
Składniki
50 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę, smażymy aż lekko się zezłoci. Dodajemy pieczarki i kostkę Knorr. Smażymy często mieszając, aż pieczarki zmiękną.
Krok 3
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Krok 4
Mieszamy wystudzony ryż, pieczarki i majonez. Jeśli to konieczne doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pieczarkami
Istotę smaku tej potrawy stanowią duszone z cebulką pieczarki. W połączeniu z ryżem, przyprawą czosnkową i majonezem są propozycją na szybkie danie, które może stać się zarówno dodatkiem do posiłku, jak i jego głównym punktem. Sałatka z pieczarkami i ryżem sprawdzi się podana do mięs smażonych, pieczeni, gulaszów, także warzywnych czy wegetariańskich np. na bazie tofu. W takim zestawieniu nie musisz serwować dodatkowo do posiłku ziemniaków czy kaszy. Sałatka z pieczarkami zastąpi je z powodzeniem i będzie też stanowić alternatywę dla podawanych zazwyczaj do tego typu dań surówek. Jeśli chcesz ją nieco urozmaicić, możesz dołożyć do niej również inne warzywa – np. marchewkę lub czerwoną fasolę. Do pieczarek i ryżu pasuje także ser, np. w postaci cienkich płatków parmezanu lub niewielkich kulek mozzarelli. Całość udekoruj rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Takie danie z powodzeniem możesz zabrać do pracy i zjeść z ulubionymi warzywami lub chrupkim pieczywem. Wypróbuj przepis na tę smaczną sałatkę z pieczarkami!