Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

150 gramów

3 łyżki

150 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżka

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rozgrzanym do 200°C piekarniku umieść zawinięte w folię aluminiową paprykę i czosnek. Warzywa piecz ok. 20 minut, aż zmiękną. Odstaw do wystudzenia. Obierz je ze skórki. Z papryki usuń pestki. Obrane ząbki czosnku rozgnieć na miazgę. Posiekaj natkę kolendry. Dymkę pokrój w drobną kosteczkę, a szczypior posiekaj.

Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - Krok 1

Krok 2

Roztrzep jajko, dodaj łyżkę przyprawy Adobo Knorr, łyżeczkę soli oraz dwa rozgniecione ząbki czosnku.

Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy, zeszklij dymkę i dodaj do niej pomidory z puszki, pozostałą część przyprawy Adobo Knorr, czosnek oraz paprykę. Całość gotuj przez 3–4 minuty, a potem dopraw do smaku solą i cukrem. Wszystko rozdrobnij w kielichu miksera. Dip połącz z posiekaną natką kolendry, szczypiorem oraz ketchupem. Wstaw do lodówki.

Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - Krok 3

Krok 4

Cukinię przekrój na cztery części i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój warzywo na grube frytki. Kawałki cukinii oprósz mąką i zanurz w jajku oraz panieruj w bułce tartej. Cukinię usmaż na patelni na głębokim tłuszczu. Złote kawałki warzywa przełóż na pergamin, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - Krok 4

Krok 5

Gotowe frytki podawaj z dipem paprykowym.

Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować również frytki z batatów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym

Frytki z cukinii łamią stereotyp, że frytki robi się tylko z ziemniaków. Można je też przecież przygotować z innych warzyw. A frytki z cukinii to strzał w dziesiątkę! Obtoczone w jajku i panierowane w bułce tartej będą smaczne. W połączeniu z dipem pomidorowo-paprykowym stworzą danie, od którego trudno się będzie oderwać.

Dla kogo?

Dla każdego, kto chce się przekonać, że frytki z cukinii też są smaczne. Dorównują ziemniaczanym! 

Na jaką okazję?

Frytki z cukinii z dipem pomidorowo-paprykowym to pomysł zarówno na obiad Do seansu filmowego będą w sam raz.

Czy wiesz, że?

Bułka tarta panko ma tę przewagę nad zwykłą, że nie jest tak drobna, dzięki czemu wchłania mniej tłuszczu. Dłużej też pozostaje chrupiąca.

Dla urozmaicenia:

Przepis możesz wypróbować nie tylko z cukinią. Bataty sprawdzą się w tej roli znakomicie!