Czy mascarpone można mrozić? Jak to robić?
Czy mascarpone, podobnie jak wiele innych produktów można mrozić? Ten ser śmietankowy to składnik wielu potraw oraz deserów. Co zrobić, gdy nie wykorzystacie go w całości? Jak zapobiec zmarnowaniu produktu? Przychodzimy z pomocą! Z nami dowiecie się, czy można mrozić mascarpone i jak to zrobić. Zapraszamy!
Mascarpone – musicie to wiedzieć!
Czy wiedzieliście, że mascarpone to serek, który wywodzi się z tradycyjnej, włoskiej receptury? Produkt ten jest kremowy i ma wyczuwalny słodki posmak. Gęsta konsystencja sprawia, że mascarpone stanowi jeden z głównych składników wielu deserów, np. tiramisu. Nie myślcie jednak, że serek nie może być wykorzystywany do słonych potraw! Mascarpone to znakomity dodatek do pizzy, zapiekanek oraz innych wytrawnych dań. Co w sytuacji, gdy nie zużyjecie całego serka? Przychodzimy z pomocą i odpowiadamy na pytanie: czy można mrozić mascarpone?
Mrożenie mascarpone
Zastanawiacie się, co zrobić z zalegającym serkiem mascarpone? Zapewne przyszła Wam do głowy myśl o zamrożeniu tego produktu. Wiele mlecznych wyrobów niestety się do tego nie nadaje. Jak jest z mascarpone? Mrożony produkt nie zaszkodzi ludzkiemu organizmowi. Musicie jednak przygotować się na to, że serek prawdopodobnie się rozwarstwi i z pewnością straci swoją pierwotną konsystencję. Zamiast kremowego mascarpone uzyskacie roztopioną, mleczną masę.
Czy można zamrozić serek mascarpone? Jeżeli nie przeszkadza Wam zmieniona konsystencja produktu, to jak najbardziej tak. Schowajcie serek do szczelnie zamkniętego opakowania i włóżcie do zamrażarki na czas nie dłuższy niż 2 miesiące.
Do czego wykorzystać zamrożone mascarpone?
Wiecie już, czy mascarpone można mrozić. Co zrobić z rozmrożonym produktem? Przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji! Pierwszą z nich jest dodanie rozmrożonego mascarpone do słonych sosów, np. pieczarkowego lub pomidorowego. Konsystencja serka nie powinna znacząco wpłynąć na sos, a smak pozostanie taki sam! Rozmrożone mascarpone dobrze sprawdzi się również jako dodatek do zup. Co powiecie na pomidorową z dodatkiem tego serka? Naszym zdaniem to wyjątkowo smaczne połączenie!
Rozmrożone mascarpone nie sprawdzi się jednak jako dodatek do deserów, ponieważ jego konsystencja może popsuć Wam cały przepis! Nie próbujcie więc przygotowywać tiramisu z tym serkiem, ponieważ biszkopty mogą być zbyt mokre i w efekcie niesmaczne. Rozmrożone mascarpone nie sprawdzi się również jako dodatek do tortów. Jeśli więc chcecie przygotować smaczne desery, to sięgnijcie po świeży serek. Przygotowaliście słodki specjał i zastanawiacie się, czy można zamrozić krem z mascarpone? Odpowiedź brzmi tak, jednak musicie przygotować się na zmianę konsystencji Waszego produktu po odmrożeniu.
Mascarpone w kuchni – nasze przepisy
Jesteście gotowi na wyjątkowo smaczne propozycje? Jesteśmy pewni, że polecane przez nas dania zostaną w Waszej kuchni na dłużej. Zaczynamy!
Łatwy i pyszny przepis? Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach sprawdzi się doskonale! To danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Musicie go spróbować!
Czy są z nami fani włoskich potraw? Przygotowaliśmy dla Was prawdziwy specjał z tamtych regionów. Co powiecie na risotto z prawdziwkami oraz mascarpone? To prawdziwa uczta smaków!
Po obiedzie czas na deser, zgadzacie się z tym? Jeżeli tak, to koniecznie spróbujcie pysznych pralinek z mascarpone. Ten deser nie tylko dobrze smakuje, ale również nie zajmie Wam dużo czasu. Przygotowanie wynosi zaledwie pół godziny! Jesteśmy pewni, że nie oprzecie się tej propozycji. Smacznego!
Komentarze (0)