Składniki
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nieobraną cebulę, buraka, czosnek jabłko i chili – zawiń w folię aluminiową (każde warzywo osobno). Wstaw je do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika. Po około 20 minutach wyjmij czosnek, chili, jabłko i cebulę. Buraki piecz kolejne 20 minut - w zależności od ichwielkości czas może się wydłużyć. Buraki po upieczeniu powinny być miękkie. Upieczone warzywa odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
Ziarna lnu i słonecznika przesyp na blachę do pieczenia. Praż je przez około 10 minut. Odstaw, aby wystygły.
Krok 3
Zimne warzywa obierz z łupin lub skóry. Następnie przełóż do kielicha miksera i dodaj uprażone nasiona, majonez, oraz kmin rzymski. Całość dokładnie zmiksuj. Dodany majonez sprawi, że składniki pasty idealnie się ze sobą połączą.
Krok 4
Powstałą pastę dopraw do smaku sokiem z cytryny, posiekana kolendrą i, jeśli zachodzi taka potrzeba, szczyptą soli.
Dobra rada:
Do buraków możesz dodać również czerwona fasolę pasta będzie treściwsza.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta warzywna z buraków
Szukasz inspiracji na apetyczny dodatek do kanapek? Jeśli chcesz zrobić je z czymś innym niż z serem, pasztetem czy wędliną, spróbuj pasty warzywnej z buraków. Ma nie tylko ciekawy, różowy kolor, ale przede wszystkim doskonale smakuje. Do jej przyrządzenia użyj buraków, cebuli i chili. Dodaj także czosnek, który po upieczeniu stanie się słodkawy oraz jabłko, które zrównoważy wszystkie smaki i nada daniu lekkiej kwaskowatości. Kolejnym ważnym składnikiem są ziarna siemienia lnianego i pestki słonecznika. Upraż je w piekarniku – nabiorą lekko orzechowego smaku i będą chrupiące. Kiedy wszystkie warzywa i dodatki ostygną, zblenduj je. Dodaj do pasty majonez, który nada całości odpowiedniej konsystencji. Dopraw kminem rzymskim, świeżą kolendrą oraz sokiem z cytryny, udekoruj świeżymi ziołami. Pasta warzywna z buraków to nie tylko świetny dodatek do kanapek. Użyj jej także do przyrządzenia przekąsek z krakersów i jako dodatek do mięs na zimno. Sprawdzi się także jako dip do surowych warzyw. Zapoznaj się z przepisem i przygotuj pyszną pastę warzywną z buraków.