Soczyste burgery z warzyw strączkowych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczyste burgery z warzyw strączkowych

NOWY PRZEPIS

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

64 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

120 gramów

1 opakowanie

50 gramów

50 gramów

50 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czerwoną fasolę i ciecierzycę odcedź na sicie, przełóż do miski, dodaj fix i dokładnie wymieszaj.

Soczyste burgery z warzyw strączkowych - Krok 1

Krok 2

Dodaj wodę i wszystko razem z burakiem ćwikłowym ze słoika i orzeszkami ziemnymi zmiel blenderem lub rozdrobnij w kielichu miksera.

Soczyste burgery z warzyw strączkowych - Krok 2

Krok 3

Z masy uformuj okrągłe burgery grubości 2cm i średnicy około 6cm .Burgery smaż na grillu lub patelni, z obu stron po 2-3 minuty.

Soczyste burgery z warzyw strączkowych - Krok 3

Krok 4

Burgery smaż na grillu lub patelni, z obu stron po 2-3 minuty.

Soczyste burgery z warzyw strączkowych - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gotowe burgery podawaj pomiędzy opieczonymi bułkami z serem, ulubionym dressingiem z sałatą, pomidorami i piklami.

3

Opinie o przepisie

  • Anna Jezierska

    Anna Jezierska , 17.02.2022

    Wyglądają pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 19.01.2022

    Super pomysł na wege burgery. Fasola, burak idealne połączenie. Jak szybko się je robi :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 19.01.2022

    Świetnie pasują do podkarpackich proziaków.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczyste burgery z warzyw strączkowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczyste burgery z warzyw strączkowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczyste burgery z warzyw strączkowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczyste burgery z warzyw strączkowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczyste burgery z warzyw strączkowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczyste burgery z warzyw strączkowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczyste burgery z warzyw strączkowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczyste burgery z warzyw strączkowych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczyste burgery z warzyw strączkowychSoczyste burgery z warzyw strączkowych

Jeśli burger, to koniecznie z wołowiną? Nie możemy się z tym zgodzić, ponieważ wegetariańskie i wegańskie warianty też smakują pierwszorzędnie. W dodatku można przyrządzać je na tyle smacznych sposobów i z tak różnorodnych składników, że prędko nie zatęsknisz na klasycznym mięsnym wydaniem. Tym razem w wegańskich burgerach to strączki grają pierwsze skrzypce!

Dla kogo?

Przepisami wegetariańskimi i wegańskimi powinni zainteresować się wszyscy kreatywni kucharze. Nie trzeba rezygnować na stałe z jedzenia mięsa, by docenić smak domowych burgerów z warzyw strączkowych, ale kto wie? Może będzie to pierwszy krok do ograniczenia w diecie produktów pochodzenia zwierzęcego?

Na jaką okazję?

Zaserwuj znajomym soczyste burgery z warzyw strączkowych podczas najbliższej imprezy. Taka przekąska nie tylko ich zaskoczy, ale przede wszystkim nasyci, więc wspólna zabawa będzie mogła potrwać naprawdę długo.

Czy wiesz, że?

Do smażenia warzywnych burgerów użyj patelni grillowej.

Dla urozmaicenia:

Burgery ze strączków możesz podawać w bułce, ale nie musisz. Świetnie sprawdzą się po prostu jako warzywne kotlety wege, serwowane w porze obiadu z hojną porcją sałatki ze świeżych warzyw i kiełków.