Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

63 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

150 gramów

3 łyżki

150 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżka

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rozgrzanym do 200°C piekarniku umieść zawinięte w folię aluminiową paprykę i czosnek. Warzywa piecz ok. 20 minut, aż zmiękną. Odstaw do wystudzenia. Obierz je ze skórki. Z papryki usuń pestki. Obrane ząbki czosnku rozgnieć na miazgę. Posiekaj natkę kolendry. Dymkę pokrój w drobną kosteczkę, a szczypior posiekaj.

Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - Krok 1

Krok 2

Roztrzep jajko, dodaj łyżkę przyprawy Adobo Knorr, łyżeczkę soli oraz dwa rozgniecione ząbki czosnku.

Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy, zeszklij dymkę i dodaj do niej pomidory z puszki, pozostałą część przyprawy Adobo Knorr, czosnek oraz paprykę. Całość gotuj przez 3–4 minuty, a potem dopraw do smaku solą i cukrem. Wszystko rozdrobnij w kielichu miksera. Dip połącz z posiekaną natką kolendry, szczypiorem oraz ketchupem. Wstaw do lodówki.

Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - Krok 3

Krok 4

Cukinię przekrój na cztery części i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój warzywo na grube frytki. Kawałki cukinii oprósz mąką i zanurz w jajku oraz panieruj w bułce tartej. Cukinię usmaż na patelni na głębokim tłuszczu. Złote kawałki warzywa przełóż na pergamin, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - Krok 4

Krok 5

Gotowe frytki podawaj z dipem paprykowym.

Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować również frytki z batatów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym

Frytki z cukinii łamią stereotyp, że frytki robi się tylko z ziemniaków. Można je też przecież przygotować z innych warzyw. A frytki z cukinii to strzał w dziesiątkę! Obtoczone w jajku i panierowane w bułce tartej będą smaczne. W połączeniu z dipem pomidorowo-paprykowym stworzą danie, od którego trudno się będzie oderwać.

Dla kogo?

Dla każdego, kto chce się przekonać, że frytki z cukinii też są smaczne. Dorównują ziemniaczanym! 

Na jaką okazję?

Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym to pomysł zarówno na obiad Do seansu filmowego będą w sam raz.

Czy wiesz, że?

Bułka tarta panko ma tę przewagę nad zwykłą, że nie jest tak drobna, dzięki czemu wchłania mniej tłuszczu. Dłużej też pozostaje chrupiąca.

Dla urozmaicenia:

Przepis możesz wypróbować nie tylko z cukinią. Bataty sprawdzą się w tej roli znakomicie!