Sałatka z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczarkami

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę, smażymy aż lekko się zezłoci. Dodajemy pieczarki i kostkę Knorr. Smażymy często mieszając, aż pieczarki zmiękną.

Krok 3

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Krok 4

Mieszamy wystudzony ryż, pieczarki i majonez. Jeśli to konieczne doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczarkami Sałatka z pieczarkami

Istotę smaku tej potrawy stanowią duszone z cebulką pieczarki. W połączeniu z ryżem, przyprawą czosnkową i majonezem są propozycją na szybkie danie, które może stać się zarówno dodatkiem do posiłku, jak i jego głównym punktem. Sałatka z pieczarkami i ryżem sprawdzi się podana do mięs smażonych, pieczeni, gulaszów, także warzywnych czy wegetariańskich np. na bazie tofu. W takim zestawieniu nie musisz serwować dodatkowo do posiłku ziemniaków czy kaszy. Sałatka z pieczarkami zastąpi je z powodzeniem i będzie też stanowić alternatywę dla podawanych zazwyczaj do tego typu dań surówek. Jeśli chcesz ją nieco urozmaicić, możesz dołożyć do niej również inne warzywa – np. marchewkę lub czerwoną fasolę. Do pieczarek i ryżu pasuje także ser, np. w postaci cienkich płatków parmezanu lub niewielkich kulek mozzarelli. Całość udekoruj rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Takie danie z powodzeniem możesz zabrać do pracy i zjeść z ulubionymi warzywami lub chrupkim pieczywem. Wypróbuj przepis na tę smaczną sałatkę z pieczarkami!