Czym zastąpić mascarpone? Co zamiast niego do bitej śmietany i do ciasta?
Mascarpone zachwyca swoimi walorami, czyli gęstą konsystencją i łagodnym smakiem. Często dodajemy ten serek do ulubionych wypieków, zup oraz sosów, ponieważ potrafi zdziałać kulinarne cuda! Czym zastąpić mascarpone, gdy zabraknie go w naszych zapasach? Jakie substytuty sprawdzą się najlepiej? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych zamienników i odpowiedzi na te pytania, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czym zastąpić mascarpone?
Mascarpone jest twarogowym serkiem o doskonałych właściwościach. Kremowy, łagodny, delikatnie słodki – zachwyca nas na każdej płaszczyźnie. Mogłoby się wydawać, że nie ma produktu, który jest w stanie zastąpić idealny serek mascarpone. Czy to prawda? Zdecydowanie nie! Pamiętajcie, że w kuchni nie ma produktów niezastąpionych, a sytuacja często zmusza nas do szybkiego wyszukania substytutów. Co zamiast mascarpone? Z pewnością znajdziecie w Waszej lodówce kilka produktów, które mogą się przydać. Poznajcie nasze propozycje!
Co zamiast mascarpone do bitej śmietany?
Pierwszym produktem, który sprawdzi się jako zamiennik mascarpone do bitej śmietany, jest jogurt grecki. Wszystko za sprawą zbliżonej konsystencji tego specjału. Jogurt grecki, podobnie jak mascarpone, wyróżnia się kremową i gęstą strukturą. Ten produkt ma jednak nieco inny smak, zdecydowanie bardziej kwaśny. Co zrobić, by zniwelować tę różnicę? Dodajcie do jogurtu greckiego odrobinę cukru i gotowe! Co zamiast serka mascarpone również sprawdzi się do zrobienia znakomitej i puszystej bitej śmietany? Możecie użyć śmietany kremówki, która jest uznawana za jeden z najlepszych substytutów włoskiego serka. Aby konsystencja tego produktu była identyczna, zadbajcie o inne dodatki, np. cukier puder. Efekty pozytywnie Was zaskoczą!
Co zamiast mascarpone do ciasta?
Chcecie przygotować ulubione wypieki z dodatkiem włoskiego specjału? Jeżeli tak, to musicie dowiedzieć się, czym można zastąpić serek mascarpone. Z powodzeniem możecie użyć włoskiej ricotty, która jest kremowa i również charakteryzuje się słodkim smakiem. Musicie jednak zwrócić uwagę na ziarnistą konsystencję tego sera. Jeżeli struktura Wam nie pasuje, to wystarczy, że zblendujecie ricottę z odrobiną śmietanki. Gotowe! Jeżeli szykujecie się na urodziny, to z pewnością przyda Wam się informacja, co zamiast serka mascarpone do tortu. Oto lista:
- Twaróg – ten składnik ma nieco inną konsystencję niż mascarpone, ale możecie zmielić go trzykrotnie i śmiało wykorzystać jako zamiennik.
- Serek philadelphia – ten śmietankowy i łagodny produkt zachwyca smakiem. Czy serek philadelphia można zastąpić mascarpone? Oczywiście, że tak! Właściwości tych dwóch produktów są bardzo zbliżone.
Nasze przepisy z mascarpone
Wiecie już, co zamiast mascarpone do kremu tortowego, bitej śmietany i ciast sprawdzi się najlepiej. Wykorzystajcie nową wiedzę w praktyce!
Malinowa chmurka zachwyca doskonałymi warstwami z mascarpone. Czym zastąpicie ten produkt? Wiemy, że znalezienie substytutu nie sprawi Wam trudności!
Na większą okazję sprawdzi się tort czekoladowy z kremem z białej czekolady. To wyjątkowo smaczna propozycja.
Nie za słodka! A dla fanów owocowych wypieków – tort truskawkowy z mascarpone. Taki deser będzie kwintesencją lata na talerzu.
No i na koniec gwóźdź programu, czyli znakomita tarta z mascarpone i truskawkami. Obok tego deseru nie można przejść obojętnie. Smacznego!
Komentarze (0)