Sałatka cytrynowa z miętą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka cytrynowa z miętą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

0.5 opakowania

2 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę lodową porwij na mniejsze części i włóż do miski.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 1

Krok 2

Ogórka pokrój w półplasterki, paprykę w paski, a oliwki przekrój na pół. Przełóż wszystko do miski.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 2

Krok 3

Cytrynę obierz tak, aby nie było białych błonek i pokrój ją na mniejsze kawałki. Zachowaj powstały podczas krojenia sok.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 3

Krok 4

Oliwę wymieszaj z sokiem cytrynowym, rozgniecionym czosnkiem i sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 4

Krok 5

Miętę porwij na mniejsze kawałki i połącz wszystkie składniki. Sałatkę podawaj z kawałkami sera feta. Jest ona doskonałym dodatkiem do smażonych lub gotowanych ryb.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka fusilli
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka cytrynowa z miętą Sałatka cytrynowa z miętą

Czy próbowałaś już sałatki cytrynowej z miętą? To talerz pełen orzeźwiających smaków. Ta pyszna potrawa stanowi doskonały dodatek do smażonych lub pieczonych ryb albo mięs np. z grilla, jednak jeżeli chcesz, oczywiście możesz podawać ją samodzielnie. Soczystą sałatkę o kwaśnym posmaku idealnie przełamuje słona feta, tworząc kompozycję, której nikt się nie oprze. Spróbujesz? Co jest potrzebne, żeby stworzyć to kulinarne arcydzieło? Podstawa to sałata lodowa lub rzymska, świeży ogórek i zielone oliwki. Do tego, dla kontrastu, czerwona papryka i ser feta nadający sałatce słonego smaku. Wszystkie warzywa umyj, osusz i pokrój. Na koniec dodaj cząstki cytryny i świeże listki mięty. Przy krojeniu cytryny pamiętaj, żeby wcześniej oczyścić ją z wszelkich białych błon. Dodatkowo z cytryny wyciśnij sok, który proponujemy wykorzystać jako składnik sosu sałatkowego. Przygotowując go dodaj także ząbek czosnku.