
Składniki
1 sztuka
5 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
0.5 opakowania
2 sztuki
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatę lodową porwij na mniejsze części i włóż do miski.

Krok 2
Ogórka pokrój w półplasterki, paprykę w paski, a oliwki przekrój na pół. Przełóż wszystko do miski.

Krok 3
Cytrynę obierz tak, aby nie było białych błonek i pokrój ją na mniejsze kawałki. Zachowaj powstały podczas krojenia sok.

Krok 4
Oliwę wymieszaj z sokiem cytrynowym, rozgniecionym czosnkiem i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5
Miętę porwij na mniejsze kawałki i połącz wszystkie składniki. Sałatkę podawaj z kawałkami sera feta. Jest ona doskonałym dodatkiem do smażonych lub gotowanych ryb.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka cytrynowa z miętą
Czy próbowałaś już sałatki cytrynowej z miętą? To talerz pełen orzeźwiających smaków. Ta pyszna potrawa stanowi doskonały dodatek do smażonych lub pieczonych ryb albo mięs np. z grilla, jednak jeżeli chcesz, oczywiście możesz podawać ją samodzielnie. Soczystą sałatkę o kwaśnym posmaku idealnie przełamuje słona feta, tworząc kompozycję, której nikt się nie oprze. Spróbujesz? Co jest potrzebne, żeby stworzyć to kulinarne arcydzieło? Podstawa to sałata lodowa lub rzymska, świeży ogórek i zielone oliwki. Do tego, dla kontrastu, czerwona papryka i ser feta nadający sałatce słonego smaku. Wszystkie warzywa umyj, osusz i pokrój. Na koniec dodaj cząstki cytryny i świeże listki mięty. Przy krojeniu cytryny pamiętaj, żeby wcześniej oczyścić ją z wszelkich białych błon. Dodatkowo z cytryny wyciśnij sok, który proponujemy wykorzystać jako składnik sosu sałatkowego. Przygotowując go dodaj także ząbek czosnku.