Pasta warzywna z buraków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasta warzywna z buraków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

493 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

878 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nieobraną cebulę, buraka, czosnek, jabłko i chili zawiń w folię aluminiową (każde warzywo osobno). Wstaw je do nagrzanego do 190°C piekarnika. Po około 20 minutach wyjmij czosnek, chili, jabłko i cebulę. Buraki piecz kolejne 20 minut - w zależności od ich wielkości czas może się wydłużyć. Buraki po upieczeniu powinny być miękkie. Upieczone warzywa odstaw do wystygnięcia.

Pasta warzywna z buraków - Krok 1

Krok 2

Ziarna lnu i słonecznika przesyp na blachę do pieczenia. Praż je przez około 10 minut. Odstaw, aby wystygły.

Pasta warzywna z buraków - Krok 2

Krok 3

Zimne warzywa obierz z łupin lub skóry. Następnie przełóż do kielicha miksera i dodaj uprażone nasiona, majonez oraz kmin rzymski. Całość dokładnie zmiksuj. Dodany majonez sprawi, że składniki pasty idealnie się ze sobą połączą.

Pasta warzywna z buraków - Krok 3

Krok 4

Powstałą pastę z buraka na kanapki dopraw do smaku sokiem z cytryny, posiekaną kolendrą i, jeśli zachodzi taka potrzeba, szczyptą soli.

Pasta warzywna z buraków - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do buraków możesz dodać również czerwona fasolę. Pasta będzie treściwsza.

4

Opinie o przepisie

  • Jola M.

    Jola M. , 19.10.2023

    Jaki czas można taką pastę przechować i jak?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.11.2016

    Joanno, taka pasta świetnie smakuje z pieczywem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Małgorzata

    Joanna Małgorzata , 11.11.2016

    A do czego taka pasta się nada? :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta warzywna z buraków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta warzywna z burakówPasta warzywna z buraków

Szukasz inspiracji na apetyczny dodatek do kanapek? Jeśli chcesz zrobić je z czymś innym niż z serem, pasztetem czy wędliną, spróbuj pasty warzywnej z buraków. Ma nie tylko ciekawy, różowy kolor, ale przede wszystkim doskonale smakuje. Do jej przyrządzenia użyj buraków, cebuli i chili. Dodaj także czosnek, który po upieczeniu stanie się słodkawy oraz jabłko, które zrównoważy wszystkie smaki i nada daniu lekkiej kwaskowatości. Kolejnym ważnym składnikiem są ziarna siemienia lnianego i pestki słonecznika. Upraż je w piekarniku – nabiorą lekko orzechowego smaku i będą chrupiące. Kiedy wszystkie warzywa i dodatki ostygną, zblenduj je. Dodaj do pasty majonez, który nada całości odpowiedniej konsystencji. Dopraw kminem rzymskim, świeżą kolendrą oraz sokiem z cytryny, udekoruj świeżymi ziołami.

Dla kogo?

Pasta z buraka na kanapki może odmienić nieco codzienne posiłki. Jeśli do tej pory twoje śniadanie opierało się na wędlinie lub serze, warto poeksperymentować. Wypróbuj nasz przepis na pastę z buraka i zapisz go jako kolejna pozycja w domowym menu.

Na jaką okazję?

Pasta z buraka to świetny dodatek, który śmiało możesz wykorzystać na kanapki. Jeśli zależy ci na gotowym śniadaniu na kilka dni, przygotuj pastę z podwójnej porcji. Dzięki wykorzystaniu większej ilości składników zaoszczędzisz czas, który porankiem jest na miarę złota.

Czy wiesz, że?

Możesz zrobić chipsy z buraków! Wystarczy, że pokroisz buraki na cieniutkie plasterki, doprawisz ulubionymi przyprawami i upieczesz w dobrze rozgrzanym piekarniku.

Dla urozmaicenia:

Pasta warzywna z buraków to nie tylko świetny dodatek do kanapek. Użyj jej także do przyrządzenia przekąsek z krakersów i jako dodatek do mięs na zimno. Sprawdzi się także jako dip do surowych warzyw. Zapoznaj się z przepisem i przygotuj pyszną pastę warzywną z buraków.