Tradycyjne kotlety schabowe smażone na smalcu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety schabowe

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

8

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 szczypty

2 szczypty

1 sztuka

0.5 szklanki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kładziemy na desce, rozbijamy tłuczkiem do mięso. Oprószamy solą, pieprzem i rozkruszoną kostką cebulkową z obu stron.

Krok 2

Na głęboki talerz wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Mięso obtaczamy w bułce, potem jajku i znów w bułce.

Krok 3

Smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety schaboweKotlety schabowe

Kotlety schabowe to koronne danie polskiej kuchni. Historia ich powstania sięga XIX wieku, w którym można odnaleźć pierwsze zapiski dotyczące tej potrawy w książkach kucharskich. Kotlet schabowy będzie idealny, gdy kupisz dobre mięso. Dlatego wybierając się do sklepu pamiętaj, że najlepsza będzie wieprzowina o jednolitej, jędrnej strukturze i różowo-czerwonym kolorze, sprzedawana na wagę lub zabezpieczona próżniowo a nie pakowana na tackach i zawinięta w folię. Po przyniesieniu do domu najlepiej od razu przystąpić do robienia kotletów, wtedy będziesz mieć pewność, że będą świeżutkie. Mięso wieprzowe możesz przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni – w przypadku dużego kawałka, natomiast mały powinien leżeć w niej nie dłużej niż jeden dzień. Dodanie do panierki przyprawy Delikat Knorr dodatkowo wspaniale podkręci smak dania. Kotlety schabowe najlepiej podać z tłuczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z kiszonej kapusty – będzie to wybitnie staropolski zestaw obiadowy.