Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym
łatwe
236 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
50 gramów
1 sztuka
150 gramów
3 łyżki
150 gramów
2 łyżki
2 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżka
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rozgrzanym do 200°C piekarniku umieść zawinięte w folię aluminiową paprykę i czosnek. Warzywa piecz ok. 20 minut, aż zmiękną. Odstaw do wystudzenia. Obierz je ze skórki. Z papryki usuń pestki. Obrane ząbki czosnku rozgnieć na miazgę. Posiekaj natkę kolendry. Dymkę pokrój w drobną kosteczkę, a szczypior posiekaj.

Krok 2
Roztrzep jajko, dodaj łyżkę przyprawy Adobo Knorr, łyżeczkę soli oraz dwa rozgniecione ząbki czosnku.

Krok 3
Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy, zeszklij dymkę i dodaj do niej pomidory z puszki, pozostałą część przyprawy Adobo Knorr, czosnek oraz paprykę. Całość gotuj przez 3–4 minuty, a potem dopraw do smaku solą i cukrem. Wszystko rozdrobnij w kielichu miksera. Dip połącz z posiekaną natką kolendry, szczypiorem oraz ketchupem. Wstaw do lodówki.

Krok 4
Cukinię przekrój na cztery części i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój warzywo na grube frytki. Kawałki cukinii oprósz mąką i zanurz w jajku oraz panieruj w bułce tartej. Cukinię usmaż na patelni na głębokim tłuszczu. Złote kawałki warzywa przełóż na pergamin, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 5
Gotowe frytki podawaj z dipem paprykowym.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować również frytki z batatów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym
Frytki z cukinii łamią stereotyp, że frytki robi się tylko z ziemniaków. Można je też przecież przygotować z innych warzyw. A frytki z cukinii to strzał w dziesiątkę! Obtoczone w jajku i panierowane w bułce tartej będą smaczne. W połączeniu z dipem pomidorowo-paprykowym stworzą danie, od którego trudno się będzie oderwać.
Dla kogo?
Dla każdego, kto chce się przekonać, że frytki z cukinii też są smaczne. Dorównują ziemniaczanym!
Na jaką okazję?
Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym to pomysł zarówno na obiad Do seansu filmowego będą w sam raz.
Czy wiesz, że?
Bułka tarta panko ma tę przewagę nad zwykłą, że nie jest tak drobna, dzięki czemu wchłania mniej tłuszczu. Dłużej też pozostaje chrupiąca.
Dla urozmaicenia:
Przepis możesz wypróbować nie tylko z cukinią. Bataty sprawdzą się w tej roli znakomicie!