
Składniki
4 sztuki
2 szczypty
2 szczypty
1 sztuka
0.5 szklanki
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso kładziemy na desce, rozbijamy tłuczkiem do mięso. Oprószamy solą, pieprzem i rozkruszoną kostką cebulkową z obu stron.
Krok 2
Na głęboki talerz wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Mięso obtaczamy w bułce, potem jajku i znów w bułce.
Krok 3
Smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety schabowe
Kotlety schabowe to koronne danie polskiej kuchni. Historia ich powstania sięga XIX wieku, w którym można odnaleźć pierwsze zapiski dotyczące tej potrawy w książkach kucharskich. Kotlet schabowy będzie idealny, gdy kupisz dobre mięso. Dlatego wybierając się do sklepu pamiętaj, że najlepsza będzie wieprzowina o jednolitej, jędrnej strukturze i różowo-czerwonym kolorze, sprzedawana na wagę lub zabezpieczona próżniowo a nie pakowana na tackach i zawinięta w folię. Po przyniesieniu do domu najlepiej od razu przystąpić do robienia kotletów, wtedy będziesz mieć pewność, że będą świeżutkie. Mięso wieprzowe możesz przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni – w przypadku dużego kawałka, natomiast mały powinien leżeć w niej nie dłużej niż jeden dzień. Dodanie do panierki przyprawy Delikat Knorr dodatkowo wspaniale podkręci smak dania. Kotlety schabowe najlepiej podać z tłuczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z kiszonej kapusty – będzie to wybitnie staropolski zestaw obiadowy.