Soczyste burgery z warzyw strączkowych
NOWY PRZEPIS
łatwe
57 osób zapisało

Składniki
150 gramów
120 gramów
1 opakowanie
50 gramów
50 gramów
50 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sito – odcedź na nim 150 gramów czerwonej fasoli i 120 gramów ciecierzycy z puszki. Przełóż je do miski. Dodaj do nich zawartość opakowania Knorr Fix Soczyste burgery i dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Do miski dolej 50 mililitrów wody, wsyp także po 50 gramów orzeszków ziemnych i buraków ćwikłowych. Teraz przyda ci się blender – zmiel nim wszystkie składniki znajdujące się w misce. Możesz też użyć miksera. Wystarczy, że przesypiesz zawartość miski do kielicha. Masa powinna mieć konsystencję, z której da się uformować burgerowe placki.

Krok 3
Przełóż masę na talerz lub arkusz papieru do pieczenia. Podziel ją na równe porcje i uformuj z niej okrągłe burgery o grubości 2 centymetry i średnicy około 6 centymetrów.

Krok 4
Rozgrzej grill lub patelnię. Smaż na niej burgery z obu stron po 2-3 minuty. Placki powinny w tym czasie nabrać brązowo-bordowego koloru.


Dobra rada:
Gotowe burgery podawaj pomiędzy opieczonymi bułkami (np. maślanymi lub grahamkami) z serem, a także z pomidorami, piklami, dowolnym sosem lub ulubionym dressingiem z sałatą. Jeśli zależy Ci na tym, aby danie było całkowicie wegańskie, zamiast tradycyjnej goudy użyj roślinnej alternatywy sera.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Knorr Fix Soczyste Burgery
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczyste burgery z warzyw strączkowych
Jeśli burger, to koniecznie z wołowiną? Nie możemy się z tym zgodzić, ponieważ wegetariańskie i wegańskie warianty też smakują pierwszorzędnie. W dodatku można przyrządzać je na tyle smacznych sposobów i z tak różnorodnych składników, że prędko nie zatęsknisz za klasycznym mięsnym wydaniem. Tym razem w wegańskich burgerach to strączki grają pierwsze skrzypce!
Dla kogo?
Przepisami wegetariańskimi i wegańskimi powinni zainteresować się wszyscy kreatywni kucharze. Nie trzeba rezygnować na stałe z jedzenia mięsa, by docenić smak domowych burgerów z warzyw strączkowych, ale kto wie? Może będzie to pierwszy krok do ograniczenia w diecie produktów pochodzenia zwierzęcego?
Na jaką okazję?
Zaserwuj znajomym soczyste burgery z warzyw strączkowych podczas najbliższej imprezy. Taka przekąska nie tylko ich zaskoczy, ale przede wszystkim nasyci, więc wspólna zabawa będzie mogła potrwać naprawdę długo.
Czy wiesz, że?
Do smażenia warzywnych burgerów ze strączków możesz użyć nie tylko grilla lub patelni, ale także… Patelni grillowej. Jej dno z rowkami gwarantuje, że zbędny tłuszcz spłynie, zamiast wsiąknąć w Twoje burgery.
Dla urozmaicenia:
Burgery ze strączków możesz podawać w bułce, ale nie musisz. Świetnie sprawdzą się po prostu jako warzywne kotlety wege. Zaserwuj je w porze obiadu z hojną porcją sałatki ze świeżych warzyw. Możesz też posypać je ulubionym rodzajem kiełków.