
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
120 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
30 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie kotletów z cukinii i mięsa mielonego zacznij od warzyw. Pokrój cukinię oraz paprykę w drobną kostkę.

Krok 2
Sięgnij po dużą miskę, w której przygotujesz mięso na kotlety. Zacznij od wsypania do niej zawartości opakowania Knorr Fix Soczyste Mielone. Zalej ją 120 mililitrami wrzątku. Wymieszaj składniki i odstaw na około 5 minut, żeby mieszanina wystygła.

Krok 3
Po tym czasie wrzuć do miski 500 gramów wołowego mięsa mielonego i wymieszaj. Dorzuć także pokrojoną cukinię i paprykę i ponownie wymieszaj tak, aby składniki równomiernie rozłożyły się w masie. Podziel ją na mniejsze porcje (około 100 gramów każda) i uformuj z nich dłońmi kotleciki.

Krok 4
Wysyp do miski lub głębokiego talerza 30 gramów bułki tartej. Dokładniej obtocz w niej z wszystkich stron każdy kotlet. Rozgrzej na patelni 50 mililitrów oleju. Smaż na nim kotlety z cukinią na wolnym ogniu – po 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.

Krok 5
Przełóż kotlety do brytfanki lub innego naczynia żaroodpornego. Piecz je w rozgrzanym piekarniku przez około 5 minut. Gotowe!


Dobra rada:
Podawaj kotlety z cukinii z ziemniakami, ulubioną surówką lub sałatą z dressingiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Soczyste kotlety z cukinią
Rumiane i soczyste kotlety mielone są dobrze znane wszystkim miłośnikom tradycyjnej, domowej kuchni. Ogromnym atutem tego dania jest fakt, że można je w prosty sposób modyfikować. Kotlety nie muszą składać się wyłącznie z mięsa. Dodaj do nich cukinię oraz paprykę, a przekonasz się, że soczyste kotlety będą smakować jeszcze lepiej!
Dla kogo?
Jeśli szukasz uniwersalnych dań, które posmakują całej rodzinie, wypróbuj przepis na soczyste kotlety z cukinią. Zarówno najmłodsi, jak i nieco starsi smakosze polubią kotlety z cukinii z mięsem mielonym.
Na jaką okazję?
Codzienne obiady wcale nie muszą być nudne – kotlety z cukinii i mięsa mielonego są na to dowodem! Wykorzystaj warzywny akcent, by skosztować czegoś innego. Soczyste kotlety z cukinią nie są skomplikowane, a ich przyrządzenia nie trzeba planować z dużym wyprzedzeniem.
Czy wiesz, że?
Jeśli masz ochotę urozmaicić przepis na kotlety z cukinią, mięso wołowe możesz zamienić na mieszankę wołowiny i wieprzowiny. Z mięsem mielonym z indyka soczyste kotlety z cukinią też będą smakować wyśmienicie.
Dla urozmaicenia:
Do soczystych kotletów z cukinią i mięsem mielonym pasuje większość klasycznych dodatków. Podawaj je z mizerią albo tartymi buraczkami.