Sałatka z pieczarkami

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

1803

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę, smażymy aż lekko się zezłoci. Dodajemy pieczarki i kostkę Knorr. Smażymy często mieszając, aż pieczarki zmiękną.

Krok 3

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Krok 4

Mieszamy wystudzony ryż, pieczarki i majonez. Jeśli to konieczne doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczarkami Sałatka z pieczarkami

Istotę smaku tej potrawy stanowią duszone z cebulką pieczarki. W połączeniu z ryżem, przyprawą czosnkową i majonezem są propozycją na szybkie danie, które może stać się zarówno dodatkiem do posiłku, jak i jego głównym punktem. Sałatka z pieczarkami i ryżem sprawdzi się podana do mięs smażonych, pieczeni, gulaszów, także warzywnych czy wegetariańskich np. na bazie tofu. W takim zestawieniu nie musisz serwować dodatkowo do posiłku ziemniaków czy kaszy. Sałatka z pieczarkami zastąpi je z powodzeniem i będzie też stanowić alternatywę dla podawanych zazwyczaj do tego typu dań surówek. Jeśli chcesz ją nieco urozmaicić, możesz dołożyć do niej również inne warzywa – np. marchewkę lub czerwoną fasolę. Do pieczarek i ryżu pasuje także ser, np. w postaci cienkich płatków parmezanu lub niewielkich kulek mozzarelli. Całość udekoruj rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Takie danie z powodzeniem możesz zabrać do pracy i zjeść z ulubionymi warzywami lub chrupkim pieczywem. Wypróbuj przepis na tę smaczną sałatkę z pieczarkami!