Sałatka cytrynowa z miętą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka cytrynowa z miętą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

160 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

0.5 opakowania

2 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę lodową porwij na mniejsze części i włóż do miski.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 1

Krok 2

Ogórka pokrój w półplasterki, paprykę w paski, a oliwki przekrój na pół. Przełóż wszystko do miski.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 2

Krok 3

Cytrynę obierz tak, aby nie było białych błonek i pokrój ją na mniejsze kawałki. Zachowaj powstały podczas krojenia sok.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 3

Krok 4

Oliwę wymieszaj z sokiem cytrynowym, rozgniecionym czosnkiem i sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 4

Krok 5

Miętę porwij na mniejsze kawałki i połącz wszystkie składniki. Sałatkę podawaj z kawałkami sera feta. Jest ona doskonałym dodatkiem do smażonych lub gotowanych ryb.

Sałatka cytrynowa z miętą  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka cytrynowa z miętą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Prosta sałatka na grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka cytrynowa z miętą Sałatka cytrynowa z miętą

Czy próbowałaś już sałatki cytrynowej z miętą? To talerz pełen orzeźwiających smaków. Ta pyszna potrawa stanowi doskonały dodatek do smażonych lub pieczonych ryb albo mięs np. z grilla, jednak jeżeli chcesz, oczywiście możesz podawać ją samodzielnie. Soczystą sałatkę o kwaśnym posmaku idealnie przełamuje słona feta, tworząc kompozycję, której nikt się nie oprze. Spróbujesz? Co jest potrzebne, żeby stworzyć to kulinarne arcydzieło? Podstawa to sałata lodowa lub rzymska, świeży ogórek i zielone oliwki. Do tego, dla kontrastu, czerwona papryka i ser feta nadający sałatce słonego smaku. Wszystkie warzywa umyj, osusz i pokrój. Na koniec dodaj cząstki cytryny i świeże listki mięty. Przy krojeniu cytryny pamiętaj, żeby wcześniej oczyścić ją z wszelkich białych błon. Dodatkowo z cytryny wyciśnij sok, który proponujemy wykorzystać jako składnik sosu sałatkowego. Przygotowując go dodaj także ząbek czosnku.