
Składniki
1 sztuka
5 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
0.5 opakowania
2 sztuki
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatę lodową porwij na mniejsze części i włóż do miski.

Krok 2
Ogórka pokrój w półplasterki, paprykę w paski, a oliwki przekrój na pół. Przełóż wszystko do miski.

Krok 3
Cytrynę obierz tak, aby nie było białych błonek i pokrój ją na mniejsze kawałki. Zachowaj powstały podczas krojenia sok.

Krok 4
Oliwę wymieszaj z sokiem cytrynowym, rozgniecionym czosnkiem i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5
Miętę porwij na mniejsze kawałki i połącz wszystkie składniki. Sałatkę podawaj z kawałkami sera feta. Jest ona doskonałym dodatkiem do smażonych lub gotowanych ryb.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka cytrynowa z miętą
Czy próbowałaś już sałatki cytrynowej z miętą? To talerz pełen orzeźwiających smaków. Ta pyszna potrawa stanowi doskonały dodatek do smażonych lub pieczonych ryb albo mięs np. z grilla, jednak jeżeli chcesz, oczywiście możesz podawać ją samodzielnie. Soczystą sałatkę o kwaśnym posmaku idealnie przełamuje słona feta, tworząc kompozycję, której nikt się nie oprze. Spróbujesz? Co jest potrzebne, żeby stworzyć to kulinarne arcydzieło? Podstawa to sałata lodowa lub rzymska, świeży ogórek i zielone oliwki. Do tego, dla kontrastu, czerwona papryka i ser feta nadający sałatce słonego smaku. Wszystkie warzywa umyj, osusz i pokrój. Na koniec dodaj cząstki cytryny i świeże listki mięty. Przy krojeniu cytryny pamiętaj, żeby wcześniej oczyścić ją z wszelkich białych błon. Dodatkowo z cytryny wyciśnij sok, który proponujemy wykorzystać jako składnik sosu sałatkowego. Przygotowując go dodaj także ząbek czosnku.