Składniki
150 gramów
120 gramów
1 opakowanie
50 gramów
50 gramów
50 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sito – odcedź na nim 150 gramów czerwonej fasoli i 120 gramów ciecierzycy z puszki. Przełóż je do miski. Dodaj do nich zawartość opakowania Knorr Fix Soczyste burgery i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Do miski dolej 50 mililitrów wody, wsyp także po 50 gramów orzeszków ziemnych i buraków ćwikłowych. Teraz przyda ci się blender – zmiel nim wszystkie składniki znajdujące się w misce. Możesz też użyć miksera. Wystarczy, że przesypiesz zawartość miski do kielicha. Masa powinna mieć konsystencję, z której da się uformować burgerowe placki.
Krok 3
Przełóż masę na talerz lub arkusz papieru do pieczenia. Podziel ją na równe porcje i uformuj z niej okrągłe burgery o grubości 2 centymetry i średnicy około 6 centymetrów.
Krok 4
Rozgrzej grill lub patelnię. Smaż na niej burgery z obu stron po 2-3 minuty. Placki powinny w tym czasie nabrać brązowo-bordowego koloru.
Dobra rada:
Gotowe burgery podawaj pomiędzy opieczonymi bułkami (np. maślanymi lub grahamkami) z serem, a także z pomidorami, piklami, dowolnym sosem lub ulubionym dressingiem z sałatą. Jeśli zależy Ci na tym, aby danie było całkowicie wegańskie, zamiast tradycyjnej goudy użyj roślinnej alternatywy sera.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Knorr Fix Soczyste Burgery
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczyste burgery z warzyw strączkowych
Jeśli burger, to koniecznie z wołowiną? Nie możemy się z tym zgodzić, ponieważ wegetariańskie i wegańskie warianty też smakują pierwszorzędnie. W dodatku można przyrządzać je na tyle smacznych sposobów i z tak różnorodnych składników, że prędko nie zatęsknisz za klasycznym mięsnym wydaniem. Tym razem w wegańskich burgerach to strączki grają pierwsze skrzypce!
Dla kogo?
Przepisami wegetariańskimi i wegańskimi powinni zainteresować się wszyscy kreatywni kucharze. Nie trzeba rezygnować na stałe z jedzenia mięsa, by docenić smak domowych burgerów z warzyw strączkowych, ale kto wie? Może będzie to pierwszy krok do ograniczenia w diecie produktów pochodzenia zwierzęcego?
Na jaką okazję?
Zaserwuj znajomym soczyste burgery z warzyw strączkowych podczas najbliższej imprezy. Taka przekąska nie tylko ich zaskoczy, ale przede wszystkim nasyci, więc wspólna zabawa będzie mogła potrwać naprawdę długo.
Czy wiesz, że?
Do smażenia warzywnych burgerów ze strączków możesz użyć nie tylko grilla lub patelni, ale także… Patelni grillowej. Jej dno z rowkami gwarantuje, że zbędny tłuszcz spłynie, zamiast wsiąknąć w Twoje burgery.
Dla urozmaicenia:
Burgery ze strączków możesz podawać w bułce, ale nie musisz. Świetnie sprawdzą się po prostu jako warzywne kotlety wege. Zaserwuj je w porze obiadu z hojną porcją sałatki ze świeżych warzyw. Możesz też posypać je ulubionym rodzajem kiełków.