
Składniki
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nieobraną cebulę, buraka, czosnek, jabłko i chili zawiń w folię aluminiową (każde warzywo osobno). Wstaw je do nagrzanego do 190°C piekarnika. Po około 20 minutach wyjmij czosnek, chili, jabłko i cebulę. Buraki piecz kolejne 20 minut - w zależności od ich wielkości czas może się wydłużyć. Buraki po upieczeniu powinny być miękkie. Upieczone warzywa odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
Ziarna lnu i słonecznika przesyp na blachę do pieczenia. Praż je przez około 10 minut. Odstaw, aby wystygły.

Krok 3
Zimne warzywa obierz z łupin lub skóry. Następnie przełóż do kielicha miksera i dodaj uprażone nasiona, majonez oraz kmin rzymski. Całość dokładnie zmiksuj. Dodany majonez sprawi, że składniki pasty idealnie się ze sobą połączą.

Krok 4
Powstałą pastę z buraka na kanapki dopraw do smaku sokiem z cytryny, posiekaną kolendrą i, jeśli zachodzi taka potrzeba, szczyptą soli.


Dobra rada:
Do buraków możesz dodać również czerwona fasolę. Pasta będzie treściwsza.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta warzywna z buraków
Szukasz inspiracji na apetyczny dodatek do kanapek? Jeśli chcesz zrobić je z czymś innym niż z serem, pasztetem czy wędliną, spróbuj pasty warzywnej z buraków. Ma nie tylko ciekawy, różowy kolor, ale przede wszystkim doskonale smakuje. Do jej przyrządzenia użyj buraków, cebuli i chili. Dodaj także czosnek, który po upieczeniu stanie się słodkawy oraz jabłko, które zrównoważy wszystkie smaki i nada daniu lekkiej kwaskowatości. Kolejnym ważnym składnikiem są ziarna siemienia lnianego i pestki słonecznika. Upraż je w piekarniku – nabiorą lekko orzechowego smaku i będą chrupiące. Kiedy wszystkie warzywa i dodatki ostygną, zblenduj je. Dodaj do pasty majonez, który nada całości odpowiedniej konsystencji. Dopraw kminem rzymskim, świeżą kolendrą oraz sokiem z cytryny, udekoruj świeżymi ziołami.
Dla kogo?
Pasta z buraka na kanapki może odmienić nieco codzienne posiłki. Jeśli do tej pory twoje śniadanie opierało się na wędlinie lub serze, warto poeksperymentować. Wypróbuj nasz przepis na pastę z buraka i zapisz go jako kolejna pozycja w domowym menu.
Na jaką okazję?
Pasta z buraka to świetny dodatek, który śmiało możesz wykorzystać na kanapki. Jeśli zależy ci na gotowym śniadaniu na kilka dni, przygotuj pastę z podwójnej porcji. Dzięki wykorzystaniu większej ilości składników zaoszczędzisz czas, który porankiem jest na miarę złota.
Czy wiesz, że?
Możesz zrobić chipsy z buraków! Wystarczy, że pokroisz buraki na cieniutkie plasterki, doprawisz ulubionymi przyprawami i upieczesz w dobrze rozgrzanym piekarniku.
Dla urozmaicenia:
Pasta warzywna z buraków to nie tylko świetny dodatek do kanapek. Użyj jej także do przyrządzenia przekąsek z krakersów i jako dodatek do mięs na zimno. Sprawdzi się także jako dip do surowych warzyw. Zapoznaj się z przepisem i przygotuj pyszną pastę warzywną z buraków.