Sałatka z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczarkami

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę, smażymy aż lekko się zezłoci. Dodajemy pieczarki i kostkę Knorr. Smażymy często mieszając, aż pieczarki zmiękną.

Krok 3

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Krok 4

Mieszamy wystudzony ryż, pieczarki i majonez. Jeśli to konieczne doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Meksykańskie burrito
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczarkami Sałatka z pieczarkami

Istotę smaku tej potrawy stanowią duszone z cebulką pieczarki. W połączeniu z ryżem, przyprawą czosnkową i majonezem są propozycją na szybkie danie, które może stać się zarówno dodatkiem do posiłku, jak i jego głównym punktem. Sałatka z pieczarkami i ryżem sprawdzi się podana do mięs smażonych, pieczeni, gulaszów, także warzywnych czy wegetariańskich np. na bazie tofu. W takim zestawieniu nie musisz serwować dodatkowo do posiłku ziemniaków czy kaszy. Sałatka z pieczarkami zastąpi je z powodzeniem i będzie też stanowić alternatywę dla podawanych zazwyczaj do tego typu dań surówek. Jeśli chcesz ją nieco urozmaicić, możesz dołożyć do niej również inne warzywa – np. marchewkę lub czerwoną fasolę. Do pieczarek i ryżu pasuje także ser, np. w postaci cienkich płatków parmezanu lub niewielkich kulek mozzarelli. Całość udekoruj rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Takie danie z powodzeniem możesz zabrać do pracy i zjeść z ulubionymi warzywami lub chrupkim pieczywem. Wypróbuj przepis na tę smaczną sałatkę z pieczarkami!