Pasta warzywna z buraków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

101 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

416 osób wydrukowało

Pobierz pdf

651 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nieobraną cebulę, buraka, czosnek jabłko i chili – zawiń w folię aluminiową (każde warzywo osobno). Wstaw je do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika. Po około 20 minutach wyjmij czosnek, chili, jabłko i cebulę. Buraki piecz kolejne 20 minut - w zależności od ichwielkości czas może się wydłużyć. Buraki po upieczeniu powinny być miękkie. Upieczone warzywa odstaw do wystygnięcia.

Pasta warzywna z buraków - Krok 1

Krok 2

Ziarna lnu i słonecznika przesyp na blachę do pieczenia. Praż je przez około 10 minut. Odstaw, aby wystygły.

Pasta warzywna z buraków - Krok 2

Krok 3

Zimne warzywa obierz z łupin lub skóry. Następnie przełóż do kielicha miksera i dodaj uprażone nasiona, majonez, oraz kmin rzymski. Całość dokładnie zmiksuj. Dodany majonez sprawi, że składniki pasty idealnie się ze sobą połączą.

Pasta warzywna z buraków - Krok 3

Krok 4

Powstałą pastę dopraw do smaku sokiem z cytryny, posiekana kolendrą i, jeśli zachodzi taka potrzeba, szczyptą soli.

Pasta warzywna z buraków - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do buraków możesz dodać również czerwona fasolę pasta będzie treściwsza.

2

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 11.11.2016

    Joanno, taka pasta świetnie smakuje z pieczywem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Małgorzata

    Joanna Małgorzata, 11.11.2016

    A do czego taka pasta się nada? :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta warzywna z burakówPasta warzywna z buraków

Szukasz inspiracji na apetyczny dodatek do kanapek? Jeśli chcesz zrobić je z czymś innym niż z serem, pasztetem czy wędliną, spróbuj pasty warzywnej z buraków. Ma nie tylko ciekawy, różowy kolor, ale przede wszystkim doskonale smakuje. Do jej przyrządzenia użyj buraków, cebuli i chili. Dodaj także czosnek, który po upieczeniu stanie się słodkawy oraz jabłko, które zrównoważy wszystkie smaki i nada daniu lekkiej kwaskowatości. Kolejnym ważnym składnikiem są ziarna siemienia lnianego i pestki słonecznika. Upraż je w piekarniku – nabiorą lekko orzechowego smaku i będą chrupiące. Kiedy wszystkie warzywa i dodatki ostygną, zblenduj je. Dodaj do pasty majonez, który nada całości odpowiedniej konsystencji. Dopraw kminem rzymskim, świeżą kolendrą oraz sokiem z cytryny, udekoruj świeżymi ziołami. Pasta warzywna z buraków to nie tylko świetny dodatek do kanapek. Użyj jej także do przyrządzenia przekąsek z krakersów i jako dodatek do mięs na zimno. Sprawdzi się także jako dip do surowych warzyw. Zapoznaj się z przepisem i przygotuj pyszną pastę warzywną z buraków.