Pasta warzywna z buraków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasta warzywna z buraków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

111 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

430 osób wydrukowało

Pobierz pdf

716 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nieobraną cebulę, buraka, czosnek jabłko i chili – zawiń w folię aluminiową (każde warzywo osobno). Wstaw je do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika. Po około 20 minutach wyjmij czosnek, chili, jabłko i cebulę. Buraki piecz kolejne 20 minut - w zależności od ichwielkości czas może się wydłużyć. Buraki po upieczeniu powinny być miękkie. Upieczone warzywa odstaw do wystygnięcia.

Pasta warzywna z buraków - Krok 1

Krok 2

Ziarna lnu i słonecznika przesyp na blachę do pieczenia. Praż je przez około 10 minut. Odstaw, aby wystygły.

Pasta warzywna z buraków - Krok 2

Krok 3

Zimne warzywa obierz z łupin lub skóry. Następnie przełóż do kielicha miksera i dodaj uprażone nasiona, majonez, oraz kmin rzymski. Całość dokładnie zmiksuj. Dodany majonez sprawi, że składniki pasty idealnie się ze sobą połączą.

Pasta warzywna z buraków - Krok 3

Krok 4

Powstałą pastę dopraw do smaku sokiem z cytryny, posiekana kolendrą i, jeśli zachodzi taka potrzeba, szczyptą soli.

Pasta warzywna z buraków - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do buraków możesz dodać również czerwona fasolę pasta będzie treściwsza.

2

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.11.2016

    Joanno, taka pasta świetnie smakuje z pieczywem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Małgorzata

    Joanna Małgorzata , 11.11.2016

    A do czego taka pasta się nada? :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta warzywna z burakówPasta warzywna z buraków

Szukasz inspiracji na apetyczny dodatek do kanapek? Jeśli chcesz zrobić je z czymś innym niż z serem, pasztetem czy wędliną, spróbuj pasty warzywnej z buraków. Ma nie tylko ciekawy, różowy kolor, ale przede wszystkim doskonale smakuje. Do jej przyrządzenia użyj buraków, cebuli i chili. Dodaj także czosnek, który po upieczeniu stanie się słodkawy oraz jabłko, które zrównoważy wszystkie smaki i nada daniu lekkiej kwaskowatości. Kolejnym ważnym składnikiem są ziarna siemienia lnianego i pestki słonecznika. Upraż je w piekarniku – nabiorą lekko orzechowego smaku i będą chrupiące. Kiedy wszystkie warzywa i dodatki ostygną, zblenduj je. Dodaj do pasty majonez, który nada całości odpowiedniej konsystencji. Dopraw kminem rzymskim, świeżą kolendrą oraz sokiem z cytryny, udekoruj świeżymi ziołami. Pasta warzywna z buraków to nie tylko świetny dodatek do kanapek. Użyj jej także do przyrządzenia przekąsek z krakersów i jako dodatek do mięs na zimno. Sprawdzi się także jako dip do surowych warzyw. Zapoznaj się z przepisem i przygotuj pyszną pastę warzywną z buraków.