Tradycyjne kotlety schabowe smażone na smalcu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety schabowe

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 szczypty

2 szczypty

1 sztuka

0.5 szklanki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kładziemy na desce, rozbijamy tłuczkiem do mięso. Oprószamy solą, pieprzem i rozkruszoną kostką cebulkową z obu stron.

Krok 2

Na głęboki talerz wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Mięso obtaczamy w bułce, potem jajku i znów w bułce.

Krok 3

Smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety schaboweKotlety schabowe

Kotlety schabowe to koronne danie polskiej kuchni. Historia ich powstania sięga XIX wieku, w którym można odnaleźć pierwsze zapiski dotyczące tej potrawy w książkach kucharskich. Kotlet schabowy będzie idealny, gdy kupisz dobre mięso. Dlatego wybierając się do sklepu pamiętaj, że najlepsza będzie wieprzowina o jednolitej, jędrnej strukturze i różowo-czerwonym kolorze, sprzedawana na wagę lub zabezpieczona próżniowo a nie pakowana na tackach i zawinięta w folię. Po przyniesieniu do domu najlepiej od razu przystąpić do robienia kotletów, wtedy będziesz mieć pewność, że będą świeżutkie. Mięso wieprzowe możesz przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni – w przypadku dużego kawałka, natomiast mały powinien leżeć w niej nie dłużej niż jeden dzień. Dodanie do panierki przyprawy Delikat Knorr dodatkowo wspaniale podkręci smak dania. Kotlety schabowe najlepiej podać z tłuczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z kiszonej kapusty – będzie to wybitnie staropolski zestaw obiadowy.