Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
50 gramów
1 sztuka
150 gramów
3 łyżki
150 gramów
2 łyżki
2 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżka
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rozgrzanym do 200°C piekarniku umieść zawinięte w folię aluminiową paprykę i czosnek. Warzywa piecz ok. 20 minut, aż zmiękną. Odstaw do wystudzenia. Obierz je ze skórki. Z papryki usuń pestki. Obrane ząbki czosnku rozgnieć na miazgę. Posiekaj natkę kolendry. Dymkę pokrój w drobną kosteczkę, a szczypior posiekaj.
Krok 2
Roztrzep jajko, dodaj łyżkę przyprawy Adobo Knorr, łyżeczkę soli oraz dwa rozgniecione ząbki czosnku.
Krok 3
Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy, zeszklij dymkę i dodaj do niej pomidory z puszki, pozostałą część przyprawy Adobo Knorr, czosnek oraz paprykę. Całość gotuj przez 3–4 minuty, a potem dopraw do smaku solą i cukrem. Wszystko rozdrobnij w kielichu miksera. Dip połącz z posiekaną natką kolendry, szczypiorem oraz ketchupem. Wstaw do lodówki.
Krok 4
Cukinię przekrój na cztery części i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój warzywo na grube frytki. Kawałki cukinii oprósz mąką i zanurz w jajku oraz panieruj w bułce tartej. Cukinię usmaż na patelni na głębokim tłuszczu. Złote kawałki warzywa przełóż na pergamin, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 5
Gotowe frytki podawaj z dipem paprykowym.
Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować również frytki z batatów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym
Frytki z cukinii łamią stereotyp, że frytki robi się tylko z ziemniaków. Można je też przecież przygotować z innych warzyw. A frytki z cukinii to strzał w dziesiątkę! Obtoczone w jajku i panierowane w bułce tartej będą smaczne. W połączeniu z dipem pomidorowo-paprykowym stworzą danie, od którego trudno się będzie oderwać.
Dla kogo?
Dla każdego, kto chce się przekonać, że frytki z cukinii też są smaczne. Dorównują ziemniaczanym!
Na jaką okazję?
Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym to pomysł zarówno na obiad Do seansu filmowego będą w sam raz.
Czy wiesz, że?
Bułka tarta panko ma tę przewagę nad zwykłą, że nie jest tak drobna, dzięki czemu wchłania mniej tłuszczu. Dłużej też pozostaje chrupiąca.
Dla urozmaicenia:
Przepis możesz wypróbować nie tylko z cukinią. Bataty sprawdzą się w tej roli znakomicie!