w kapuście kiszonej - Zobacz na przepisy.pl pixel

Gicz cielęca w kapuście

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3

1 kilogram

1 kilogram

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 szczypty

2 łyżki

1 szklanka

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

2 ziarna

1 pęczek

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i osuszone mięso natrzyj przyprawą Knorr i skrop oliwą. Piecz ok. 2 godzin w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku. W trakcie pieczenia mięso polewaj piwem.

Krok 2

Do garnka włóż kiszoną kapustę, dodaj szklankę soku jabłkowego i 1/2 bulionetki Knorr. Listki laurowe, goździki i ziele angielskie zawiń w gazę, zwiąż (powstanie sakiewka)i wrzuć do kapusty - duś przez godzinę na małym ogniu pod przykryciem, na 10 minut przed końcem dodaj umyte, obrane i posiekane na cząstki jabłka.

Krok 3

Połowę umytych ziemniaków ugotuj w mundurkach, obierz, ostudź i zmiel. Pozostałą część obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz ziemniaczane masy, wbij jajka, dodaj pokruszoną kostkę Knorr, posiekaną natkę pietruszki - wymieszaj.

Krok 4

Z powstałego ciasta formuj w mące kulki, jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj 3 - 4 łyżki mąki pszennej lub 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem 1/2 bulionetki Knorr przez 5 minut.

Krok 5

Ugotowane wyjmuj łyżką cedzakową. Na półmisku ułóż mięso i kapustę. Pyzy podawaj w miseczce obok.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gicz cielęca w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gicz cielęca w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gicz cielęca w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gicz cielęca w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gicz cielęca w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gicz cielęca w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gicz cielęca w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gicz cielęca w kapuście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Sos do kebaba, pikantny
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gicz cielęca w kapuścieGicz cielęca w kapuście

Wyrazisty smak mięsa, połączony z dobrze doprawioną kiszoną kapustą, to propozycja dla osób lubiących cielęcinę pod różnymi postaciami. Gicz cielęca w tej wersji sprawdzi się jako wyśmienite danie główne, świetne do zaserwowania podczas uroczystego obiadu, ale też na co dzień. Jej przygotowanie należy rozpocząć od oczyszczenia i zamarynowania mięsa, które dzięki przyprawom staje się delikatnie pikantne. Do kapusty duszonej z dużą ilością ziół dodaje się też sok jabłkowy i jabłka, dzięki czemu staje się słodko-kwaśna i intensywnie pachnie. Dopełnieniem całości są pyzy ziemniaczane, których łagodny smak świetnie kontrastuje z pikantnym mięsem i kiszoną kapustą. Potrawę możesz ponadto posypać świeżym rozmarynem lub tymiankiem. Dodatkiem do giczy cielęcej w kapuście mogą być również gotowane ziemniaki lub kopytka. Mięso ułożone na kapuście warto ozdobić ćwiartkami jabłka lub natką pietruszki. Sprawdź, jak przygotować to smaczne mięsne danie. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem i podziel się opinią.