Sałatka z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczarkami

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę, smażymy aż lekko się zezłoci. Dodajemy pieczarki i kostkę Knorr. Smażymy często mieszając, aż pieczarki zmiękną.

Krok 3

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Krok 4

Mieszamy wystudzony ryż, pieczarki i majonez. Jeśli to konieczne doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczarkami Sałatka z pieczarkami

Istotę smaku tej potrawy stanowią duszone z cebulką pieczarki. W połączeniu z ryżem, przyprawą czosnkową i majonezem są propozycją na szybkie danie, które może stać się zarówno dodatkiem do posiłku, jak i jego głównym punktem. Sałatka z pieczarkami i ryżem sprawdzi się podana do mięs smażonych, pieczeni, gulaszów, także warzywnych czy wegetariańskich np. na bazie tofu. W takim zestawieniu nie musisz serwować dodatkowo do posiłku ziemniaków czy kaszy. Sałatka z pieczarkami zastąpi je z powodzeniem i będzie też stanowić alternatywę dla podawanych zazwyczaj do tego typu dań surówek. Jeśli chcesz ją nieco urozmaicić, możesz dołożyć do niej również inne warzywa – np. marchewkę lub czerwoną fasolę. Do pieczarek i ryżu pasuje także ser, np. w postaci cienkich płatków parmezanu lub niewielkich kulek mozzarelli. Całość udekoruj rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Takie danie z powodzeniem możesz zabrać do pracy i zjeść z ulubionymi warzywami lub chrupkim pieczywem. Wypróbuj przepis na tę smaczną sałatkę z pieczarkami!