
Składniki
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nieobraną cebulę, buraka, czosnek jabłko i chili – zawiń w folię aluminiową (każde warzywo osobno). Wstaw je do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika. Po około 20 minutach wyjmij czosnek, chili, jabłko i cebulę. Buraki piecz kolejne 20 minut - w zależności od ichwielkości czas może się wydłużyć. Buraki po upieczeniu powinny być miękkie. Upieczone warzywa odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
Ziarna lnu i słonecznika przesyp na blachę do pieczenia. Praż je przez około 10 minut. Odstaw, aby wystygły.

Krok 3
Zimne warzywa obierz z łupin lub skóry. Następnie przełóż do kielicha miksera i dodaj uprażone nasiona, majonez, oraz kmin rzymski. Całość dokładnie zmiksuj. Dodany majonez sprawi, że składniki pasty idealnie się ze sobą połączą.

Krok 4
Powstałą pastę dopraw do smaku sokiem z cytryny, posiekana kolendrą i, jeśli zachodzi taka potrzeba, szczyptą soli.


Dobra rada:
Do buraków możesz dodać również czerwona fasolę pasta będzie treściwsza.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Pasta warzywna z buraków
Szukasz inspiracji na apetyczny dodatek do kanapek? Jeśli chcesz zrobić je z czymś innym niż z serem, pasztetem czy wędliną, spróbuj pasty warzywnej z buraków. Ma nie tylko ciekawy, różowy kolor, ale przede wszystkim doskonale smakuje. Do jej przyrządzenia użyj buraków, cebuli i chili. Dodaj także czosnek, który po upieczeniu stanie się słodkawy oraz jabłko, które zrównoważy wszystkie smaki i nada daniu lekkiej kwaskowatości. Kolejnym ważnym składnikiem są ziarna siemienia lnianego i pestki słonecznika. Upraż je w piekarniku – nabiorą lekko orzechowego smaku i będą chrupiące. Kiedy wszystkie warzywa i dodatki ostygną, zblenduj je. Dodaj do pasty majonez, który nada całości odpowiedniej konsystencji. Dopraw kminem rzymskim, świeżą kolendrą oraz sokiem z cytryny, udekoruj świeżymi ziołami. Pasta warzywna z buraków to nie tylko świetny dodatek do kanapek. Użyj jej także do przyrządzenia przekąsek z krakersów i jako dodatek do mięs na zimno. Sprawdzi się także jako dip do surowych warzyw. Zapoznaj się z przepisem i przygotuj pyszną pastę warzywną z buraków.