Sałatka cytrynowa z miętą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka cytrynowa z miętą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

0.5 opakowania

2 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę lodową porwij na mniejsze części i włóż do miski.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 1

Krok 2

Ogórka pokrój w półplasterki, paprykę w paski, a oliwki przekrój na pół. Przełóż wszystko do miski.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 2

Krok 3

Cytrynę obierz tak, aby nie było białych błonek i pokrój ją na mniejsze kawałki. Zachowaj powstały podczas krojenia sok.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 3

Krok 4

Oliwę wymieszaj z sokiem cytrynowym, rozgniecionym czosnkiem i sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 4

Krok 5

Miętę porwij na mniejsze kawałki i połącz wszystkie składniki. Sałatkę podawaj z kawałkami sera feta. Jest ona doskonałym dodatkiem do smażonych lub gotowanych ryb.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka cytrynowa z miętą Sałatka cytrynowa z miętą

Czy próbowałaś już sałatki cytrynowej z miętą? To talerz pełen orzeźwiających smaków. Ta pyszna potrawa stanowi doskonały dodatek do smażonych lub pieczonych ryb albo mięs np. z grilla, jednak jeżeli chcesz, oczywiście możesz podawać ją samodzielnie. Soczystą sałatkę o kwaśnym posmaku idealnie przełamuje słona feta, tworząc kompozycję, której nikt się nie oprze. Spróbujesz? Co jest potrzebne, żeby stworzyć to kulinarne arcydzieło? Podstawa to sałata lodowa lub rzymska, świeży ogórek i zielone oliwki. Do tego, dla kontrastu, czerwona papryka i ser feta nadający sałatce słonego smaku. Wszystkie warzywa umyj, osusz i pokrój. Na koniec dodaj cząstki cytryny i świeże listki mięty. Przy krojeniu cytryny pamiętaj, żeby wcześniej oczyścić ją z wszelkich białych błon. Dodatkowo z cytryny wyciśnij sok, który proponujemy wykorzystać jako składnik sosu sałatkowego. Przygotowując go dodaj także ząbek czosnku.